top of page

Kiek kalorijų suvartojame valgydami kukurūzų spragėsius ir kitus kino teatro užkandžius?

Kukurūzų spragėsiai, nachos traškučiai, saldumynai bei gazuoti gėrimai, vartojami filmo metu kine, pasirodo, ne tokie jau nekaltučiai. Jie gali atnešti daug didesnę žalą ir stresą organizmui, nei gali pasirodyti. Tačiau kodėl vis tiek renkamės užkandžius kino teatre, kaip jiems atsispirti ir kokias sveikas alternatyvas geriausiai rinktis žiūrinti filmą?

KUKURŪZŲ SPRAGĖSIAI

Kukurūzų spragėsiai yra pats populiariausias užkandis filmo metu. Kino teatruose paprastai galima rinktis iš sūrių ir saldžių spragėsių. Anksčiau saldūs spragėsiai buvo gardinami tik sviestu ir cukrumi. Tačiau dabar kino asų itin mėgstami karameliniai spragėsiai turi žymiai daugiau cukraus, mat jo tiek reikia pagaminti tobulai traškiai karamelei. Sūrių spragėsių receptūra metams bėgant taip pat pasikeitė. Lygiai taip pat, kaip ir saldūs, sūrieji anksčiau buvo sūdomi sviestu ir druska. Na, o dabar kartu su druska dedami ir įvairūs prieskoniai, skonio ir kvapo stiprikliai bei konservantai.

Tačiau net ir anksčiau viskas nebuvo taip gerai, kaip skamba. Jau 1994 metais atlikti tyrimai parodė, kad kino teatrų spragėsiuose yra per daug sočiųjų riebalų, didinančių blogojo cholesterolio kiekį ir kemšančiu kraujagysles. Kai kurie kino teatrų užkandžių gamintojai pakeitė aliejų, kuriame kukurūzų spragėsiai verdami ir istorija tuo, atrodytų, pasibaigė. Tačiau 2009 metais atlikti pakartotiniai tyrimai patvirtino, kad viskas nėra taip paprasta. Šiuo metu kai kurių kino teatrų spragėsių dėžutėje gali būti net 60 g sočiųjų riebalų, o tai yra net trijų dienų šių riebalų norma. Be to, šių tyrimų duomenimis, vienos vidutinės spragėsių porcijos kaloringumas gali siekti net 1500 kalorijų, o tiek yra trijuose dideliuose greitojo maisto restoranų gaminamuose mėsainiuose.

Šokiruoja tai, kad patys kukurūzų spragėsiai, gaminami namie, spraginant alyvuogių aliejuje ir saikingai pagardinant sviestu ar medumi, yra tikrai puikus, sveikas ir mažai kalorijų turintis užkandis visiems gyvenimo atvejams. Todėl nė vienas dietologas neprieštaraus, jei filmo metu suvalgysite namuose spragintų kukurūzų, tačiau prieš renkantis spragėsius kino teatre derėtų rimtai pagalvoti.


Spragėsiai popkornai

SALDUMYNAI

Kodėl saldumynai yra blogai, pasakoti turbūt jau nebereikia, tačiau pasikartoti pravers. Dažniausiai kino teatre parduodami saldainiai yra šokoladinė dražė arba želė saldainiai, liaudyje vadinami guminukais. Želė saldainiai turbūt yra didžiausias priešas dantims, ypač tada, kai didelis kiekis cukraus yra ne tik jų sudėtyje, bet saldainiai dar juo ir apibarstyti. Spalvota šokoladinė dražė labai patinka vaikams, tačiau derėtų suprasti, kad vaikai, sutelkę dėmesį į kitus dalykus, šiuo atveju – į filmą, nepajaučia, kaip saldumynų persivalgo. Tiesa, tai galioja ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems, tačiau suaugusieji greičiau pajaučia saiką ir sotį negu vaikai.

Jei vis tik norisi ko nors saldaus kine, geriausia į rankinę įsimesti kelis gabalėlius juodojo šokolado. Juodasis šokoladas, atvirkščiai negu riebūs spragėsiai, mažina kraujospūdį ir gerina kraujotaką, yra puikus antioksidantų šaltinis, suteikia soties, gerina nuotaiką ir pakelia energijos lygį, todėl filmo metu būsite ne tik žvalūs, bet ir nenorėsite daug užkandžiauti. Jei juodojo šokolado nemėgstate, džiovinti vaisiai ar riešutai padės suvaldyti cukraus troškimą filmo metu. Tačiau atsiminkite, kad viskam turi būti saikas, todėl net ir sveikų užkandžių nederėtų padauginti.


graikiniai riesutai

TRAŠKUČIAI

Nors užsienyje nachos kukurūzų traškučiais kino teatruose prekiaujama jau seniai, Lietuvoje tai pasitaiko retai, vos keliuose kino teatruose. Nachos traškučiai yra valgomi su įvairiais padažais, dažniausiai – gvakamole, salsa ir lydytu sūriu. Kukurūzų traškučiai, jei jie be prieskonių, yra žymiai sveikesnis pasirinkimas nei bulvių traškučiai, tačiau druskos, prieskonių ir skonio stipriklių gausa tiek ant pačių traškučių, tiek padažuose (jei jie ne gaminti namuose) paverčia šį užkandį tikra kalorijų bomba.

Be viso to, nachos traškučiai kino salėje mažų mažiausiai erzina šalia sėdinčius žmones, nes jie garsiai kramtosi, padažai dažnai išsilieja, o kvapas neleidžia susikaupti. Be to, kino teatre tiekiami nachos yra tikras nusivylimas palyginti su tuo, ką patys galite pasigaminti namuose: traškučiai dažniausiai sudžiūvę ir kieti arba, atvirkščiai, suminkštėję nuo per ilgo stovėjimo šiltoje aplinkoje. Padažų skonis toli gražu nėra sudarytas vien iš natūralių produktų – paprastai tai, ką gauname su padažu, su juo pačiu neturi nieko bendro. Įvairiausi cheminiai maisto priedai suteikia jiems ryškų skonį ir norą valgyti daugiau ir daugiau.

Jei traškučius valgote namuose, pasigaminkite naminę gvakamolę, kurią galite naudoti ne tik traškučiams, bet ir gardinant vištienos patiekalus ar salotas. Na, o jei valgote kine, pagalvokite apie savo kaimynus: juk jus taip pat erzintų baisus šalia sėdinčio žmogaus čepsėjimas.


nachos

GAZUOTI GĖRIMAI

Visko, ko mamos neleisdavo vaikystėje valgyti namuose, atsigriebiame suaugę ir suvartojame iš pirmo žvilgsnio nekaltu būdu – žiūrėdami filmą. Be abejonės, kuo sūresni užkandžiai, tuo labiau gerti (ir tuo saldesnių gėrimų) norisi. Įvairiausi gazuoti gėrimai skatina pilvo pūtimą, užkemša skrandį, todėl atsigėrus jų daugiau nieko nesinori, net rimtai pavalgyti.

Dažnam atrodo, kad gazuoti gėrimai kino teatre yra šviežesni. Taip yra todėl, kad ten gėrimai skiedžiami šaltu vandeniu, o kartais – dar ir daugybe ledukų, taigi susidaro įspūdis, kad gėrimas yra labiau gaivinantis, šviežesnis ir skanesnis, nors iš tiesų tiesiog permokate už vandenį. Norėdami sutaupyti, geriau rinkitės tą patį gėrimą parduotuvėje, na, o jei jau nusprendėte gėrimą į kino salę atsinešti patys, tai pats geriausias pasirinkimas yra tiesiog vanduo. Kad ir iš čiaupo.

KĄ PASIRINKTI?

Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė

Gydytoja-dietologė Kristina Jasmontienė


Gydytoja-dietologė Kristina Jasmontienė sako, kad pirmiausia reikėtų prisiminti, jog valgymas – tai procesas, kuomet svarbu susitelkti į valgymą, o ne į aplinką. Taigi, žiūrėdami televizorių, žaisdami kompiuteriu ar skaitydami laikraštį suvalgome daugiau, o dažnai net negalime prisiminti, ką valgėme. Toks besikartojantis įprotis lemia didesnį energijos kiekio suvartojimą ir, žinoma, ilgainiui – per didelį svorį.

„Kine įprastas pasirinkimas – spragėsiai, saldinti gėrimai. Spragėsiai – transriebalų (arba hidrintų riebalų) šaltinis, kurie žinomi kaip svarbus veiksnys širdies ir kraujagyslių ligoms atsirasti, cholesterolio kiekiui didėti, saldinti gėrimai provokuoja cukraus kiekio kraujyje svyravimus. Valgant kartą per mėnesį, matyt, didelių pokyčių nepajusim, bet piktnaudžiauti nereikėtų. Kas galėtų būti alternatyva? Žinoma, vanduo vietoje saldžių gėrimų, o vietoje spragėsių nesiūlyčiau nieko – valgymas nesutelkiant dėmesio į procesą neformuoja tinkamų įpročių“, – pataria dietologė.

Naujausi įrašai

bottom of page