Penktadienio laidoje „Alfo šuo“ Alfas kartu su „Kaivana“ klinikos veterinarijos gydytoju Gyčiu
aptarė klausimus apie šunų mitybą, kurie dažniausiai kyla jų šeimininkams. Kokį maistą
naudingiausia duoti augintiniams: sausą, šlapią, o gal „raw“? Ar tiesa, kad šunis reikėtų šerti tik du kartus per parą? Kodėl veterinaras pataria šerti ne vienu konkrečiu laiku, o laiką keisti. Kodėl
apnašos dažniau ir lengviau susidaro mažiems, o ne dideliems šunims? Ir koks maistas padėtų to išvengti?
Be to, laidoje buvo aptartos šunų maisto etiketės, kaip jas skaityti? Ir kas turi būti ėdale, jog
maistas būtų naudingas jūsų augintinio sveikatai.

Pradėkime nuo maisto. Kokiu maistu reikėtų maitinti savo šunį?
Daug kas priklauso nuo šeimininko, jo turimo laiko, galimybės ruošti maistą pačiam. Sausas
maistas ir konservai nėra blogas maitinimo būdas. Jei tai kokybiškas maistas, jis tikrai pilnavertis ir aprūpina gyvūną visomis maistinėmis medžiagomis. Gyvūnas auga ir gyvena sveikas.
Ar galima maistą maišyti, o gal geriau šerti tik viena rūšimi? Ir koks maistas geriausias
apsisaugoti nuo dantų apnašų?
Galima šerti tik sausu, ar tik šlapiu maistu, be to, galima juos ir kombinuoti, bet to nereikėtų daryti vienu metu. Nes gyvūno skrandis nesupras, kaip virškinti maistą, nes sausas maistas virškinamas ilgai, o šlapias – greitai. Dažnai tai gali iššaukti ir pavėmimus, viduriavimą. Kalbant apie dantų apnašas, sausas maistas padeda „apsidaužyti“ jas nuo dantų, šlapias to nepadarys, bet jos kaupiasi tiek nuo vieno, tiek nuo kito maisto lygiai taip pat.

Kiek kartų reikėtų šerti šunį?
Pagrindinis dalykas, nuo kurio tai priklauso, tai gyvūno amžius. Jauną katytę ar šuniuką (iki metų) reikėtų šerti dažniau – apie 3–4 kartus per parą, vyresnį šunį galite šerti ir du kartus per parą. Žinoma, tai priklauso ir nuo pačio gyvūno. Ir geriausia yra neturėti stabilaus šėrimo laiko, nes prieš tai gyvūnui pradeda išsiskirti skrandžio rūgštys, nes jis žino, kad 7 val. gaus maisto. Todėl dažnai atsiranda ir vėmimai dėl rūgščių.
Ar mitas ar ne: jei atidarome konservus, jais pamaitiname šunį, likutį įdedame į šaldytuvą,
kad vėl juos naudotume reikėtų atšildyti ar įpilti karšto vandens. Ką apie tai galvojate?
Sunku pasakyti, juk kartais gamindami tam tikrus skanėstus gyvūnams (karštuoju metu), mes
užšaldome produktus. Tiek konservus, tiek mėsą, kad jie atsigaivintų. Taip ir duodant maistą iš
šaldytuvo, šildymas tik padėtų pagreitinti virškinimo procesą.

Kiek gramų maisto reikėtų pilti šuniui?
Kiekvienas gamintojas dažniausiai nurodo, kiek gyvūnas turėtų gauti maisto per parą. Ir tai
nurodoma aktyviems gyvūnams, kurie daug juda. Todėl gero maisto, šuniui, kuris praleidžia
daugiau laiko namuose, gali būti per daug ir jis gali būti linkęs į nutukimą. Yra gamintojų, kurie
nurodo maisto kiekį ir mažiau judantiems gyvūnams. Viskas yra suskirstyta pagal svorį, norma yra paskaičiuojama standartiškai ir ant gyvūno matosi ar jam užtenka to maisto: jis tunka ar liesėja. Žinoma, nebūtina vadovautis tik tomis lentelėmis, galima varijuoti.
Kaip taisyklingai pakeisti šuniui maistą, kad nesukeltume jam sveikatos problemų?
Kiekvienas pašaras dažniausiai skiriasi, aišku vieni būna pigesni, kiti – brangesni ir skiriasi jų
sudėtis. Vieną gali būti virškinti lengviau, kitą – sunkiau. Būtent dėl to rekomenduoju prie naujo
pašaro pereiti iš lėto. Iš pradžių kelias dienas reikėtų maišyti duodamą maistą: 75 % senojo ir 25 % naujojo, po kelių dienų pakeisti po 50 %, dar vėliau senojo palikti tik 25 % ir galiausiai pilnai
pereiti prie naujojo maisto.
