top of page

Maisto technologė pataria, kaip namuose pasigaminti iš tikrųjų kokybišką lydytą (ghi) sviestą

Lydytas sviestas vadinamas „skystu auksu", matyt, ne veltui. Tai „išvalytas“ sviestas, nes kaitinant išgaruoja vanduo, „nusėda“ baltymai, lieka tik organizmui naudingi riebalai, mineralai ir vitaminai.

Kaip tikrai kokybiško lydyto sviesto pasigaminti patiems namuose, pataria maisto technologė, VšĮ „Palankus sveikatai“ vadovė Raminta Bogušienė.

lydytas, ghee sviestas, patarimai, Raminta Bogušienė
Shutterstock.com nuotr.

Sviesto ištirpinimas apie 10 min.

Sviesto virimas apie 15 min.


Lydytam sviestui pasigaminti reikia:

  • Kokybiško, t. y. 82 proc. ar didesnio riebumo sviesto (rekomenduojamas saldžios grietinėlės sviestas);

  • Storasienio puodo (paprastame, ploname puode gali prisvilti);

  • Šaukšto;

  • Marlinio audinio;

  • Stiklainio ar uždaro indo (laikymui).

  1. Sviestą sudėti į puodą ir kaitinti, kol ištirps ir užvirs. Tada sumažinti ugnį, retkarčiais pamaišyti. Sviesto paviršiuje susidarys baltų putų, kurių nugriebti nereikia, nes jos išnyks. Tuo metu garuoja vanduo ir atsiskiria baltymai.

  2. Kaitinant sviestą, vanduo išgaruoja, o pieno baltymai, angliavandeniai (pieno cukrus, laktozė) ir kt. priemaišos (rudos spalvos) nusėda ant puodo dugno, paskleisdamos lengvą riešutų aromatą. Tokiu būdu atsiskiria lydytas sviestas ghi, kurio sudėtyje yra pieno riebalai (daugiau nei 99,8 proc) ir likęs vanduo (mažiau nei 0,2 proc.)

  3. Jei virimo metu nugriebsite putas – jose liks šiek tiek baltymų, riebalų ir kitų priemaišų. Tačiau priemaišas galima sunaudoti: sudėti į košes, sriubas ir troškinius. Visgi, jeigu norite nepervirti, laiku pastebėti nuosėdas – nenugriebkite putų.

  4. Pagaminto ghi požymiai: ant puodo dugno nusėdo rudos nuosėdos, putų labai sumažėjo, jų spalva – lengvai rusva. Kai ghi spalva yra šviesiai gintarinė, atsargiai įpilame šaukštelį vandens, kad putos išsisklaidytų, ir dar truputį paverdame. Tuomet galime įmerkti popieriaus lapą ir jį uždegti. Jei dega – ghi pagamintas (vanduo išgaravo), o jei popierius „sproginėja“, neužsidega – vanduo pilnai neišgaravęs. Nosį turėtų kutenti malonus riešutų aromatas.

  5. Ghi į švarų stiklainį pilamas per marlinį audinį, kad nepapultų nuosėdų (marlėje susirenka vaikiško kumščio dydžio nuosėdų gabalas). Kambario temperatūroje sustingsta per 12 val. Spalva gelsva.

  6. Ghi tinka vartoti 3 mėnesius nuo pagaminimo. Visgi, taisyklingai laikant, ghi galima išlaikyti ir iki metų. Svarbu iš indo jį visada išimti tik švariu įrankiu. Galima laikyti šaldytuve, tačiau tada jo konsistencija bus kietesnė.


Raminta BOgušienė, patarimai, lydytas sviestas

Ramintos Bogušienės PATARIMAS:Jei atvėsęs sviestas tampa tamsus, pilkas, rudas ar net juodas – sviestą perkaitinote ir susidarė kenksmingos medžiagos. Tokio maistui nenaudokite. Net ir puodą su sviestu nukėlus nuo viryklės, jis verda toliau. Todėl jį reikia atvėsinti kuo greičiau, pavyzdžiui, įstatyti į kriauklę su šaltu vandeniu.











Sėkmės ir skanaus.




Naujausi įrašai

bottom of page