top of page

Prieskoninių žolelių gidas pagal Alfą

Vasara dovanoja daug prieskoninių žolelių, o Alfas siūlo jas panaudoti ne tik tradiciškai, bet ir galbūt taip, kaip dar niekada nebandėte! Eksperimentuokite atrasdami naujus skonių pasaulius!


  1. Žolelės ir kruopos arba graikiškasis Tabuleh. Išvirę mėgstamas kruopas pagardinkite jas sauja smulkintų žolelių, tam puikiausiai tinka bazilikas, kalendra, petražolė. Į žoleles dar įtarkuokite citrinos žievelę, pagardinkite citrinos sultimis ir turėsite tobulą garnyrą grilio patiekalams arba unikalų pagrindą salotoms reikės tik įpjaustyti mėgstamų daržovių, pavyzdžiui, agurkų, pomidorų ir pagardinti keliais šaukštais kokybiško alyvuogių aliejaus.

  2. Su česnaku. Bazilikas, krapai, petražolės, sumalti su keliomis česnako skiltelėmis ir pagardinti alyvuogių aliejumi tampa puikiausiu pagardu prie grilio patiekalų, kepsnių, daržovių.

  3. Kalendra kitaip. Jeigu nemėgstate kalendros, pabandykite jos paragauti su ananasu, apelsinu, laimu ar braškėmis. Netikėti deriniai atskleis naujų kalendros galimybių. Derinkite ją su tais skoniais, kuriuos mėgstate, nes kalendra yra prieskonių princesė, kurią tikrai verta pamėgti.

  4. Skirtingi bazilikai. Baziliko yra daugiau nei keliasdešimt rūšių, atraskite ananasinį, cinamoninį, anyžinį baziliką, kurie suteiks dar įvairesnių skonių ir aromatų jūsų patiekalams. Kaip skirtingos bulvių ar obuolių rūšys skirtingai tinka skirtingiems patiekalams ir suteikia jiems naujų atspalvių, taip skirtingais poskoniais apdovanoja ir skirtingi bazilikai.

  5. Pabaigoje! Šviežias prieskonines žoleles į sriubas ir troškinius dėkite pačioje gaminimo pabaigoje, kad vos sušilusios paskleistų aromatinius aliejus. Ilgai kaitinamos žolelės praranda savo kvapniąsias savybes.

  6. Krapai ir citrina. Kai verdate bulves, pagardinkite jas krapais, nes bulvės juos labai mėgsta (taip pat ir smulkintais jų koteliais), bet dar citrinos žievele ir česnakais. Citrina ir bulvės nėra įprastas mums derinys, bet, patikėkite, šis iššūkis vertas dėmesio!

  7. #Zerowaste. Visus žolelių stagarėlius galite panaudoti baigdami (likus apie 10 min) virti sriubą ar troškinį. stenkitės sunaudoto žolelę visą. Šviežiai supjaustyti stagarėliai gali per kieti, o patroškinti suteiks daugiau skonio. Neatsivalgomų bulvių receptą rasite čia.

  8. Mėgsta aliejų. Jeigu dedate prieskonines žoleles ant kepsnio ar daržovių, kepamų orkaitėje. prieš tai jas pavilgykite alyvuogių aliejuje, kad kepdamos žolelės nesudegtų., o aromatai neišgaruotų. Aliejuje vilgytos aromatus atiduos aliejui, o šis įsigers į patiekalą ir taip jį pagerins.

  9. Druskos triukas. Norint, kad žolelės išskirtų daugiau aromato ir sulčių, sutrinkite jas kartu su druska. Tiesa, tuomet ruošdami patiekalą visada turėkite omeny, kad žolelių pagardas jau yra sūrokas.

  10. Kaip išsaugoti. Žoleles galima džiovinti, bet geriau susmulkintas šaldyti šaldymo maišeliuose. Jeigu norite išlaikyti žoleles kuo ilgiau šviežias, tai į plastikinį laikymo indą įtieskite sausą popierinę servetėlę, pavyzdžiui, Zewa, dėkite žoleles ant jos, o ant viršaus klokite drėgną servetėlę. Apačioje šlapios nedėkite, nes žolelės gali pradėti pūti. Taip pat rekomenduoju pasigaminti naminį žolelių aliejų (receptą rasite čia), kuris tikrai pravers virtuvėje.


Sėkmės!

Naujausi įrašai

bottom of page