top of page

14 patarimų, kaip iškepti tobulus šašlykus


Jeigu norisi gardaus ant ugnies čirškinamos mėsytės kvapo ir tobulos pačios mėsytės, pravers keli svarbūs patarimai.


kaip iškepti skanų šašlyką_šašlyko receptas_patarimai_marinatas šašlykui_marinuoti svogūnai prie šašlyko
VMG nuotr.

1. Pirmiausia reikia išsirinkti tinkamą mėsą. Būtų naivu manyti, kad ant žarijų kepama tik aviena, o jei kepama kiauliena arba vištiena, tai šašlykas nus netikras. Renkamės patinkančią mėsą – tai gali būti ir kiauliena, ir aviena, ir elniena, ir kalakutiena, ir jautiena. Ant žarijų taip pat kepame žuvį, daržoves, sūrius, duoną, verdame sriubas, gaminame desertus.


2.Jeigu norite džiaugtis gardžiu šašlyku – mėsa turi būti geros kokybės. Svarbu, kad mėsa nebūtų prieš tai šaldyta, kad joje nebūtų kremzlių, gyslų, sausgyslių. Pasitaikančias kremzles, sausgysles būtina pašalinti.


3. Kuo smulkiau pjaustysite mėsą, tuo mažesnių iešmų (iešmelių) reikės.


4.Dažniausias klausimas – koks marinatas? Atsakymas: jeigu mėsa yra tikrai geros kokybės, jokio marinato nereikia! Pakanka prieskonių ir, kas mėgsta – svogūnų. Jeigu naudojate svogūnus, tuomet juos stambiai supjaustykite, pabarstykite druska ir pamaigykite rankomis. Mėsą tiesiog užklokite maigytais svogūnais. Taip paruoštą mėsą galite kepti po 3-4 valandų.


5.Prieš verdami mėsą ant iešmų arba dėdami ją ant grotelių, nuimkite visus stambius marinato gabaliukus (jei tokių yra).Labai svarbu prieš veriant mėsą ant iešmų, nuvalyti nuo jos svogūnus (jei marinuojama su svogūnais) ir prieskonines žoleles, nes visi priedai sudegs anksčiau, nei iškeps mėsa. Jei norite kepti svogūnus, juos kepkite atskirai.


daržovės grilyje_receptas_ kepsninėje kepti pievagrybiaii
Unsplash.com nuotr.

6.Svogūnai iš marinato (pvz. marinuojant šašlykus) tampa beskoniai, tad juos kepti vargu ar verta. Ir jokiais būdais negalima jų termiškai neapdorotų patiekti po šašlyko. Marinuokite svogūnus, kuriuos tieksite prie šašlyko, atskirai!


7. Ant vieno iešmo verkite tik vienodo gaminimo laiko produktus. Mėsos gabaliukus verkite taip,

kad iešmas eitų lygiagrečiai mėsos raumens skaidulų krypčiai.


8.Liesos mėsos gabaliukus verkite pramaišiui su riebia mėsa.


9.Mėsos nekepkite atviroje ugnyje, o tik ant žarijų. Ant atviros ugnies galite kepti daržoves, pvz. baklažanus, paprikas.


10.Atstumas tarp žarijų ir mėsos turėtų būti apie 10-12 cm.


11.Kepimui nenaudokite spygliuočių malkų. Geriausiai tinka vaismedžiai, ąžuolas, uosis, jei turite galimybę, galima naudoti sudžiuvusias vynuogių šakas, ypač jei reikia kepti didelius gabalus mėsos.


kaip iškepti gardų šašlyką_patarimai
VMG nuotr.


12.Kad suteiktumėte mėsai dar daugiau aromato, prieš baigiant ją kepti, galima ant žarijų padėti kelias šakeles prieskoninių žolelių: rozmarinų jautienai, čiobrelių kiaulienai ir avienai, šalavijų vištienai – tai suteiks ypatingą poskonį kepsniams.


13.Šašlykams reikia ne mažiau kaip 300 g mėsos be kaulo arba nuo 450 g šonkauliukų vienam žmogui. Juk gryname ore auga ir apetitas!


14.Įmantriausias marinatas negarantuoja puikaus rezultato. Geriau improvizuokite su padažais, garnyrais, patiekimu.


Skanaus!

Naujausi įrašai

bottom of page