top of page

KLAUSK GYDYTOJO. Ar tiesa, kad veganams svarbu papildomai vartoti geležies?


Geležis yra mineralas, kurio randamas kiekvienoje mūsų kūno ląstelėje. Ji yra svarbiausia baltymų hemoglobino ir mioglobino sudedamoji dalis. Hemoglobinas yra pagrindinė raudonosios kraujo ląstelės sudedamoji dalis, kuri perneša deguonį audiniams. Mioglobinas yra raumens ląstelės dalis, kuri kaupia deguonį. Akivaizdu, kad geležies trūkumas gali sukelti įvairių rimtų negalavimų.


Maitindamiesi visavertiškai geležies gauname su maistu, jos yra mėsoje, žaliose lapinėse daržovėse. Tačiau yra žmonių, iš savo mitybos raciono išbraukusių daugybę valgomų dalykų. Ar veganams reikia vartoti geležies papildomai?


Į klausimą atsako klinikos „InMedica“ gyd. dietologė Evelina Cikanavičiūtė:


„Tame yra tam tikros tiesos. Vienas iš pagrindinių geležies šaltinių yra gyvūninės kilmės produktai. Daugiausia tai yra raudona mėsa ir šiek tiek baltos mėsos. Veganai – tokia vegetarizmo rūšis, kur apskritai nėra vartojama jokio gyvūninės kilmės maisto. Todėl dalis reikiamo geležies kiekio yra nesuvartojama. Bet reikia nepamiršti ir to, kad geležis yra gaunama ir su augalinės kilmės produktais, šiek tiek kitokios struktūros, bet ji taip pat yra vertinga. Nepaisant to, kad jos įsisavinimas yra prastesnis, bet jis vyksta, ir veganams jis yra aktyvesnis, negu visavalgiams, kurie geležies gauna ir su gyvūninės kilmės produktais. Norėčiau labiau akcentuoti ne geležį, o B12 vitaminą, kuris yra gaunamas ir vartojamas tik su gyvūninės kilmės produktais. Žmonėms, kurie vadovaujasi veganinės dietos principais, būtina vartoti B12 vitamino turinčius papildus. Nes ta forma, kuri yra gaunama su kitais produktais, pvz.: jūros dumbliais – neaktyvi ir neįsisavinama.“


Būkime sveiki.


Naujausi įrašai

bottom of page