Amerikietiškas hitas „Mac&Cheese“, arba Tiesiog makaronai su sūriu (trys receptai)



Makaronai su sūriu (Amerikoje – Mac&Cheese, Mac and Cheese, Didžiojoje Britanijoje – Macaroni Cheese) yra šiltas, jaukus ir labai paprastas patiekalas. Toks „Comfort food“ apgaubia tarsi antklodė, kai šalta ir liūdna.

Garsaus patiekalo kilmės teorijų yra kelios. XIII a. Italijoje maisto ruošybos knygoje „Liber de Coquina“ aprašytas patiekalas de lasanis, kurį kai kurie laiko patiekalo pradininku. Recepte aprašyti makaronų kvadratėliai, virti vandenyje ir permaišyti su tarkuotu sūriu, kuris greičiausiai yra „Parmigiano Reggiano PDO“.

Kitas šaltinis – 1390 m. Anglijoje viduramžiais išleista receptų knyga „The Forme of Cury“. Joje aprašytas makaronų su sūriu receptas kiek panašesnis į dabartinį. Jame nurodyta, kad makaronų tešla turi būti supjaustyta nedideliais gabalėliais ir permaišyta su sūriu ir sviestu.

Abi knygos išpopuliarino makaronų su sūriu gaminimą Europos šalyse, ypač Prancūzijoje, Italijoje ir Anglijoje.

Kai kurie istorikai recepto atvežimą į Ameriką sieja su Thomu Jeffersonu. Europoje paragavęs ir pamilęs šį patiekalą, jis iš Italijos atsivežė makaronų gaminimo mašinėlę bei keletą galvų „Parmigiano Reggiano PDO“ ir šį patiekalą patiekė Baltuosiuose rūmuose 1802 m.

1937 m. žymi „Mac&Cheese“ gamybos pradžią masiniu būdu. „Kraft“ pirmieji pradėjo gaminti pakuotą patiekalo versiją. Nuo tada pigus, greitas ir sotus patiekalas tapo hitu visoje Amerikoje.

Keliais receptais – tiek originalą primenančiais, tiek įdomesniais – dalijasi sūrio ekspertė Aurelija Palivonienė iš sūrio parduotuvių tinklo „SAY CHEESE“. Pagrindiniai šio patiekalo ingredientai labai aiškūs – macaroni tipo makaronai ir sūris.


Makaronai su „Comté“ sūriu ir jaunais špinatais (4–5 asm.)


  • 400 g macaroni makaronų

  • Žiupsnelio smulkios jūros druskos

  • 8 saujos jaunų špinatų lapų

  • 160 g kietojo „Comté“ sūrio

  • 2 arbatinių šaukštelių sūdyto sviesto

  • Žiupsnelio šviežiai maltų pipirų ir muskato riešutų


Išsivirkite makaronus pagal ant pakuotės nurodytą instrukciją.Kol verda makaronai, per stambią tarką susitarkuokite sūrį.Nuplaukite ir nusausinkite špinatų lapelius, galite juos stambiai supjaustyti.Makaronams išvirus, juos nusausinkite ir sudėkite į dubenį. Sudėkite sviestą, špinatus. Visa tai paskaninkite druska, pipirais bei žiupsneliu muskato ir sumaišykite.Ant viršaus užberkite tarkuoto sūrio, lengvai permaišykite.

Patarimas: kol makaronai verda, dubenį, į kurį juos sudėsite išvirusius, pakaitinkite į jį įpylę karšto vandens. Vandenį išpilkite prieš pat dedant makaronus, taip makaronai išliks karšti iki pat skanavimo.


Vieno puodo makaronai su „Cheddar“ sūriu (4–5 asm.)