Audrius Bružas: kelionių metu savęs varžyti nereikia

Teatro ir kino aktorius Audrius Bružas pripažįsta, kad šiuo metu restoranuose nevalgo. Ir ne dėl to, kad būtų neskanu ar nepatiktų valgyti ne namuose: atėjus vasarai aktorius laikosi griežto režimo ir gaminasi maistą visai dienai pats. „O kaipgi kelionės ir gastronominiai atradimai? – klausiame, – Ar ir tada atidžiai ruošiatės maistą namuose?“ Andrius nuramina, kad tikrai ne: „Kelionių metu ragauju viską.“

Audriau, kaip prasideda jūsų rytas, nuo kokių ritualų?

Tik atsikėlęs pirmiausia visada išgeriu stiklinę vandens, visai dienai susidedu maistą ir einu nusiprausti. Tuomet jau būna praėjusi pusė valandos, organizmas visiškai atsibudęs, taigi tada ir valgau pusryčius.

Ar visuomet dedatės maistą į darbą? Gal kartais valgote restorane?

Priklauso nuo to, apie kokius gyvenimo etapus mes kalbame. Taip, aš kartais valgau restoranuose, tačiau dabar, šiuo gyvenimo periodu, aš viską gaminu namuose, laikausi tam tikro režimo. Išimtis padarau tik jeigu labai nespėju. Maistą gaminu tiksliai pagal mitybos planą, sveriu kiekvieną produktą. Valgydamas pagal režimą turiu tikslą ne didinti raumenis, bet didinti ištvermę, įgauti daugiau jėgų. Prasideda vasara, pradėsiu užsiiminėti vandenlenčių sportu, o tam reikia tvirto kūno.

Jeigu jus netyčia užklumpa svečiai, ką skaniausio ir greičiausio jiems paruošiate?

Pastaruoju metu svečiai manęs netyčia neužklumpa. Gaminti aš apskritai nemėgstu, nebent sutariame su draugais kažką ruošti, kepti. Kai gaminu, aš lyg ir jaučiu malonumą ir galiu skaniai gaminti net ir kalmarus, krevetes, kepti didkepsnį, bet man tai nepatinka. Turiu įdomesnės veiklos.

Kokį patiekalą gaminate geriausiai ir greičiausiai?

Grikių košę (juokiasi). Jei rimtai, tai nesu didis maisto gamintojas. Aš mėgstu ragauti ir geriau, kai gamina man. Pastaruoju metu valgau pagal režimą, mėgaujuosi tuo maistu ir galiu greitai jį pasigaminti, tačiau jis labai paprastas.

Galbūt yra toks dalykas, kurio labai nemėgstate ar iš principo nevalgote?

Aš viską mėgstu. Tačiau pastaruoju metu dėl pakitusio raciono retai valgau kiaulieną, įvairias dešras, vyniotinius. Tos dešros ir vyniotiniai gal man dar ir būtų skanu, tačiau šiuo metu aš stengiuosi rinktis kuo mažiau apdirbtus, mažiau antrinių žaliavų turinčius ir kuo natūralesnius maisto produktus.

Jums, kaip aktoriui, keliauti tenka tikrai nemažai. Ar kelionių metu nukrypstate nuo to režimo?

Žiūrint, ką mes turime galvoje sakydami „nemažai“. Jeigu lygintume mano kelionių laiką su žmogumi, kuris keliauja tik savaitę per metus, tuomet tikrai keliauju nemažai. Tačiau jei per metus keliauju, tarkime, 30 ar 50 dienų, vis tiek nemanau, kad tai yra daug. Aš neskaičiuoju gastrolių po Lietuvą, nes tuomet dažniausiai vis tiek spėju pasigaminti maistą namuose. Tos 30 ar 50 kelionės dienų, per kurias suvalgysi kažką naujo ar trumpam pamirši saiką, nieko nepakeis, jeigu grįžęs namo mitybos prasme gyveni pakankamai struktūruotą gyvenimą. Nebūtina savęs varžyti.

Ką keisčiausio esate valgęs kelionės metu?

Tai nebuvo kelionės metu, o prieš kelionę į Švediją. Tai buvo pirmosios gastrolės su improvizacijos teatru „Kitas kampas“. Susigalvojome pasidaryti sau iššūkį: suvalgyti pūdytos silkės. Pasiruošėme ją pagal visą receptūrą: su skrebučiais, grietine, svogūnais. Įdomus buvo skonis, tik smarvė, aišku, tos silkės siaubinga, nerekomenduojama jos atidarinėti uždaroje patalpoje. Nors buvo tikrai neblogai, tačiau tas silkės poskonis visą dieną „stovėjo gerklėje“, tarsi plūdė skrandyje vis pakildavo ir nusileisdavo. Ir ne man vienam taip buvo – visiems, kurie valgė. Buvo įdomus potyris, bet nekartočiau.

Ar turite mėgstamiausią virtuvę?

Man patinka ispaniška virtuvė, ypač ispanų paelijos. Mėgstu ir Viduržiemio jūros virtuvę, kur vyrauja žuvis ir jūros gėrybės. Daugumoje šalių šiuo metu yra toks virtuvių miksas, Danijoje galiu nueiti į italų restoraną, o Prancūzijoje – į japonų. Man patinka autentiški patiekalai, o Viduržiemio jūros regionas jų išsaugojo bene daugiausiai.

Ko žmogui reikia dienos metu, mitybos prasme arba nebūtinai, kad jis turėtų daug energijos?

Gerti daug vandens. Tai itin svarbu. Visa kita – paties žmogaus pasirinkimas: ar obuolį suvalgyti, ar dešros gabalėlį, ar riešutus griaužti.

#mitybosrėžimas #režimas #interviu #AudriusBružas #sveikamityba #žmonės #aktorius

Alfo didysis kulinarinis šou naujasis sezonas vmgonline1.jpg
Alfo didysis kulinarinis šou naujasis sezonas vmgonline.jpg