Ką valgyti susirgus vėžiu? Tokį klausimą dažnai užduoda ir patys ligoniai, ir jų artimieji. Gydytojų nuomonė vieninga – tokių ligonių maistas turi būti įvairus, subalansuotas ir skanus. Gamindamas patiekalus šiai temai žurnalas „Verdu ir kepu“ pasinaudojo onkohematologinių ligonių bendrijos „Kraujas“ išleista knyga „Ką valgyti susirgus vėžiu“. Jos autoriai: Evelina Cikanavičiūtė, Justinas Murnikas, Marija Turlinskienė, Eglė Urbutienė. Viena knygos autorių, gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė, atsakė į mūsų klausimus.
Kuo ypatinga onkologinio ligonio mityba? Kokie yra bendri tokio ligonio mitybos principai?
Onkologinio ligonio dieta, visų pirma, turi užtikrinti adekvatų energijos ir baltymų suvartojimą, kadangi pati onkologinė liga ir jos gydymas pareikalauja didesnio kiekio energijos ir baltymų. Dažnai pacientai, ypač tie, kurie turi antsvorį, nudžiunga, jog susirgus ir gydymo metu jiems mažėja svoris. Gydytojų tai nedžiugina, kadangi svorio kritimas yra nepakankamos mitybos požymis, o mitybos nepakankamumas blogina gydymo rezultatus ir didina neigiamas ligos pasekmes. Svarbu, kad gydymo metu pacientai stengtųsi neprarasti svorio.
Žinoma, kad raudona ir perdirbta mėsa turi sąsajų su onkologiniais procesais, todėl pagrindinė mėsa turėtų būti balta, aišku, nepamirštant vieną ar du kartus per savaitę suvalgyti ir šviežios raudonos liesos mėsos. Vertėtų prisiminti, kad jūrinė žuvis, kaip baltymų ir omega 3 riebalų rūgščių šaltinis, ypač reikalinga onkologiniams pacientams. Rinkitės sezonines daržoves bei vaisius ir nepamirškite kasdien suvalgyti mažai rafinuotų kruopų. Apskritai, maistas turėtų būti įvairus, spalvotas, skirtingo skonio, tekstūrų, paruošimo būdų tam, kad ligonis gautų kuo platesnį spektrą visų jam reikalingų maisto medžiagų ir maistas būtų nenuobodus.
Nėra draudžiamų ar stebuklingų produktų, tik turi būti tam tikra jų vartojimo tvarka. Dažnai pacientams ir jų artimiesiems sunku patikėti, kad onkologinio ligonio mityba turėtų remtis tik sveikos mitybos principais – tai atrodo per paprasta.
Ar yra viena dieta, tinkama visiems onkologiniams ligoniams?
Onkologinės ligos apima platų spektrą organų sistemų ir sukelia skirtingus simptomus, todėl dietos rekomendacijos dažnai labai skirtingos. Dėl to dirba gydytojai dietologai, kurie, įvertinę konkrečią onkologinę ligą, jos sukeltus simptomus, gydymo procesą, pacientui pateikia individualias mitybos rekomendacijas.
Rekomenduojame išbandyti šiuos receptus:
Comments