top of page

Mėsai reikia pailsėti, arba grilio triukai, apie kuriuos net nepagalvojote

Grilio sezonas įsismarkauja, sulaukiame laiškų ir žinučių, jose prašote paturbintų grilio kepsnių receptų, kurie nurungtų kaimynų ir draugų kepsninėse pačirškintus šedevrus. Geriausias marinatas alyvuogių aliejus ir druska", pasakytų grilio magas ir virtuozas, virtuvės šefas Artūras Samavičius.



Kiekvieną grilio sezono savaitę dalinamės patarimais ir grilio triukais, kurių dėka iš grilio mėgėjų pakilsite į grilio meistrus. Šį kartą kelios smulkmenos” kepantiems mėsos gabalą kepsninėje ant žarijų. Jeigu šių smulkmenų nepamiršite, skirtumą pajusite iškart:


1. Poilsis arba „apšilimas” prieš kepimą. Didelė klaida yra ką tik iš šaldytuvo ištrauktą mėsą dėti ant įkaitusių grotelių. Kad ir kokią mėsą planuotumėte kepti, likus kelioms valandoms iki kepimo išimkite ją iš šaldytuvo, kad pailsėtų ir sušiltų iki kambario temperatūros. „Kepsninėje mėsa neturėtų patirti streso, kurį ji tikrai patiria, jeigu iš šaldytuvo yra iškart metama į 200 laipsnių karštį. Svarbu leisti jai sušilti bent iki 16-18 laipsnių. Kol guli ir ilsisi, galite ją šiek tiek pamarinuoti – įtrinti kokybiškų alyvuogių aliejumi.

Šis smulkmena, apšilimas, yra labai svarbi, kad mėsa iškeptų tolygiai. Jei kepsite ją nepalaikę kambario temperatūroje, didelė tikimybė, kad iškeps netolygiai – vidus gali būti neiškepęs, o kraštai perkepę.”


2. Poilsis po kepimo. Kad ir kaip sunku laukti, kol mėsa iškeps, jai iškepus A.Samavičius rekomenduoja palaukti dar truputį. „Tai grilio klasika, deja, dažnai pamirštama. Iškeptą mėsą dėkite į dubenį, uždenkite rankšluostėliu. Galima dubenį pridengti dangčiu, bet tik svarbu palikti plyšelį, pro kurį galėtų patekti ir išeiti oras, kad mėsa dubenyje nesitroškintų. Palikite mėsą ramybėje bent 10 min ar kol pasiruošite salotas.

Koks tikslas? „Šis momentas svarbus, nes jeigu pajutusios kaitrą, mėsos sultys bėga nuo jos į mėsos gabalo centrą ir, jeigu mėsos perkepame, ten ir pasilieka. Jeigu po kepimo leidžiate mėsai pailsėti, atvėsti, pajutusios, kad grėsmės nebėra, sultys grįžta atgal, pasiskirsto tolygiai po visą mėsos gabalą. Trumpai tariant, jeigu nepalauksite, 40 proc. iškeptos mėsos bus sausa ir tik pats centras sultingas.”


Virtuvės šefas Artūras Samavičius

Sėkmės ir skanaus!



Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės, Unsplash.com ir asmeninio archyvo nuotr.

P.S. Jeigu neturite laiko ar kantrybės grilinti, užsukite ČIA.

Naujausi įrašai

bottom of page