#3dienioidėja, kaip suvalgyti daugiau daržovių: saldi pica su tarkuotomis morkomis!

Pasak rubrikos #3dienioidėja autorės gydytojos dietologės Barboros Jarašūnės, daugumai darželinukų ir pradinukų tėvų pirma kylanti asociacija išgirdus frazę „Sveika mityba" neabejotinai yra... daržovės.

Nors mūsų visų supratimas auga, daržovių Lietuvoje vis dar valgome per mažai. Tiriant 5-9 klasių moksleivius (daugiau nei 35 tūkst. visų Lietuvos regionų vaikų) nustatyta, jog 2016 m. daržoves (išskyrus bulves) BENT kartą per dieną valgė 36,5 proc., o 2020 m. – dar mažiau, vos 32,7 proc. vaikų...


keptos daržovės, patarimai
Unsplash.com nuotr.

2020-aisiais, pandemijos ir karantino, metais, atrodytų, buvo daugiau galimybių daržoves įtraukti į kasdienį racioną: juk turėjome daugiau laiko namuose... Bet tik kas trečias vaikas BENT kartą per dieną valgė daržoves, t. y. produktų grupę, kuri turėtų sudaryti DIDELĘ visos šeimos raciono dalį ir atsidurti mūsų lėkštėse BENT KELIS kartus per dieną.

Visi suprantame, jog ši produktų grupė yra ypač reikšminga mūsų sveikatai, nes yra skaidulų, vitaminų, mikroelementų ir kitų bioaktyvių medžiagų šaltinis. Bet kaip inkorporuoti kuo daugiau daržovių kasdienybėje?

Pirmiausia, NEPAMIRŠTI, jog jų turėtume įtraukti į praktiškai kiekvieną pagrindinį valgymą. Na, bent simboliškai tą petražolės lapelį uždėti ant sumuštinio... Antra, svarbu praktiškai TURĖTI jų namuose, geriausia, jau paruoštų vartoti (pvz., nuskustų morkų, kurias galima laikyti vandenyje šaldytuve). Trečia, valgyti jų PATIEMS: mėgautis, gerėtis, girti jų skonį.


tortilijų pica, receptas
Asmeninio archyvo nuotr.

Mikro triukų (jei tik jų prireikia) yra daugybė, visi jie padeda įdėti daržovių į maltinius, makaronų patiekalus, košes, blynus, apkepus, picas ir virtinius – kitus vaikų mėgstamus patiekalus. Štai vieną greitą patiekalą sukūrėme su sūnumi. Jis vieną vakarą zyzė picos. Paėmiau du tortilijos paplotėlius (naudingiausia rinktis pilno grūdo miltų), ant jų pridėjau špinatų lapų, džiovintų pomidorų, mėlynojo svogūno, supjaustytos mocarelos, tada uždengiau kitu paplotėliu, prislėgiau svoriu ir iškepiau orkaitėje.

Kitas, desertinis variantas – su varške, bananu, riešutų sviestu ir cinamonu. Įdomu ir tai, kad net ir tokią saldžią picą galima paįvairinti, pavyzdžiui, tarkuota morka!


Kito kelio nėra: vaikai dažniausiu atveju patys nenusipirks ir nepasiruoš daržovių, kol mes tuo nepasirūpinsime ir nepadėsime jiems prieš nosį. Taigi: NEPAMIRŠKIME, TURĖKIME ir PATYS VARTOKIME.


Gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė
Asmeninio archyvo nuotr.