top of page

Trūksta energijos? Metas pamilti pupeles

Ar... labai mylite pupeles?

Ar žinojote, kad egiptiečiai statė šventyklas pupelėms, tikėdami, kad jos – gyvybės ir ilgo gyvenimo simbolis? O graikai ir romėnai pupeles aukodavo savo dievams? Ir kad pačios garsiausios romėnų šeimos buvo pavadintos vardais, kilusiais iš pupelių pavadinimų?

Net jeigu jūsų meilės objektai kiti, dėl maistinių savybių pupeles tiesiog privalu įtraukti į būtinų įsimylėti ir mylėti kad ir kas nutiktų produktų sąrašą.



Energijos bomba

Pupelės vadinamos antrąja duona. Jose gausu angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų. Dėl didelio baltymų kiekio (daugiau nei 20 %) Jungtinėse Amerikos Valstijose Didžiosios depresijos metu pupelės buvo vadinamos vargšų mėsa. Jose nemažai kalio, būtino normaliai nervų sistemos, organizmo ir širdies raumenų veiklai užtikrinti, skysčių pusiausvyrai palaikyti.

Viename išvirtų pupelių puodelyje kalio yra daugiau nei banane, o kalcio ir geležies kiekis – didesnis nei 100 g virtos mėsos.

Pupelėse gausu magnio, fosforo, cinko ir kitų mineralinių medžiagų. Ankštyse daug vitamino C, karotino, o sėklose – vitaminų B1, B2, B6, K, PP, ląstelienos, aminorūgščių. Dėl didelio kiekio skaidulų, pupelių vartojimas laikomas prevencija nuo vėžio. Jos – taip pat puikus maisto produktas, norintiems atsikratyti poros papildomų kilogramų (pupelių kilograme yra vos 385 kalorijos).

Mūsų protėviai puikiai suprato, koks vertingas šis augalas. Spėjama, kad tai buvo vienas pirmųjų augalų, pradėtų auginti namuose.


Unsplash.com nuotr.

Visiems gyvenimo atvejams

Pupelių rūšių yra daugiau nei 200! Pagal vartojimo paskirtį pupelės skirstomos į šparagines ir gliaudomąsias. Šparaginės imamos vartoti, kol sėklos nesubręsta, o ankštys viduje neturi kieto pergamentinio sluoksnio. Gliaudomųjų pupelių maistui naudojamos tik sėklos, kurios surenkamos išdžiūvus pupelių ankštims. Lietuvoje populiariausios paprastos, baltosios arba žaliosios Vindzoro pupelės. Jos puikiai tinka gaminant troškinius, skanios keptos ar virtos. Kuo pupelės tamsesnės, tuo išskirtinesnį skonį turi. Nors Lietuvoje juodosios pupelės nėra populiariausios, tačiau šie daug magnio turintys ankštiniai augalai išsiskiria itin švelnia tekstūra ir subtiliai saldžiu skoniu. Jos geriausios draugės su rūkytais gaminiais, o graži forma ir spalva gali papuošti mėgstamas salotas.

Gana populiarios ir kiniškos pupelės su akutėmis - jos taip vadinamos dėl juodų dėmelių. Mažos ir apvalios šios rūšies pupelės – tikras folio rūgšties šaltinis, puikiai paskaninantis sūrius mėsos patiekalus. Taip pat vertėtų nepamiršti avinžirnių, kurių pasaulyje suvartojama daugiausiai. Apvalūs ir tvirti, riešutinį skonį turintys avinžirniai valgomi tiek kepti, tiek virti, o sutrynus tampa skaniausiu humusu.


Baltosiospopuliariausios

Turbūt pačios žinomiausios ir dažniausiai vartojamos – baltosios pupelės. Jos – puikus kalcio šaltinis, o dėl savybės greitai pasisavinti vandenį ir prieskonius – jos nepakeičiamos troškinių ir sriubų gamyboje. Vis dėlto jos turi gana populiarias konkurentes – raudonąsias pupeles. Šios šiek tiek didesnės ir miltingesnės pupos puikiai tinka apkepams, o aitrusis troškinys be jų tiesiog neįsivaizduojamas! Vertėtų nepamiršti ir sojų, kurios jau spėjo užkariauti daugelio širdis. Nors iš tikrųjų šios pupelės beskonės, dėl savybės perimti įvairių prieskonių ir kitų maisto produktų skonį iš jų gaminami miltai, varškė, pienas, grietinė, sūris, majonezas, šokoladas, aliejus, padažai ir kt.


Unsplash.com nuotr.


Ką su jomis daryti,

arba

Heinz pasigamink lengviau

Iš pupelių galima pasigaminti daug skanių ir maistingų patiekalų – apkepus, troškinius, kotletus, tyres. Jos puikiai tinka ir kaip garnyras, ir kaip pagrindinis patiekalas. Tik vertėtų nepamiršti kelių taisyklių.

Jei naudojamos džiovintos pupelės, prieš verdant jas reikėtų pamirkyti 6 arba 8 valandas šaltame vandenyje. Norint, kad išvirtų skanios ir neprarastų formos, teks apsišarvuoti kantrybe – per didelė kaitra virimo proceso nepagreitins, tik paskatins pupų suskilimą. Gamindami troškinį iš pupelių neuždenkite puodo, nes kitu atveju jos pajuoduos.

Apie taisykles galite negalvoti, jeigu naudojate jau tinkamai paruoštas valgyti ir/ar gaminti pupeles. Vienas populiariausių iš žinomiausių pasaulyje konservuotų pupelių gamintojas „Heinz ™", gaminantis legendines baltąsias ir raudonąsias konservuotas pupeles, savo vartotojams pristato naujieną „Heinz™ Five beanz„ – vienoje skardinėje net penkių skirtingų pupelių rūšių mišinys, pripildytas sodraus „Heinz ™" pomidorų skonio padažų. Puikus skonis ir tiesiog ideali maistinė sudėtis.



 

Išbandykite RECEPTUS, kuriuose pirmu smuiku groja kaip tik „Heinz ™" pupelių mišinys:


Skanaus!






Naujausi įrašai

bottom of page