top of page

Pica, kurios skonio niekuomet nepamiršite

Apie Franco Pepe ir jo piceriją „Pepe in Grani“ daugiau kalbėti pradėta nuo 2017 m., kai Italijos „Gardžiausių picų 50-uke“ jis nukovė iki tol nepajudinamas lyderes. Panašu, kad nuo to laiko jo populiarumas ir kokybė tolygiai tik auga. Juk ne veltui sakoma, kad būtent ši, mažame Italijos miestelyje įsikūrusi picerija pakylėjo picą į naują lygmenį.

VMGonline

Nedideliame Italijos miestelyje (50 km nuo Neapolio) esančios picerijos savininkas sugebėjo prisikviesti pasaulinio lygio šefus – Nino di Costanzo („Dani Maison“, Iskija), Joseaną Aliją („Nerua Guggenheim“, Bilbao) ir kt. – 2020-aisiais atvykti gaminti jo virtuvėje. Nežinant jo istorijos, bus sunku suprasti, kodėl garsenybės priėmė kvietimą.

Caiazzo miestelis VMG online
Caiazzo miestelis

Vezuvijaus pašonėje įsikūrusiame miestelyje Caiazzo su 5 000 gyventojų Franco Pepe per septynerius metus įkūrė tikrą picos šventovę, apie kurią žinoma daugelyje pasaulio šalių. „Pepe in Grani“ jis įrengė XVIII a. statinyje, jį renovavo ir pavertė picerija su dviem virtuvėmis, 4 valgomaisiais, 2 vien tik picų viršų ruošiančiais šefais ir nepriekaištingu aptarnavimu. Atvykstantys paragauti picų iš toli gali užsisakyti ir nakvynę su pusryčiais. Juk, norint čia paragauti picos ir neturint rezervacijos, gali tekti palūkėti ilgoje eilėje.

Caiazzo VMG online

Vienas karščiausių F. Pepe picos gerbėjų – Pulitzerio premijos laimėtojas rašytojas Jonathanas Goldas. Pasak F. Pepe, paragavę jo picų Ženevoje ar Honkonge, daugelis nusprendžia apsilankyti ir Italijoje, „Pepe in Grani“. Jo tikslas – bendradarbiauti su įvairiomis šalimis, nors širdis priklauso gimtajam Caiazzo.

Picerija VMG online

F. Pepe savo patiekalais perteikia gimtinės aromatus, skonius ir istoriją. Picos padai kepami iš jo paties sugalvoto miltų mišinio, ant viršaus – subalansuoti deriniai iš vietos gamintojų produkcijos. Garsusis šefas siekia remti vietos mikroekonomiką.

VMGonline

Šaknys ir legendos


F. Pepe – trečios picų kepėjų kartos atstovas. Jis užaugo matydamas, kaip tėvas dirba ir padėdamas jam picerijoje. Profesinį gyvenimą F. Pepe pradėjo dirbdamas mokytoju, kiek vėliau Romoje susipažino su daugeliu šefų, o 2012 m. nusprendė imtis savo projekto – atidaryti piceriją.


Šefas domėjosi vietos maistu, tai įkvėpė sukurti kelias garsiausias jo picas. Pvz., „Margherita Sbagliata“ – pica su mocarela iš buivolių pieno, bazilikais, alyvuogių aliejumi ir, žinoma, pomidorų pasta, uždedama ant jau iškeptos picos, kad išliktų pomidorų aromatas, skonis ir maistingosios ypatybės.


Į picos tešlą F. Pepe deda ir vietoje augintų avinžirnių, pupelių, alyvuogių, svogūnų. Išskirtinis jo sumanymas – iš Vezuvijaus papėdėje augančių abrikosų gaminamas kremas, dedamas ant saldžios picos „Crisommola“ su mocarela iš buivolių pieno, citrinos žievele, skrudintais riešutais, džiovintomis alyvuogėmis ir mėtomis.

Picerija VMG online

Na, ir kaip pridera, apie šią piceriją sklinda daug kalbų ir legendų. Juk čia pat, kitoje gatvės pusėje, yra F. Pepe brolio picerija, kurioje jie dirbo kartu. Į klausimą, ar broliai susipykę, vietiniai tik galantiškai nusišypso ir šios temos netęsia.


Pica – socialinis ir kultūrinis fenomenas


F. Pepe rankose pica neabejotinai tapo socialiniu ir kultūriniu fenomenu. Taigi nieko stebėtino, kad tiek daug garsių šefų priėmė jo kvietimą kartu gaminti jaukioje picerijoje „Pepe in Grani“. Čia, Autentiškaja vadinamoje salėje su virtuvės stalu ir tik 8 vietomis lankytojams, F. Pepe ir jo kviesti šefai gamins ir bendraus su svečiais – unikali patirtis abiem pusėms. Šią salę reikia rezervuotis iš anksto. Visas kitas erdves ir toliau aptarnaus jau ne vienerius metus čia dirbantys picų kepėjai.


F. Pepe pelnė daug apdovanojimų, taip pat ir Italijos vyriausybės – už nuveiktus darbus. Kokia jo karščiausia svajonė? Gauti „Michelin“ žvaigždę. Jau greitai išvysime, ar šiai jo svajonei lemta išsipildyti.


Agnės Vareikaitės ir Unsplash nuotraukos, parengta remiantis FineDiningLovers.com informacija

Naujausi įrašai

bottom of page