Kokios daržovės tinka grilinti ir kaip tai daryti, kad būtų sultingos, skanios ir išsaugotų kuo daugiau organizmui naudingų medžiagų?
1. Jeigu turite mėgstamų daržovių, aliejaus, druskos ir ugnies – žinokite, jūs turite viską, ko reikia šiam procesui. Tas pats pasakytina ir apie keptas daržoves.
2. Kaitra! Minkštesnes daržoves kepkite stipresnėje kaitroje bet trumpiau, kietesnes – silpnesnėje, bet ilgiau. Pvz. burokėliai – juos tikrai verta kepti ant grilio, tik dėkite juos ant grotelių taip, kad nesiliestų su kitomis daržovėmis. Kepkite apie 30 min.
3. Saugokite daržoves nuo atviros ugnies, kad nesudegtų. Galite naudoti ir folijos vokelius, juose aliejumi paskanintos daržovės troškinsis savose sultyse.
4. Jeigu pjaustote daržoves, pjaustykite taip, kad vienodų daržovių būtų vienodi gabaliukai.
5. Gabaliukai turi atitikti ir iešmą, ir groteles – neturi būti maži, kad iešmas juos sudraskytų ir neturi būti maži, kad nukristų tarp grotelių.
5. Prieš kepdami daržoves tik aptepkite aliejumi. Sūdykite tik po kepimo.
6. Marinuokite daržoves po kepimo – šiltos jos labiau prisigers marinato. Jei marinate yra medaus, cukraus, saldžių sirupų ir sulčių, jį naudokite tik po kepimo, priešingai daržovės gali sudegti.
7. Jeigu norite stipresnio, išraiškingesnio skonio ar aromato, iškeptas daržoves paskaninkite terijakio, sojos arba medaus ir garstyčių padažu.
8. Įsitikinkite, kad daržovės yra labai gerai nusausintos ir nuimti marinato likučiai, jei jį naudojote prieš kepimą.
9. Nebūtina daržovių iškepti visiškai, galima vos apkepti, kad viduje išliktų traškios. Galima apšlakstyti balzamiko padažu ar actu. Bus karštos, iš išorės lengvai apkepusios, bet viduje dar lyg ir žalios daržovės.
10. Rinkitės sezonines daržoves – tvirtas, sultingas, su geru minkštimu.
11. Jeigu baklažaną naudosite salotoms, kepkite jį visą, nenuluptą. Jei patieksite kaip garnyrą – galite supjaustyti storokomis riekelėmis.
12. Paprikas kepkite visas, po kepimo dar karštas padėkite į sandariai uždaromą indą ir palaikykite 10 min. – tai padės geriau jas nulupti.
13. Cukinijas, patisonus, moliūgus rinkitės nedidelius, kad viduje nebūtų daug sėklų.
14. Pabandykite kepti svogūną ir česnaką – nustebsite, kokie jie skanūs.
15. Paįvairinkite daržovių grilį keptais vaisiais. Labai skanu! Grilį mėgsta ir skaniai apkepa arbūzas, abrikosai, persikai, obuoliai, kriaušės, ananasas.
Iešmelių kombinacijos:
Žalioji cukinija pakaitomis su geltonąja.
Žalioji cukinija, sulankstyta šoninės riekelė, džiovintos slyvos. Tik slyvas imkite minkštas.
Įvairios margos daržovės pakaitomis – bet stenkitės derinti vienodos konsistencijos daržoves, kad greitai kepančiosios neištižtų, kol iškeps tvirtesnės.
Išbandykite grilintų daržovių užtepėles. ČIA rasite tobulos baklažanų užtepėlės receptą.
Skanaus!
Dar daugiau gardžių patiekalų receptų rasite naujame žurnale VERDU IR KEPU.
Naują numerį galite įsigyti visose MAXIMA, RIMI, IKI spaudos skyriuose ir NARVESEN spaudos kioskuose.