Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime Jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų.
Išnaudoti sezonines daržoves gali būti labai paprasta – didžioji dalis daržovių gali būti paprasčiausiai paverstos į sriubas, bet taip pat iš daugumos galima pagaminti ir blynus. Cukinijos yra puikiai tinkanti daržovė šviežiems blynams, kurie nereikalauja daug gaminimo pastangų.

10 blynų arba 2 porcijos
Cukinijų blyneliams pagaminti reikia:
450 g. šviežios cukinijos arba kelių mažų (sverti dar netarkuotą)
Pusė nedidelio svogūno
50 g. kvietinių miltų
0,5 šaukštelio druskos
1 šaukšto maltų linų sėmenų
3 šaukštų vandens
0,5 šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukšto maistinių mielių
Šviežių petražolių ar kitų žolelių (nebūtina)
Aliejaus kepimui (recepte naudotas saulėgrąžų)
Nupjauti cukinijos galus (tik kur sukietėjimai) ir visą cukiniją (ar kelias) sutarkuoti su tarka. Tarkuoti su įprasto, vidutinio dydžio tarka (vadinamąja burokine tarka), t.y., ne su labai smulkiai tarkuojančia. Cukinijos nulupti nereikia.
Sutarkuotą masę sudėti į sietelį, apibarstyti žiupsniu druskos ir virš dubens ar kriauklės palaikyti apie 10 minučių. Druska padės iš cukinijos išsiskirti vandeniui.
Linų sėmenis sumaišyti su 3 šaukštais vandens. Jei masė gaunasi itin tiršta, įpilkite šiek tiek daugiau vandens, kol ji taps vientisa. Palaikykite sėmenis brinkti keletą minučių.
Kai cukinija jau bus pastovėjusi su druska, nuspauskite visus tarkius rankomis, kad išsiskirtų kiek įmanoma daugiau vandens. Tą galima daryti rankomis, rankšluosčiu ar popieriniais rankšluosčiais. Cukinijos tarkius reikėtų kuo labiau nusausinti.
Sumaišyti nusausintą tarkuotą cukinija su išbrinkusiais linų sėmenimis. Tuomet sudėti ir likusius ingredientus – smulkintą svogūną, miltus, druską, kepimo miltelius, maistines mieles ir žoleles. Viską gerai išmaišyti.
Įkaitinti keptuvę su 3-4 šaukštais aliejaus. Į įkaitintą keptuvę dėti po 1 pilną šaukštą masės ir šiek tiek paspausti, kad gautųsi blynas. Abi puses kepti po 3-5 minutes. Eigoje galima vis papildyti aliejaus, kad blynai neprisviltų.
Patiekti galima su augaline grietine ar kitais mėgstamais padažais.
Skanaus!
Už receptą dėkojame organizacijai „Gyvi gali“ ir Plantasticka