Palmių aliejus: ar derėtų jo vengti?
Aš Ikona 750X300.jpg
AS-IKONA_1800x250.jpg

Naujienlaiškis

Palmių aliejus: ar derėtų jo vengti?



Palmių aliejus paprastai įsivaizduojamas kaip šių dienų baubas. Apie jį sklando daugybė gandų: pradedant nuo tuo, kad šis aliejus didina cholesterolio kiekį kraujyje, baigiant tuo, kad jis išgaunamas nehumaniškomis sąlygomis. Nors gandai kartais pasitvirtina, toli gražu ne visais reikia tikėti. Griauname ir tvirtiname mitus apie palmių aliejų, kad tikrai žinotumėte, kas iš tikrųjų yra jūsų lėkštėje.

Pirmiausia, būtina išsiaiškinti, kas gi yra tas palmių aliejus. Šis aliejus yra išgaunamas iš sultingų aliejinių palmių vaisių. Kadangi šis vaisius yra raudonai oranžinis, aliejus – irgi tokios pat spalvos. Šių palmių daugiausia yra vakarinėje ir pietvakarinėje Afrikos srityse, kitokios rūšies palmės auga Pietuose. Dažnai gaminamas hibridinis iš šių dviejų palmių rūšių išgaunamas aliejus. Pastaruoju metu palmių aliejaus gamyba išplito ir į pietrytinę Azijos dalį, įskaitant Malaiziją ir Indoneziją. Afrikoje palmių aliejus išgaunamas ir naudojamas jau beveik 5000 metų ir yra pats pigiausias bei daugiausia maisto industrijoje naudojamas aliejus. Kaip ir kokosų aliejus, palmių aliejus žemoje temperatūroje yra kietos konsistencijos, o aukštoje – skystas, tačiau jis suskystėja prie žymiai aukštesnės temperatūros nei kokosų aliejus.

Kalbant apie palmių aliejaus panaudojimą, būtina pabrėžti, kad jis dedamas ne tik į maisto produktus, bet ir į dantų pastą, muilą, kosmetikos priemones. Maisto pramonėje palmių aliejus naudojamas afrikiečių ir azijiečių virtuvėse, įvairiems aštriems patiekalams ruošti. Tikrai nėra lengva rasti riešutų sviesto, kurio sudėtyje nebūtų palmių aliejaus. Pusryčių dribsniai, šokoladas, margarinas, baltyminiai batonėliai, įvairūs miltiniai kepiniai taip pat dažniausiai gaminami naudojant šį aliejų. Viename arbatiniame palmių aliejaus šaukštelyje yra maždaug 114 kalorijų, tad produktai su šiuo aliejumi yra gana kaloringi.

Vis dėlto, kokia gi situacija su palmių aliejaus nauda bei žala sveikatai? Yra ir pliusų, ir minusų. Pirmiausia, palmių aliejus yra reikalingas smegenų veiklai. Jame yra tam tikros formos vitamino E, kuris smegenyse veikia kaip antioksidantas ir apsaugo nuo įvairių smegenų sutrikimų bei ligų. Žmogus, šio antioksidanto gaunantis pakankamai, mažiau skundžiasi nuotaikų kaita, atminties sutrikimais. Palmių aliejus taip pat yra prevencinė priemonė nuo širdies ligų. Jis sumažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir padidina gerojo kiekį, taip pagerindamas širdies veiklą bei apsaugodamas nuo galimų sutrikimų. Palmių aliejuje yra nemažas vitamino A kiekis. Mokslininkai, atlikę bandymus, įrodė, kad tie, kurie serga cistine fibroze ir sunkiai įsisavina riebaluose tirpius vitaminus (būtent toks yra vitaminas A), po aštuonių savaičių padidino šio vitamino kiekį kraujyje suvartodami po 2–3 palmių aliejaus šaukštus kasdien.

Kad ir kaip būtų liūdna, šis aliejus vis tik daro daugiau žalos, negu atneša naudos. Nors palmių aliejus širdžiai yra gana naudingas, tačiau kaitintas daro priešinga įtaką. Mokslininkai, atlikę tyrimą su žiurkėmis, įsitikino, kad pakaitintas palmių aliejus sumažina antioksidantų kiekį kraujyje ir taip pamažu kemšasi arterijos. Be to, rafinuotas palmių aliejus yra sunkiai virškinamas, todėl suvalgius produktų su tokio tipo aliejumi gali prasidėti pilvo pūtimas, skrandžio skausmai. Gaminant dauguma produktų, palmių aliejus yra oksiduojamas, o tokio aliejaus, pasak biochemikų, reikia griežtai atsisakyti. Šio tipo aliejus kelia pavojų širdžiai, kepenims, plaučiams. Jame yra toksinų, kurie neigiamai paveikia visą bendrą žmogaus savijautą.

Be visų šių neigiamų padarinių sveikatai palmių aliejaus industrija yra pripažįstama kaip viena didžiausių ekologinių katastrofų – masinio miškų kirtimo – sukėlėjų. Afrikoje ir jau minėtose Azijos šalyse masiškai kertami tropiniai miškai, naikinama tenykštė ekosistema ir auginamos palmės. 2015 metais atliktas tyrimas parodė, kad jei vietoje palmių plantacijų žemėje būtų tropiniai miškai, šiltnamio efektą sukeliančių dujų atmosferoje būtų net 60 % mažiau. Nuo to kenčia ne tik natūrali gamta, daugėja nykstančių gyvūnų rūšių bei anglies dioksido ore, bet yra pažeidžiamos ir žmogaus teisės. Kaip tai susiję? Palmių aliejus yra ne šiaip sau pigus: jam išgauti panaudojama pigi darbo jėga, nesumokami žadami atlyginimai, žmonės ir net vaikai dažnai dirba už maistą.

Vis dėlto, pamažu pradėta mažinti šią problema ir tuo rūpinasi organizacija „The Roundtable on Sustainable Palm Oil“. Ši organizacija bando užkirsti kelią naujų plantacijų atsiradimui, rūpinasi plantacijų darbuotojų teisėmis ir jų apsauga, bando uždrausti ar bent jau sumažinti palmėms auginti naudojamų pesticidų kiekį ir užsiima mažų bendruomenių švietimu apie palmių aliejų, jo naudą bei žalą pasauliui. Taigi, pasirinkimas, ar vartoti palmių aliejų, ar jo vengti, yra daugiau moralinis, nes pliusų ir minusų sveikatai yra beveik tiek pat.

Paremta „Authority Nutrition“.

#palmiųaliejus

ATGAL

PASIDALINTI

Naujienlaiškis

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg