top of page

Gydytojas alergologas: „Patys didžiausi alergenai yra baltymai.“

Alergijos žmogų kamuodavo ir anksčiau, tačiau įrodyta, kad šiuolaikiniame pasaulyje daugėja alergiškų žmonių. Kas tai lemia, kodėl bėgant laikui pasaulyje ne tik padaugėjo žmonių turinčių alergiją, bet atsirado ir daugiau skirtingų alergenų? Ką reikėtų daryti įtariant šią ligą? Ar alergiją galima išgydyti? Į visus šiuos klausimas bandėme rasti atsakymą šeštadienio laidoje #Alfaslive.


Alfas Live, alergija maistui

Alfas Ivanauskas kalbino gydytoją alergologą ir klinikinį imunologą atstovaujantį Alergijos ir Astmos Asociaciją Tomą Slomskį.


Ką maisto produktai turi sudėtyje, kad tai sukelia alergiją?

Yra nustatyta, jog patys didžiausi alergenai yra baltymai. Kuo maisto produktas turi daugiau baltymų, tuo didesnė tikimybė, kad jis gali sukelti stipresnes alergijas. Ne paslaptis, kad vieni didžiausių alergenų yra žuvis ir jūrų gėrybės, kurios dažnai sukelia stiprias alergines reakcijas. Pavyzdžiui, anafilaksinę reakciją ar anafilaksinį šoką. Taip pat ir riešutai yra pakankamai baltymingas produktas, dėl to jie irgi laikomi stipriais alergenais.


Yra daug alergijų maisto produktams, bet kaip su kitomis alergijomis? Pavyzdžiui, kai kurie žmonės yra alergiški šalčiui.

Mes, gydytojai, tai vadiname šalčio dilgėline. Šios reakcijos požymiai yra atsirandantys bėrimai nuo šalčio neapsaugotose vietose. Tai yra pavojinga būklė. Aišku, šios ligos pasireiškimo formų yra įvairių. Vieniems pacientams minėti simptomai pasireiškia, kai temperatūra nukrenta iki tam tikros ribos, kitus gali išberti išsimaudžius jūroje. Pavojingiausios šios ligos reakcijos būna pacientams, kurie valgydami ledus pajunta gerklės tinimą: tai grėsminga, nes gali būti užspausti kvėpavimo takai ir atsirasti dusulys. Visgi šią ligą vadinti alergiją nėra labai tikslu. Jeigu pajautėte tokius simptomus, būtinai rekomenduočiau pasikonsultuoti su gydytoju, ypač dabar, kai šitaip šalta.


Ar įmanoma išsigydyti alergiją? Ar ji visam gyvenimui?

Šiuolaikinis alergologijos mokslas jau gali pasiūlyti metodų, kaip išgydyti alergiją. Vienas tokių metodų yra vadinamas specifine alergenų imunoterapija. Šiuo metu jos pritaikymas yra galimas, jei sergate alergine sloga arba esate alergiškas įkvepiamiems alergenams. Populiariausias pavyzdys būtų alergija medžių žiedadulkėms. Tarkime, esate alergiškas beržams, kiekvieną pavasarį kenčiate nuo šienligės, todėl alergologas, atlikęs tyrimus, gali jums pasiūlyti specifinę alergenų imunoterapiją, tai yra specialiai paruoštos tų medžių žiedadulkių dozės, kurias pacientas gauna tam tikrais intervalais. Jas galima gerti pačiam arba leistis. Taip, po truputį, organizmas yra įpratinamas prie to alergeno. Gydymas gali trukti nuo 3 iki 5 metų. Po gydymo simptomai gali būti susilpnėję arba ir visai išnykti.


Visą ALFAS LIVE laidos įrašą galite pažiūrėti ČIA


Būkime sveiki!

Naujausi įrašai

bottom of page