Umamiškiausias tinklaraštininkės #vegan.witch.babe receptas – „Satay" padažas (Receptas)
- vmgonline
- 2021-06-11
- 2 min. skaitymo
Julija Labanauskaitė – virtuvės šefė, veganiškos virtuvės entuziastė, instagramo paskyros vegan.witch.babe autorė, baigusi garsųjį kulinarijos universitetą „Le Cordon Bleu“ Londone, šiandien Kaune turi studiją, kurioje gamina veganiškus skanėstus.
Koks mėgstamiausias jos penktojo skonio, umami, receptorius sužadinantis pagardas?

„Umami skoniui išgauti savo virtuvėje labiausiai naudoju sojų padažą, nes jis toks universalus! Kinijoje naudojamas jau nuo 200 m. pr. Kr.,siekiant kuo taupiau elgtis su tuo metu labai brangiu produktu – druska, kad šios užtektų ilgesniam laikui.
Taip pat kartais naudoju kontroversiškąjį MSG. Tai pats tyriausias umami skonis. MSG yra paprasčiausiai kitokio tipo druska – natrio glutamatas arba natrio glutamo rūgšties druska. Šios druskos natūraliai randama pomidoruose, mėsoje, sūryje, grybuose ir fermentuotose produktuose (pvz. raugintuose kopūstuose). MSG supa įvairiausi mitai. Vienas jų – „Kinijos restoranų sindromas", kuris apibūdina galvos skausmą, svaigimą ir silpnumą pavalgius kiniečių restorane. Ši hipotezė bandė susieti natrio glutamato vartojimą su įvairiais negalavimo simptomais, tačiau tyrimas po tyrimo rodo, kad ši druska yra saugi vartoti žmonėms. Šiuo metu Amerikos žmogaus teisių aktyvistai kalba apie galimas rasizmo sąsajas su Azijos maisto demonizavimu.

Esu veganė, todėl mano virtuvėje populiariausi šie umami skonio turintys produktai: MSG, sojų padažas, miso pasta, grybai, jūržolės, garstyčios, pomidorų pasta, saulėje džiovinti pomidorai, alyvuogės, kimchi, rauginti kopūstai!
JULIJOS RECEPTAS – universalusis Satay padažas
Šis padažas ne tik umamiškas, bet ir universalus, nes tinka ir azijietiškoms salotoms, ir troškiniams, ir mirkyti daržovių suktinukus!

Julijos umamiškas receptas – Satay padažas
90 g žemės arba migdolų riešutų sviesto
1 šaukštas sojų padažo
2 šaukšteliai ryžių vyno acto
2 šaukšteliai palmių arba kokosų cukraus
2 šaukštai citrinos sulčių
1 sutrinta česnako skiltelė
1 cm sutarkuoto šviežio imbiero
1-2 švieži čili pipirai, smulkiai supjaustyti
Šiek tiek vandens
1. Viską supjaustyti ir sumaišyti iki vientisos konsistencijos. Viskas!
Skanaus!