top of page

Šokolado burtai: kokį mėgsti, toks ir esi!

– Ką jūs išpažįstate?

– Šokoladą!


Tai – ištrauka ir visada jaukaus ir skanaus pažiūrėti filmo „Chocolate“ (liet. „Šokoladas“, 2000 m.). Tokia nuotaika tinka tarpušvenčiu ir kaip tik tokia ji yra naujame žurnalo „Verdu ir kepu“ numeryje.

Laimei būtinas!

Šokoladu mėgaujasi tiek senas ir jaunas, tiek didelis ir mažas. Kai gabaliukas šokolado tirpsta burnoje, sukeldamas nepaprastus skonio pojūčius, mes jaučiame ne tik fizinį džiaugsmą, bet ir nuotaika mūsų tampa geresnė, esame žvalesni, energingesni. Sakome: „Įvyksta chemija!“ Turėdami omenyje kažkokią abstrakčią chemija, bet, kaip pasirodo, tam yra labai objektyvių priežasčių. Mikroelementai šokolado cheminėje sudėtyje padaro ne vieną stebuklą su mūsų nuotaika. Magnis stiprina nervų ląsteles, cinkas ir selenas skatina endorfinų gamybą – natūralių medžiagų, veikiančių anestetiškai ir mažinančių streso poveikį žmogaus organizmui. Mūsų nuotaika priklauso nuo serotonino, laimės hormono, lygio, o šokoladas padeda kuo didesniam serotonino kiekiui susidaryti organizme, taip praskaidrinamas nuotaiką ir suteikdamas energijos.

Ne pagal paskirtį

Žmonijos mintys ties banaliomis šokolado plytelėmis niekaip negali sustoti, žmonių mintys nenuilstamai dirba ir atranda ne vieną šokolado panaudojimo būdą „ne pagal tiesioginę paskirtį“. Barselonoje yra šokolado muziejus, kurio kolekcijoje sumažintos Barselonos architektūrinių paminklų kopijos, tik tiek, kad jos padarytos iš šokolado. Šokoladinis drabužis gal ir nesilaikys ilgai, bet suteiks malonumo ne tik jį dėvinčiai moteriai... Alaus parodoje Belgijoje buvo pristatytas naujas konditerinis produktas – alus šokolade. Ukrainoje, viename iš restoranų pasirodė lašiniai šokolade, o Londone galima paskanauti vabzdžių šokolade. Ką gi, toks egzotiškas mums padažas kaip mole, siūlomas prie paukštienos, tampa labai trivialiu.

Pasakyk, kokį šokoladą mėgsti, pasakysiu, kas esi

Šokoladą tyrinėja ir mokslininkai, ir kulinarai, ir psichologai, net visa mokslinė disciplina skiriama ryšių tarp šokolado formos, įdaro ir spalvos poveikio mūsų pasąmonei. Naujazelandietis psichoterapeutas Murray Langham knygoje „Šokoladinė terapija“ tvirtina, kad:

Pieninio šokolado mėgėjai – romantiški ir nostalgiškiBaltojo šokolado mėgėjai dažnai dvejojaKarčiojo šokolado mėgėjai (tokio, kurio sudėtyje iki 70 ir daugiau proc. kakavos medžiagų) vertina gerą kokybę visurJuodąjį šokoladą mėgsta žmonės, žvelgiantys į priekįŠokoladą, įdarytą kava, mėgsta nekantrūsŠokoladą su apelsinų įdaru mėgsta tie, kurie nepameta galvos neįprastose situacijoseŠokoladą su karameliniu įdaru renkasi jausmingi

Migdolus šokolade vertina tie, kurie veikia greitai ir mėgsta eksperimentuoti.

Karštas šokoladas su aitriosiomis paprikomis

Toks, kuris, kaip ir filme, gali padaryti stebuklą.

4 asm.

Gaminimas 15 min.

  • 200 g juodojo šokolado

  • 300 ml grietinėlės (33–36 %)

  • 100 ml espreso

  • Žiupsnelio maltų aitriųjų paprikų

Susmulkinkite šokoladą – geriausiai tai padaryti elektriniu smulkintuvu.Pakaitinkite grietinėlę, kol užvirs, nukaiskite ir plakimo šluotele sumaišykite su šokoladu.Nuolatos maišydami supilkite kavą ir užberkite aitriųjų paprikų. Patiekite išsyk.

Daugiau skanėstų ir šokolado stebuklų rasite naujausiame žurnalo „Verdu ir kepu“ numeryje.

Pavartykite – kvepia šventėmis ir šokoladu!

Naujausi įrašai

bottom of page