top of page

Užtepėlių balius: 12 patikrintų receptų


Norisi vakarėlio nuotaikos? Jeigu negalite susitikti su draugais, pasidarykite šventę sau. Lengviausias ir greičiausias sprendimas užtepėlių balius!


Užtepėles pagaminsite lengvai, pritaikysite turimus produktus, o jų įvairumas tiesiog stebins. Pasirinkite tinkamus priedus ir pasirūpinkite, kad būtų daug traškių daržovių. Ir „paturėkite gerą laiką“!

Kad daržovės būtų traškios, supjaustę palaikykite jas lediniame vandenyje – salierų lapkočius, morkas, cukinijų gabaliukus, paprikas, ridikėlius.




Vienam dideliam baliui.

Gaminimas 2 val.



1. Pikantiška užtepėlė su lašiša ir vasabiu

Lengvas pikantiškumas, bet gali būti ir stiprus – viskas priklauso tik nuo jūsų.


Reikia:

  • 100 g karštai rūkytos lašišos (galite naudoti lašišų nugarkaulius)

  • 50 g kreminio sūrio („Philadelphia“ tipo)

  • 100 g majonezo

  • 1 šaukšto vasabio krienų (arba pagal skonį)

  • 1 šaukšto krienų (arba pagal skonį)

  • 2–3 šaukštų citrinos sulčių

  • Žiupsnelio druskos

  • Žiupsnelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų


  1. Lašišą, sūrį ir majonezą sutrinkite kartu, ragaudami įmaišykite krienus.

  2. Pagardinkite citrinos sultimis, druska ir šviežiai grūstais juodaisiais pipirais.


2. Žalias su raudonu

Klasikinį „Green goddes“ padažą nusprendėme suderinti su raudonu padažu – „Red god“. Rinkitės, kuris jums patinka. O gal abu?


Reikia:

  • 1 didelio kiaušinio trynio

  • 1 šaukšto Dižono garstyčių

  • 50 ml citrinos sulčių

  • 200 ml aliejaus

  • 150 ml graikiško jogurto

  • Ryšelio įvairių žalumynų

  • 4 ančiuvių

  • 1 skiltelės česnako

  • 1 šaukštelio aitriųjų paprikų pastos

  • 1 šaukštelio pomidorų pastos

  • ½ šaukštelio rūkytos paprikos

  • 1 šaukštelio medaus

  • Žiupsnelio druskos


  1. Sudėkite į trintuvo indą trynį, garstyčias, citrinos sultis, aliejų ir sutrinkite iki glotnios masės. Sumaišykite su graikišku jogurtu ir padalinkite į dvi dalis.

  2. Į vieną sudėkite žalumynus, ančiuvius, česnaką ir sutrinkite. Palikite trumpam, kad pastovėtų.

  3. Į kitą dalį sudėkite aitriųjų paprikų pastą, pomidorų pastą, rūkytą papriką ir medų. Irgi sutrinkite viską kartu. Pagal skonį abudu mišinius pagardinkite druska.

  4. Jei norėtumėte glotnumo, tuomet kai abidvi masės nusidažys – maždaug po valandos – galite jas pertrinti per labai smulkų sietelį. Jei žolelių ar pomidorų gabaliukai netrukdo, tuomet galite palikti taip, kaip yra.


3. Gvakamolė su pomidorais

Nuostabi klasika, kai nieko daugiau nereikia. Pasirūpinkite tik, kad avokadas būtų prinokęs, o pomidoras skanus.


Reikia:

  • 1 didelio prinokusio avokado

  • ½ nedidelio raudonojo svogūno

  • Ryšelio kalendrų lapelių

  • 1 aitriosios paprikos (arba pagal skonį)

  • 1 pomidoro

  • 1 žaliosios citrinos sulčių

  • Žiupsnelio druskos


  1. Avokadą nulupkite, jo minkštimą sutrinkite šakute. Smulkiai supjaustykite svogūną, kalendras ir aitriąją papriką.

  2. Pomidorą supjaustykite kubeliais ir sumaišykite likusiais produktais. Pagardinkite druska.



4. Užtepėlė su cukinijomis graikiškais motyvais

Vis dar nežinote, ką daryti su cukinijomis?


Reikia:

  • 1 cukinijos (~230–250 g)

  • 100 g fetos

  • 100 g graikiško jogurto

  • 1 šaukšto kaparėlių

  • 30 ml aliejaus

  • 3 skiltelių česnako

  • 3–4 lapelių mėtų

  • Žiupsnelio aitriųjų paprikų dribsnių

  • Žiupsnelio druskos


  1. Cukiniją sutarkuokite ir palikite pusvalandžiui. Po to nuspauskite skystį – jo nenaudosime užtepėlei.

  2. Visus likusius produktus sudėkite į trintuvo indą ir sutrinkite. Sudėkite cukinijas, paragaukite ir, jei reikia, įberkite druskos.


5. Paprikų užtepėlė

Rytietiškas gardumynas nepaliks abejingų valgytojų.


Reikia:

  • 3 mėsingų raudonųjų paprikų

  • 1 aitriosios paprikos

  • 1 pomidoro

  • 1 galvutės česnako

  • ½ stiklinės baltos duonos trupinių

  • 3–4 šaukštų citrinos sulčių

  • ½ šaukštelio malto kumino

  • 1 šaukštelio maltų kalendrų

  • Žiupsnelio druskos

  • 1–2 šaukštų aliejaus


  1. Paprikas, pomidorą ir česnaką kepkite orkaitėje, kol suminkštės, išimkite, sudėkite į dubenį ir uždenkite. Po 10–15 min. nulupkite.

  2. Sudėkite į trintuvą paprikas, pomidorą, česnaką, trupinius, supilkite sultis, suberkite prieskonius. Viską sutrinkite iki vientisos masės.

  3. Pabaigoje įpilkite aliejaus ir išmaišykite. Jei trūksta glotnumo, galima įpilti dar truputį aliejaus.


6. Baklažanų užtepėlė su petražolėmis

Užtepėlių vaivorykštė būtų nepilna, jei nebūtų baklažanų. Juos gaminsime paprastai – juk tobulumui papuošimų nereikia. Nors šiai užtepėlei baklažanus geriausia kepti ant laužo, bet rūkytos paprikos žiupsnelis puikiai tiks ir orkaitėje keptiems baklažanams.


Reikia:

  • 3 vid. dydžio baklažanų

  • 1 ryšelio petražolių

  • 1 citrinos sulčių

  • Žiupsnelio druskos

  • 1 šaukštelio rūkytos paprikos


  1. Baklažanus iškepkite orkaitėje. Nulupkite ir minkštimą sutraiškykite šakute.

  2. Petražoles smulkiai supjaustykite, įpilkite citrinos sulčių, suberkite druskos ir rūkytą papriką.

  3. Viską išmaišykite.




7. Burokėlių užtepėlė

Jei turite burokėlių lapų – tik į gera. Bet ir vien iš burokėlių ši užtepėlė bus gardi.


Reikia:

  • 1 svogūno

  • 1 skiltelės česnako

  • 1–2 šaukštų aliejaus

  • Kelių burokėlių lapkočių (jei turite)

  • 2 vidutinio dydžio virtų burokėlių

  • 100 g kreminio sūrelio

  • ½ citrinos sulčių

  • Žiupsnelio druskos


  1. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje su trupučiu aliejaus. Jei turite lapkočių, pakepinkite ir juos smulkiai supjaustę.

  2. Visus produktus sudėkite į trintuvo indą ir kruopščiai sutrinkite. Jei reikia, galite įdėti šiek tiek natūralaus jogurto.


8. Pikantiška užtepėlė

Ne tokia nekalta, kaip atrodo. Bet šiuo atveju aitrumą galite reguliuoti patys.


Reikia:

  • 1 skiltelės česnako

  • 100 g majonezo

  • 200 g graikiško jogurto

  • 1 šaukštelio „sriracha“ padažo

  • 1 citrinos sulčių

  • 1 šaukštelio medaus


  1. Česnaką sutarkuokite ir sumaišykite su likusiais produktais. Padažo aštrumą pareguliuokite „sriracha“ padažu.


9. Pupelių ir graikinių riešutų užtepėlė

Pasiruoškite lengvam ir nuspėjamam gardumui. Galite naudoti bet kokias pupeles – su baltosiomis užtepėlė bus glotnesnė, kremiškesnė, o su juodosiomis – dramatiškesnė.


Reikia:

  • 50 g graikinių riešutų

  • 240 g konservuotų pupelių (1 maža skardinė)

  • 5–6 saulėje džiovintų pomidorų puselių

  • 1 skiltelės česnako

  • ½ citrinos sulčių


  1. Graikinius riešutus užmerkite mažiausiai valandai.

  2. Pupeles nukoškite, dalį skysčio išsaugokite. Taip pat nukoškite ir riešutus.

  3. Visus produktus sutrinkite trintuvu. Jei užtepėlė yra labai tiršta, praskieskite ją likusiu nuo konservuotų pupelių skysčiu.




10. Moliūgų sėklų pestas

Pestui puikiai tinka ir moliūgų, ir saulėgrąžų sėklos. Derinkite jas su įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis – taip kaskart išgausite naują skonį.


Reikia:

  • 100 g moliūgų sėklų

  • 1 skiltelės česnako

  • Ryšelio bazilikų

  • 2 šaukštų aliejaus

  • ½ citrinos sulčių

  • 50 g kietojo sūrio

  • Žiupsnelio druskos


  1. Moliūgų sėklas pamirkykite vandenyje maždaug pusvalandį. Nukoškite.

  2. Visus produktus sutrinkite trintuvu.


11. Morkų ir paprikų užtepėlė

Kvepianti Rytais užtepėlė. Bet tinka ir šiaurėje, ir pietuose, ir vakaruose.


Reikia:

  • 3–4 vid. dydžio morkų

  • 1 paprikos

  • 1 nedidelio svogūno

  • 1–2 šaukštų aliejaus

  • ½ šaukštelio maltų kalendrų ½ šaukštelio malto kumino

  • ½ šaukštelio cinamono

  • Druskos, citrinos sulčių (pagal skonį)

  • ½ šaukštelio harisos arba kitokios aitriųjų paprikų pastos


  1. Morkas supjaustykite nedideliais gabaliukais, sudėkite į skardelę kartu su paprika ir iškepkite orkaitėje. Papriką nulupkite.

  2. Svogūną supjaustykite ir pakepinkite aliejuje, kol suminkštės.

  3. Prieskonius pakepinkite sausoje keptuvėje, sumaišykite su svogūnais, įberkite druskos, paskaninkite citrinos sultimis ir įdėkite harisos.

  4. Visus produktus sudėkite į trintuvo indą ir sutrinkite.


12. Česnakinė avokado užtepėlė

Gardumėlis! Gaminkite daugiau, nes tai bus pobūvio hitas.


Reikia:

  • 1 didelio prinokusio avokado

  • 1 citrinos sulčių

  • 2 skiltelių česnako

  • 100 g majonezo

  • 100 g graikiško jogurto

  • 1 šaukštelio medaus

  • Žiupsnelio druskos

  • Laiškinių česnakų (patiekti)


  1. Nulupkite avokadą. Sutrinkite minkštimą šakute, pašlakstykite citrinos sultimis.

  2. Visus produktus, išskyrus laiškinius česnakus, sutrinkite kartu. Laiškinius česnakus supjaustykite ir apibarstykite užtepėlę.



Skanaus!

Naujausi įrašai

bottom of page