#3dienioidėja. Su kuo valgomas riešutų sviestas?

Rubrikos #3dienioidėja autorė gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė šįkart išpažįsta meilę riešutų sviestui.

Keletas paatviravimų ir netikėti deriniai su kitais produktais.

riešutų sviestas, ką gaminti su riešutų sviestu? patarimai
Unsplash.com nuotr.


Prisipažinsiu. Kaip ir šūsnis kitų ypatingų paauglystės potyrių, tai įvyko stovykloje. Prieš gerus du dešimtmečius (odievai...) mokyklos stovyklos šaldytuve aptikau indelius su keista rusvos spalvos mase. Kaip paaiškino bendraklasiai, tai buvo amerikiečių labdara. To „skipio" (ant pakuotės buvo pavadinimas „Skippy") ne itin kas valgė, tačiau jis mane nuo pat pirmojo šaukštelio absoliučiai sugundė.

Vėliau riešutų sviesto buvo tikrai sunku gauti. Pamenu, sykį iš Vokietijoje esančios karinės JAV bazės grupiokė parvežė saldainių su žemės riešutų sviestu - o stebuklai (žinojo, jog aš jį dievinau, todėl pirmiausia vaišino mane )! Vėliau, kai žemės riešutų sviesto jau buvo galima įsigyti Lietuvoje, atėjo eksperimentų metas, kai, aukodama savo buitinio maisto kombaino variklį, tryniau įvairius riešutus į sviestus ir dovanojau draugams. Nežinau, ar jie suprato ir įvertino, bet tai buvo tikra meilės išraiška


riešutų sviestas, ką gaminti iš riešutų sviesto, Barboros Jarašūnės receptai
Asmeninio archyvo nuotr.

Šiandien riešutų sviestų pasiūla nuostabi, ir aš tikrai nebegaliu be jų gyventi. Be tradicinių (skaninti košes, derinti su bananu ar obuoliu) naudoju juos n+1 būdų, pvz. gardinu ledus, kitus vaisius (nektarino viduje - šokoladinis lazdynų riešutų sviestas, mmmmm!) ar gaminu kitus pagardus (nuotraukoje: ant avižinio sausainio užtepiau petrintos varškės+žemės riešutų sviesto). Tikiu, jog dauguma esate susipažinę su jų įvairove, juolab, kad nuostabių gamintojų turime ir Lietuvoje. Riešutų sviestai gali (pa)tikti riešutus mažiau mėgstantiems ar sunkiau kramtantiems žmonėms. Be to, tai puiki forma įvesti riešutus į kūdikių racioną nesukeliant užspringimo rizikos.

Ar mėgstate riešutų sviestą? Pasidalinkite savo netikėčiausiais deriniais trokštu plėsti savo žinojimą ir išbandyti ką nors nauja!


gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė, vmgonline patarimai

Skanaus!