#3dienioidėja: apie tortus ir jų reikšmingumą mūsų gyvenimuose (+ vaikiško torto receptas)

Šį įrašą, kuriame telpa ir anekdotas, ir vaikams labai tinkančio torto receptas gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė feisbuko sienoje paskelbė savo sūnaus 7-ojo gimtadienio proga.

Tortų istorijos įdomios visada, nes kažkas šią dieną tikrai švenčia gimtadienį!


anakardžių ir saulėgrąžų sėklų tortas, veganiškas, raw, vmgonline receptas

„Pirmiausia – gyvas anekdotas.

Prieš keliolika metų, kuomet aš, jauna miesčionka iš Vilniaus, dar mažai tebuvau girdėjusi žemaičiuojant, su vyru lankėme jo močiutę Kretingoje. Atvykome į svečius kaip tik įpusėjus socialinių aktualijų laidai, kurios kulminacijoje viena moteris kitai apipylė veidą rūgštimi (brrr, baisu). Aš močiutės klausiu: dėl ko ta moteris taip pasielgė? Ji man atsidususi atsako: „Dėl torto, vaikeli, dėl torto"... (Likau išsižiojus). Ūmai kalbos pasisuko kita linkme, tačiau man iš galvos vis neišėjo tas tortas. Palikus močiutės namus, vyrui sakau: „Šakės, koks turi būti tas TORTAS, dėl kurio imamasi tokių brutalių veiksmų?" Spėkit! Žinoma, aš naivi vilnietė, nesupratau, kad žemaitė močiutė turėjo omeny TURTĄ!

Tortais verta dalintis ir mėgautis ypatingomis progomis, tačiau nei dėl jų, nei dėl turtų, akivaizdu, neverta skriausti kitų.


vaikiško torto receptas, vmgonline
Asmeninio archyvo nuotr.

O dabar apie tai, ko reikia matcha-kokosų-pistacijų-aviečių tortui pagaminti:

- anakardžių

- nesūdytų gliaudytų pistacijų

- minkšto sviesto (apie 70 g)

- matcha miltelių

- šaldytų aviečių

- kokosų pieno (200 ml)

- sausainių (naudojau Selga su neskaldytų grūdų, dėjau pakelį be 4 vnt.)

- plakamosios grietinėlės (250 ml)

Papildomai dėjau:

- prinokusį bananą

- du neskūpus valgomuosius šaukštus saldinto kondensuoto pieno

- šaukštą su kaupu karštame vandenyje ištirpintos želatinos


Sutryniau sausainius, anakardžius ir sviestą, šia mase išklojau torto pagrindą. Kokteilinėje suplakiau kokosų pieną, bananą, matcha miltelius ir ištirpintą želatiną. Mikseriu išplakiau stipriai atšaldytą grietinėlę, tuomet atsargiai įmaišiau kondensuotą pieną bei prieš tai išplaktą kokosų pieno masę. Kremą liejau ant pagrindo tuo pat metu skleisdama šaldytas avietes, o viršų papuošiau skrudintomis pistacijomis.


gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė
Asmeninio archyvo nuotr.

Linkėjimai!