top of page

KLAUSK GYDYTOJO: ar grauždami morkas išsivalome dantis?


Kodėl dantų valymo procedūra yra viena nemėgstamiausių (ypač vaikystėje, bet neretai ir suaugus), teorijų yra įvairiausių. Blogiausia yra tai, kad teorijas neretai lydi įvairūs keisti įsitikinimai. Pavyzdžiui, kad prieš miegą galima sutriaukšti kietesnę daržovę ar vaisių ir dantys bus kaip išvalyti.




Ar tai tiesa? Į šį ir kitus klausimus atsako klinikos “InMedica” burnos higienistė Laura Sviglinskienė


Ar tiesa, kad graužiant kietą morką nusivalo dantų apnašos ir jų nebūtina išvalyti šepetuku ir dantų pasta?

Tai yra mitas, kuris formuoja klaidingą nuomonę ir labai blogą įprotį, pavyzdžiui, sugraužus obuolį vakare nesivalyti dantų. Tiesa ta, kad jokia daržovė ar vaisius negali pakeisti dantų priežiūros priemonių - dantų pastos, šepetuko ar siūlo. Tikėtina, kad kietas vaisius ar daržovė, kai jį kramtome, mechaniškai šiek tiek nušveičia apnašas nuo dantų paviršiaus, tačiau to negalima lyginti su dantų valymu dantų šepetuku, be to, neišvalomi tarpdančiai ir t.t.

Kad ir kokį maistą valgote, dantis valyti būtina.


Ar užtenka dantis valytis du kartus per dieną - ryte ir vakare? Gal reikėtų kaskart po valgio?

Yra žmonių, kurie dantis išsivalo kaskart pavalgę, tačiau tai nėra gerai, nes pavalgius keičiasi burnos Ph, rūgščių pusiausvyra, tad dantys, galima sakyti, jau ir taip kovoja su šiuo pokyčiu, o valydami juos dar labiau dirginame. Persistengti nereikia. Po valgio galima atsigerti vandens, nuskalauti vandeniu danties paviršių ir taip grąžinti jam sveiką aplinką. Jeigu vistiek norime išsivalyti dantis pavalgę, turėtume palaukti bent 30-40 minučių.


Gal dantų šepetuką gali pakeisti kramtomoji guma?

Kramtomoji guma atkuria burnos Ph, tačiau dantų apnašų nenuvalo, maisto likučių iš tarpdančių neištraukia. Gumos kramtymas nepakeičia dantų valymo šepetuku ir dantų pasta.


Būkite sveiki!

Naujausi įrašai

bottom of page