top of page

Ką dovanoti gurmanui?

Sunku rinkti dovaną tam, kuris nuolat siekia išbandyti kažką naujo, vertina kokybę ir neatrastus skonius bei aromatus – atrodo, kad įtikti tokiam gurmanui yra misija neįmanoma. Kaip išrinkti dovaną išskirtinį skonį išlavinusiems žmonėms, neapsirikti ir gal net parodyti, kad visai neblogai susigaudote skonių džiunglėse? Šie „Užupio krautuvės“ direktorės Editos Skripkaitės patarimai padės nepaklysti skoniuose ir įteikti įsimintiną bei skanią dovaną.

IMG_0454

Je dovanojate aliejų menkai pažįstamam žmogui, rinkitės vidutinio intensyvumo, kuris būtų ne per aštrus, ne per švelnus, kvapnus. (Linos Jakubauskaitės nuotr)


Aliejus. Aliejus būna labai įvairus. Jis gali būti labai švelnus, gali būti labai aštrus, pipiriškas. Skonio reikalas, koks aliejus patiks vienam ar kitam žmogui. Tai nereiškia, kad vienas bus geras, o kitas blogas. Čia panašiai kaip su vynu. Nebūtinai geras ir brangus vynas jums patiks. Reikia pažinoti žmogų, žinoti, kas jam patinka. O jeigu dovanojate aliejų menkai pažįstamam žmogui, tai patariu rinktis vidutinio intensyvumo, kuris būtų ne per aštrus, ne per švelnus, kvapnus. Mūsų pirkėjams labai patinka graikiški aliejai, kurių mes turime, nes jie vidutinio intensyvumo.

Svarbu suprasti, kas yra alyvuogių aliejus – tai iš alyvuogių išspaustos sultys. ­Žmonėms, kurie mano, kad ispaniškas yra stipraus skonio, o graikiškas – švelnus, aš visada sakau, kad taip toli gražu nėra. Reikia įsivaizduoti, kad savo sode nuskynus obuolius nuo skirtingų obelų rūšių ir išspaudus sultis, jos bus skirtingo skonio. Lygiai taip pat ir nuskynus obuolius nuo tos pačios obels, bet ne tuo pačiu metu. Jei obuoliai neprinokę, sultys bus rūgščios, jei gerai prinokę – saldžios. Taip pat yra ir su alyvuogių aliejumi.

 Rizikinga padovanoti pernelyg intensyvaus kvapo sūrį, nuo kurio net nosį riečia, ne kiekvienam tai patinka

Sūris. Ir vėl reikia pažinoti žmogų. Yra kietų, minkštų, labai švelnių ar intensyvaus skonio. Rizikinga padovanoti pernelyg intensyvaus kvapo sūrį, nuo kurio net nosį riečia, ne kiekvienam tai patinka. Todėl jeigu gerai nepažįstate žmogaus skonio, siūlau rinktis vidutinišką, kad jūsų dovana nenukeliautų į šiukšliadėžę (juokiasi). Prieš Kalėdas labai mėgstu gauti dovanų sūrių su trumais. Mes prieš šventes jų turime daugiausia. Sūris su trumais ir šampanas yra tobulas derinys.

Vytintas kumpis. Jie visi skanūs. Viena mano draugė sakė: „Pirkti tavo kumpius labai neapsimoka. Todėl, kad jie greitai dingsta nuo stalo.“ Kumpius vežame iš Ispanijos (Serano, Iberico) ir Italijos. Einant į svečius ir nešant dovanų reikėtų rinktis tai, ką patys valgote ne kiekvieną dieną.

Makaronai. Dovanai rinkitės rankų darbo makaronus. Apskritai, makaronų paskirtis šiame pasaulyje yra sugerti kuo daugiau padažo. Todėl, žiūrint per mikroskopą, makarono paviršius turi būti sušiauštas, o ne lygus. Tam, kad būtų išgautas sušiauštas paviršius, naudojamos bronzinės formos. Pramoniniai makaronai yra kaip nušlifuoti, lygūs. Todėl padažas nuo jų nubėga, neįsigeria. Taigi, makaronų kokybę lemia naudojami miltai, forma ir džiovinimo laikas – gaminant rankomis, jis ilgesnis. Jeigu tai makaronai su kiaušiniais, dar svarbu ir jų kokybė bei kiekis.

Džemai ir čatniai. Kalėdinių džemų jau nebeturime (juokiasi). Man kalėdiškiausi tie, kuriuose yra meduolinės tešlos prieskonių. Jeigu renkatės čatnį prie sūrių, tai čatnis turi atitikti sūrio skonį, o jeigu sūris labai švelnus, tai geriau rinkitės klasiką – figų džemą.

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.



Naujausi įrašai

bottom of page