Tegul namai kvepia duona: Elžbietos patarimai pradedantiesiems
Aš Ikona 750X300.jpg
AS-IKONA_1800x250.jpg

Naujienlaiškis

Tegul namai kvepia duona: Elžbietos patarimai pradedantiesiems

Prieš karantiną pranašavome, kad duona taps populiaresnė, nei tortas arba saldus kepinys dovanų, ypač einant į svečius. Apsirikome. Bet tik dėl svečių. Naminė duona muša visus populiarumo rekordus ir mažai ką surasime, kas nenorėtų jos išsikepti.



Produktai, naudojami duonai kepti, yra labai paprasti. Dažniausiai tai – vanduo, miltai, druska, mielės. Duonai kepti dažniausiai naudojami kvietiniai ir ruginiai miltai, kartais dedama dalis kitokių grūdų miltų.


Kaip išsirinkti produktus:

  1. Kvietinių miltų tipai pagal jų pelenų bei glitimo (glitimas - tai vandenyje netirpūs baltymai) kiekį yra žymimi skaičiumi ir raide. Kuo skaičius mažesnis, tuo miltai bus baltesni. Duonai ir duonos gaminiams kepti naudojami miltai pažymėti skaičiais 550, 812, 1052 ir daugiau. Taip pat padinės kvietinės duonos kepimui labai svarbus baltymų kiekis miltuose – kuo baltymų daugiau, tuo geriau duona laiko formą.

  2. Ruginiai miltai dažniausia naudojami mišinyje su kvietiniais, bet duona kepama ir vien su ruginiais miltais – ir padinė, ir forminė. Ruginiai miltai būna smulkūs (pikliuoti ir sijoti) ir rupūs (pasijoti ir šveistiniai). Keičiant duonos receptūroje vieną miltų rūšį kita, reikia atkreipti dėmesį, kad naudojant miltus, pažymėtus didesniu skaičiumi, reikia įpilti nuo 10 iki 20 proc. daugiau vandens, nei nurodyta receptūroje, o taip pat, kad gaminiai iš „sunkesnių“ miltų ilgiau kyla.

  3. Vandenį geriausiai naudoti filtruotą, bet taip pat galima naudoti ir įprastą geriamąjį, bet nusistovėjusį vandenį.

  4. Druska naudojama jūros, jei įmanoma – ekologiška. Būtinai reikia sūdyti tešlą, druska pagerina ne tik duonos skonį, bet ir spalvą, o taip pat stabilizuoja fermentavimą.

  5. Naudojant mieles, geriausiai jas naudoti šviežias, presuotas, priklausomai nuo technologijos, jos yra arba ištirpinamos šiltame (bet ne karštame) vandenyje, arba sutrinamos su miltais iki smulkių kruopelyčių. Naudojant sausas mieles reikia atkreipti dėmesį, ar tai yra greitojo poveikio mielės, ar ne, ar jas reikia aktyvinti. Greitojo poveikio mieles geriau naudoti paprastesnėms tešloms, su mažiau produktų.



Pradedam!

Naminės duonos kepimo paslapčių pažinimą žurnalo VERDU IR KEPU vyr. redaktorė Elžbieta pataria pradėti nuo paprastesnės, mielėmis kildinamos tešlos, o po to bandyti įveikti duoną, kepamą su raugu. O jeigu neturėjote kepimo patirties su mielėmis, pirmiausia pasiūlysime jums išsikepti airišką sodos duoną. Labai paprastai ir greitai pagaminamą. Tiesiog miltai ir rūgusio pieno produktas – kefyras, rūgpienis arba jogurtas. Nors ji vadinasi airiška, bet laikoma, kad ją pradėjo kepti Amerikos indėnai, panaudodami šiuolaikinės sodos pakaitalą. Airijoje ji buvo vadinama varguolių duona būtent dėl savo produktų asketiškumo. O mes truputėlį ją pakeitėme.


Airiška sodos duona

Labai greitai pagaminama. Tinka net pusryčiams. Klasikinė airiška duona yra be priedų, bet tiek džiovinti vaisiai, tiek riešutai puikiai jai tinka, tad jeigu turite noro, galite jų įdėti.



8–10 min.

Gaminimas 15 min.

Kepimas 30-40 min.

Orkaitės t-ra 220 °C


Reikia:

  • 420 g KAUNO GRŪDAI viso grūdo kvietinių miltų

  • 1 nubraukto šaukšto druskos

  • 1 šaukšto rudojo cukraus

  • 1 šaukštelio sodos

  • 75 g šalto sviesto

  • 350 ml natūralaus jogurto

  • Miltų (pabarstyti)


  1. Duonai suberkite KAUNO GRŪDAI viso grūdo kvietinius miltus, druską, cukrų, sodą į trintuvo indą, sudėkite šalto sviesto gabaliukus ir sutrinkite.

  2. Sudėkite mišinį į dubenį, supilkite jogurtą ir išminkykite tešlą, bet ne perilgai.

  3. Padarykite rutulį, pabarstykite miltais iš viršaus, įpjaukite viršų kryžmai.

  4. Šaukite į įkaitintą iki 220 °C orkaitę. Kepkite 30 min. Iškepusi duona, jei pastuksensite į apačią turi skleisti duslų garsą.


Sėkmės ir skanaus!


Unsplash.com ir Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

ATGAL

PASIDALINTI

Naujienlaiškis

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg