Atsipalaiduokite: šefas Alfas paruošė šventinį meniu!

Dar svarstote, ką, ko ir kiek gaminti Kalėdoms? Gal negalite apsispręsti, nes šventės šiemet neįprastos, o tradicijas išlaikyti norisi? Ką daryti su dvylika Kūčių patiekalų? Kas tiek suvalgys, jei prie stalo sėsite tik keturiese? „Viską matuokite šaukštais – vienam žmogui – vienas šaukštas, ne daugiau. Nes yra daug fainiau, kai tu dar nori patiekalo, bet jo jau nėra, nei tada, kai per negaliu reikia valgyti, nes gaila išmesti, – pataria Alfas Ivanauskas.



Alfai, ką manai apie 12 patiekalų ant Kūčių stalo?

Tai labai gera tradicija, mano šeima ir visi pažįstami jos laikosi. Labai rekomenduoju jos laikytis. Be to, Kūčių patiekalus tikrai įmanoma ir reikėtų pasiruošti iš anksto, pavyzdžiui, marinuotus grybus, kisielių, kūčiukus, pyragą su vaisiais. Iš vakaro supjaustykite produktus, ryte susimaišykite, kad nereikėtų visą dieną praleisti prie puodų.

Ant mano Kūčių stalo visada būna dviejų rūšių silkės, žinoma, nedideliais kiekiais.


krevetės skardoje, Alfas Ivanauskas, receptai

Kiek maisto reikia Kalėdoms? Tarkime, šeimai, kuri šiemet Kalėdas sutiks keturiese: koks galėtų būti jų valgiaraštis, iš kelių patiekalų? Kiek šaltų, karštų, desertų?

Kalėdoms siūlau du scenarijus: arba paruošti fainus vėlyvuosius, lėtuosius pusryčius, arba jau šventinius pietus su vienu rimtu patiekalu, pavyzdžiui, keptu paukščiu, šonkauliukais, šalia rekomenduoju patiekti įvairiausių padažų, kuriuos būtų galima miksuoti, žaisti skoniais. Ir keletą salotų. Šiemet Kalėdos bus mažuose rateliuose, todėl vienas patiekalas su keliais skirtingais padažais ir garnyrais gali labai gerai suskambėti. Vienu tokiu receptu pasidalinsiu jau pirmadienį tiesioginėje laidoje #Alfasvienasnamuose.


Balta mišrainė – Kalėdų klasika, kurios kažkodėl pradėjome gėdytis, bet slapta vis tiek prisigaminame didžiausius dubenis. Kokia Tavo nuomonė? Kodėl ji legaliai ar nelegaliai, bet vis dar ant mūsų stalų?

Balta mišrainė kartu su sovietiniais filmais yra įsiskiepijusi į mūsų į kraują ir jos iš ten jau neišmsi. Tad tegul ji ir būna kaip mūsų stalo tradicija, nereikia jos gėdytis! Mano užduotis yra kasmet sugalvoti, kaip baltą mišrainę patiekti kitaip, pakeisti, patobulinti. Šiemet mano knygoje ALFAS VIENAS NAMUOSE. KALĖDOS yra baltosios mišrainės su tunų majonezu receptas. Žmonės net nesupranta, kas kitaip, bet jaučia, kad labai skanu. Kaip žodžių iš dainos, žigulio ar volgos iš sovietinių nuotraukų, taip ir baltos mišrainės iš mūsų valgiaraščių neišmesi. Ir nereikia.


sumuštinis su lašiša ir kiviais, Alfas Ivanauskas, receptai

Kalėdų antis, kalakutas, žąsis. Ne viena šeimininkė vargsta paukščius ruošdama, ne kiekvienai sekasi iškepti jį skaniai ir sultingai, bet paukštis arba kepsnys yra tarsi privalomas. Ar tikrai būtinas? Kokia galėtų būti alternatyva?

Paukštis, žinoma, nebūtinas, tačiau asocijuojasi su švente. Pagal mano receptą ruoštas paukštis visada bus sultingas, juolab, kad esu išdavęs vieną triuką – po oda reikia prikišti sviesto gabalėlių. Visgi jeigu bijote kepti kalakutą, antį ar žąsį, nes tai yra specifiniai – kaulėti, riebūs ar sausi paukščiai, rekomenduoju