top of page

Baigėsi kiaušiniai? Įmuškite avokadą! (+ pakaitinių produktų lentelė)

Pritrūkote druskos? Spontaniškai užsimanėte kažką iškepti ir po ranka nebuvo kažkurio iš ingredientų? Ne bėda! Nes yra pakaitalų, t. y. produktų, kuriuos galima kaitalioti vienus su kitais. Jeigu neturite sviesto, bet lyg tyčia turite namuose avokadą – jūsų gaminys, galima sakyti, išgelbėtas.

Visgi kartais geriau pasiieškoti kito recepto, o ne keisti kelis produktus iš karto. Bet apie viską – iš eilės.

Unsplash.com nuotr.


Pakeitimų formulės

Kepiniuose pakeitimai suveikia, jei keičiamas vienas, daugiausiai – du produktai. Jei kartais susiruošėte pakeisti kiaušinius, sviestą, cukrų, miltus, pieną viename kepinyje, nesitikėkite, kad rezultatas bus būtent toks, kaip ir kepinys su visais šiais produktais. Taip pat jei jums reikėtų pakeisti daugiau nei 3 kiaušinius – ieškokite kito recepto, nors riebalus keisti galima visus, tinkamai parinkus miltus – irgi. Taip pat reikia atsižvelgti į tai, ar keičiami produktai vaidina svarbų vaidmenį technologiniame procese, ar daugiau skirti skoniui pagerinti. Pirmuoju atveju produktų pakeitimo reikėtų atsisakyti ir pasirinkti kitokias kepinių rūšis, o antruoju – bandyti surasti sau tinkamiausią pakeitimo formulę.

Laukite netikėtumų

Pakeitimai virtuvėje – tai labai kūrybingas procesas žmonėms, mėgstantiems netikėtumus. Įsivaizduojate tokį netikėtumą – kiaušinius pakeitėte avokadu, riebalus pakeitėte avokadu, pieną pakeitėte avokadu. Avokadas kvadratu? Arba lygiai tuos pačius produktus pakeisti obuolių tyre? Kad taip nebūtų – galime jums pateikti nedidelę „špargalkę“, ką kuo keisti.

  1. Karvių pienas. Šį produktą pakeičia sojų, kokosų, ryžių pienas, bet koks augalinis pienas; vanduo; sutirštintas pienas + vanduo.

  2. Rūgpienis. Pienas + citrinų sultys.

  3. Augaliniai riebalai arba dalis gyvūninės kilmės riebalų. Tiršta vaisių arba daržovių tyrė: obuolių, obuolių ir kriaušių, džiovintų persikų, džiovintų slyvų, moliūgų, avokadų.

  4. Kiaušinis. Yra nemažai alternatyvų. Pavyzdžiui, 50 g šilkinio tofu, išmaišyto ir suplakto su 10–15 ml vandens. Šis variantas tinka sūrio pyragams, įvairiems įdarams, plikytam kremui. Taip pat ½ šaukšto maltų linų sėmenų, užplikyto 50 ml vandens. Šis variantas tinka tamsiems kepiniams: meduoliams, šokoladiniams, karameliniams, morkų pyragams, avižiniams sausainiams. Kiti kiaušinio pakaitalai: ispaninio šalavijo sėklos, obuolių tyrė, trintas bananas, avokadų tyrė.

Unsplash.com nuotr.


  1. Vyno akmuo. Alternatyva yra actas, citrinų sultys.

  2. Kvietiniai miltai. Malti avižiniai dribsniai, malti džiūvėsėliai, malti riešutai. Kitų grūdų miltai. Paprastai kitiems nei kvietiniai miltams reikia daugiau skysčio, tad būkite pasiruošę, kad reikės dar papildyti.

  3. Medus. Kukurūzų sirupas, klevų, agavų, auksaspalvis sirupas.

  4. Baltasis rafinuotas cukrus. Rudasis nerafinuotas cukrus, medus, trintų datulių masė, stevija.

  5. Sviestas. Iš dalies – aliejus, taip pat moliūgų tyrė, obuolių tyrė, bananų tyrė. Trapioje tešloje dalį galima pakeisti taukais. Trintas avokadas.

Sėkmės eksperimentuose!

Naujausi įrašai

bottom of page