top of page

Vynas ir desertai: įkvėpimo semkitės iš lietuvio „instagramo"




Ar kada pagalvojote, kad mėgstamas desertas atsiskleis naujai, jei priderinsite prie jo vyną? Nepaisant to, ar šia praktika ilgai užsiiminėjate, ar girdite pirmą kartą, tokio dueto įkvėpimo dozę jums siūlo Arūnas Starkus – „Vyno žurnalo“ leidėjas ir vyr. redaktorius, ilgametis Lietuvos someljė asociacijos prezidentas bei „Vyno klubo“ įkūrėjas. Jo pasiūlymus ir eksperimentus galite išvysti „Instagram“ socialiniame tinkle, paskyroje @bestdessertin, o mes pasidomėjome, kaip vyno ekspertui kilo tokia idėja.




„Desertus valgau arba bent ragauju kasdien. Jei einu į restoraną ne vienas – imame visus desertus.  Deja, daug kur desertai kartojasi: tiramisas, panakota, krembriulė. Todėl pamačius ką nors įdomesnio, norisi įamžinti. Taip pradėjau fotografuoti viską, ko paragauju pirmą kartą. „Instagram“ – puikus formatas archyvuoti nuotraukas ir puikus būdas parodyti sėkmingiausias vietas kitiems. Dabar tai jau ir būdas paskatinti konditerius sukurti ką nors naujo. Dabar laukiu nesulaukiu Tortų turnyro Druskininkuose, kuris vyks birželio 22 d.“, – apie asmeninio projekto atsiradimą pasakoja Arūnas.




Pasak vyno eksperto, vos vienas kitas restorano šefas galvoja apie derinį, kurdamas desertą, nors prie vyno galima priderinti visus desertus. Gal kiek sunkiau tai daryti tik su ledais, šerbetais, tačiau nesudėtingi saldumynai – spurgos, sausainiai, čiūros itin gerai priima vyną, nes jis papildo jų skonį ir pats atsiskleidžia.

„Visgi vyno prie deserto restorane gaunu labai retai, todėl dalis mano pasiūlymų yra teoriniai“, – ko galime tikėtis jo paskyroje, atskleidžia žinovas. „Kai jau gaunu ir priderintą vyną, esu linkęs bandyti suprasti derinį, o ne kritikuoti ar patarti. Aišku, Vyno ir desertų derinių čempionatas „Vynas+desertai“, vykstantis kasmet lapkričio mėn., yra mano veiklos apogėjus.  Man pačiam patinka itin saldus desertas su dar saldesnio vyno gurkšniu. Morenginiai tortai, pavlova ir panašūs saldumynai su 10 metų Austrijos „Trockenbeerenauslese“ yra tobula. Su geru „Soternu“ mėgstu užsigerti persikų, mangų, ananasų pagrindu padarytus desertus.“




Paklaustas, kodėl apskritai verta užsiimti šių dviejų komponentų derinimu, Arūnas atsako, kad derinys beveik visada geriau nei desertas ir vynas atskirai. Derinyje skonis darosi sudėtingesnis, neretai gimsta nauja dermė, atsiranda skonių sąveikos, pokyčio aspektas valgyme. Jei derinys tinkamai pristatytas, galima gerokai stipresnė intelektualinė, kultūrinė, socialinė įkrova. Derinius skaniau ir įdomiau ragauti.

„Saldaus vyno užsakoma retai visų pirma todėl, kad jo restorane tiesiog nėra arba jis nepriderintas prie deserto arba jis nepasiūlomas. Dalis žmonių naiviai tiki, kad saldus vynas sugadins jų figūrą. Tačiau 60-yje mililitrų vyno tėra apie 10 gramų cukraus, kurio energetinė vertė – 40 kilokalorijų. Tiek „perteklinės” energijos gausite suvalgę kriaušę ar porą šaukštų avižinės košės. Todėl aš raginu maitintis subalansuotai, ir desertas ar saldaus vyno taurė jums neatrodys nuodėmė“, – paaiškino Arūnas.




Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.


Naujausi įrašai

bottom of page