top of page

5 baristos patarimai, kaip pačiam namuose pasiruošti kavą

Namuose taip pat galime mėgautis skania kava! Štai Italala Caffè baristos Godos Pangonytės patarimai, kurie padės jums pasigaminti puikios kavos puodelį.

VMGonline

Rinkitės kokybiškus ingredientus


Gerai kavai paruošti jums tereikia dviejų ingredientų – kavos pupelių ir vandens. Skirkite dėmesio jiems pasirinkti, kad galėtumėte mėgautis kava.


Vienas svarbiausių dalykų – kavos pupelių kokybė ir šviežumas. Kavą rekomenduojama rinktis ne masinės prekybos vietose, bet kavos namuose, kur prekiaujama aukštos kokybės rūšine kava iš kruopščiai atrinktų kavos ūkių.

VMGonline

Kava turi būti šviežiai paskrudinta, tačiau ne per šviežia – nuo skrudinimo turėtų būti praėjusios 57 dienos, per kurias iš kavos pasišalina CO2, susikaupęs joje skrudinant. Per šviežia kava neatskleidžia visų skonių potencialo, ji nestabili bei sunkiau paruošiama. Ir priešingai, kavai senstant, prarandamos jos skoninės savybės ir kvapas. Rekomenduojama naudoti kavos pupeles, nuo kurių skrudinimo datos nepraėjo daugiau nei mėnuo.


Kitas labai svarbus ingredientas yra vanduo. Jo kokybė namuose ne visur yra ideali kavai ruošti. Jei naudojate geras pupeles, bet rezultatas vis tiek netenkina, pabandykite paekspermentuoti su vandeniu. Naudokite filtruotą vandenį ar silpnos mineralizacijos vandenį buteliuose. Italala Caffè gerų rezultatų pasiekia su Neptūnu, Akvile, Acqua Panna.


Kavą malkite tinkamu rupumu


Ruošiant kavą skirtingais būdais, kava su vandeniu reaguoja skirtingą laiką. Espresso atveju, tai vos 30 sek., o filtrinės kavos – 23 min. Per šį laiką vandenyje turi spėti ištirpti reikiamas kiekis skoninių ir kvapiųjų dalelių. Todėl kavos pupeles svarbu sumalti tinkamu rupumu, skirtu būtent jūsų kavos ruošimo būdui.


Jei neturite malūnėlio namuose, paprašykite kavą sumalti kavos namuose, paminėkite kavos ruošimo būdą, kurį naudojate.


Visada gera idėja kavą šviežiai susimalti pačiam. Tam naudokite malūnėlį su girnomis – malūnėlis su peiliukais kavą sukapos netolygiai ir jūsų puodelis nebus skanus. Ruošimui puodelyje French Press kavinukui pupeles malkite gana stambiai, vidutiniškai ar vidutiniškai stambiai – V60, Aeropress, Kalita, Chemex kavinukams, o smulkiai ar labai smulkiai – moka, espresso ar turkiškai kavai.


Auksiniai kavos ruošimo principai

Gaminant maistą visada svarbu vadovautis receptu. Kavos paruošimas – ne išimtis. Daugeliui kavos paruošimo būdų galioja šis auksinis ingridientų santykis – 60 g kavos vienam litrui vandens. Žinoma, tai nereiškia, jog turite gaminti litrą kavos kiekvieną kartą. Tiesiog persikaičiuokite kavos kiekį pagal savo puodelio ar ąsotėlio dydį. Jei norite gaminti 250 ml, atsisverkite kavos proporcingai. Šiuo atveju, tai būtų 15 g kavos.

Dar vienas labai svarbus dalykas – vandens temperatūra. Kavos paruošimui visada geriausia naudoti 9096 laipsnių vandenį. Aukštesnėje temperatūroje dalis skonio ir kvapo sudega, o mažesnės temperatūros nepakanka visiems reikiamiems skoniams iš kavos ištraukti.

Vandenį į kavą pilkite sukamaisias judesiais. Vos sudrėkinę maltą kavą šiek tiek stabtelkite – leiskite kavai išleisti likusį anglies dioksidą.

Dar vienas dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį – laikas, kai kava reaguoja su vandeniu. Skirtingiems ruošimo būdams rekomenduojamas laikas – skirtingas. Ruošdami stebėkite, ar telpate į šias rekomendacijas.

VMGonline

Būkite tikslūs, bet naudokitės tuo, ką jau turite

Kad ruošdami kavą būtumėte tikslūs, jums gali pakakti ir paprastų virtuvinių įrankių:

Kavą sverkite virtuvinėmis svarstyklėmis arba naudokite šaukštą. Valgamajame šaukšte be kaupo 5 g kavos.

Reikiamą kiekį vandens atsimatuokite matavimo stiklinėje ir užvirkite tik reikiamą kiekį.

Kadangi daugelis neturime namuose virdulio su integruotu termometru, kitas labai lengvas būdas, kaip šią temperatūrą pasiekti, yra leisti užvirusiam vandeniui atvėsti 2 min.

Kiek laiko kava reaguoja vandenyje, skaičiuokite paprastu kulinariniu laikmačiu arba mobiliuoju telefonu.

Eksperimentuokite

Geriausias patarimas, į kurį būtina įsiklausyti – eksperimentuoti su kavos paruošimu. Nebūtina turėti daug skirtingų kavinukų – tiesiog juos išbandyti įvairiais būdais. Pavyzdžiui, savo mėgstamą flat white galite pasiruošti ir namuose, be espresso aparato. Jam stiprią į espresso panašią kavą galite pasiruošti aeropress ar moka kavinuku, o pašildytą pieną išplakti sandariai uždarytame indelyje energingai purtydami.

VMGonline
Barista Goda Pangonytė

Ir taip pat Italala Caffè barista Goda Pangonytė atsakė į dažniausius VMGonline.lt skaitytojų užduodamus klausimus apie kavą:


*Ką geriau rinktis – kapučiną ar espresso?

Kapučinas su saldžia pieno puta puikiai praskaidrins rytą. Bet šiuo kavos gėrimu rekomenduojama mėgautis iki pietų – vėliau pienas gali apsunkinti virškinimo sistemos veiklą.

Espresso renkamės, jei norime stipraus, koncentruoto kavos puodelio. Taip pat – jei norime pajusti visus unikalius kavos puodelyje slypinčius skonius.

*Geriant espresso kyla amžinoji dilema – vanduo prieš ar po. Ką patartumėte?

Mūsų patarimas – vanduo prieš. Prieš ragaudami kavą atsigeriame vandens, kad paruoštume savo skonio receptorius – nuplautume anksčiau ragautus skonius. Espresso rekomenduojama išgerti trimis gurkšniais. Jei norime pajusti ir kiekviename gurkšnyje slypintį kavos poskonį, vandens galime gurkštelėti ir po kiekvieno kavos gurkšnio.

Tarp kavos profesionalų yra paplitusi ir kita taisyklė – jei ragautas espresso nepatiko, atsigeriame vandens po jo – nuplauname receptorius. Taigi, tai yra subtilus būdas pasakyti, jog kava nelikote sužavėti.

*Kiek kavos puodelių rekomenduojate išgerti per dieną?

Pagal Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomendacijas, paros kofeino kiekis – apie 400 mg, 240 ml puodelyje kavos yra apie 100 mg kofeino. Taigi, keturi tokie kavos puodeliai dienai būtų riba. Tačiau visi mes skirtingai toleruojame kofeiną, todėl puodelių kiekis priklauso nuo kiekvieno mūsų savijautos.


Dar daugiau įdomybių Jūsų laukia naujausiame VERDU ir KEPU numeryje, kurį galite įsigyti prekybos vietose!

Naujausi įrašai

bottom of page