#3dienioidėja. Nėra TO, kas „neišeitų" į... apkepą

Nuolatiniai košių likučiai (pažįstama auginantiems mažus vaikus, ar ne? ), sūrio kampelis ar nepabaigtas varškės indelis, pernokę vaisiai – visa tai orkaitėje gali pavirsti nauju kvapniu viliojančiu patiekalu. Taip teigia rubrikos #3dienioidėja autorė gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė ir dalinasi įkvepiančiomis idėjomis.


apkepas, dietologės Barboros Jarašūnės patarimai ir receptai,
VMG archyvų nuotr.

Bent vieną ar porą kartų per savaitę man apkepas „išsikepa“ beveik nejučia, tiesiog tvarkantis virtuvę. Geriausia jį iškeptą palikti per naktį ir skanauti ryte – vėstant viskas geriausiai susijungia. Taisyklių čia nėra daug – svarbu pridėti „rišančių“ ingredientų (kiaušinių ar jų kulinarinių alternatyvų, pavyzdžiui, obuolių tyrės, brinkintų maltų linų sėmenų), praturtinti kitais maistingais produktais, pvz. varške, jogurtu, kefyru, tofu, sėklomis, paryškinti skonį vaisiais, uogomis, vanile, cinamonu, kardamonu ar kt. . Puikiai tinka tiek šiltas, pagardintas natūraliu jogurtu, tiek šaltas sočiam užkandžiui. Štai pora pavyzdžių:


Kairėje: virtos baltos bolivinės balandos (maždaug puodelis), nevirti avižiniai dribsniai (pusė puodelio), trys prinokę bananai, pora kiaušinių, 300 g varškės, cinamonas. Kepimo indą lengvai patepiau sviestu ir pabarsčiau maltais džiūvėsėliais.

Dešinėje: sutrintos folijoje keptos saldžiosios bulvės, nevirti avižiniai dribsniai, varškė, kiaušinis, džiovintos spanguolės, džiūvėsėliai. Oranžinis saldumas man gerai „suskamba" su žemės riešutų sviestu.

P.S. Beveik kiekvienuose namuose yra žmonių, kurie mažiau mėgsta kruopas ar košes, tačiau tikrai retas atsakys kvapnaus apkepo! Pamėginkite ir suteikite likučiams antrą šansą.


gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė, vmgonline
Asmeninio archyvo nuotr.