Mėgstate apelsinus, obuolius, mangus, o gal pomidorus, bet užkandžiui norisi ne vaisiaus, o tikro deserto? Tai gerkite sultis.
Geriausia, žinoma, kramtyti
Jei klaustumėte mitybos specialistų, visi kaip vienas atsakytų, kad sveikiausia vaisius, uogas ir daržoves kramtyti, nes tik kramtydami gauname skaidulinių medžiagų. Be to, fruktozė, t. y., vaisių cukrus, esantis šviežiuose vaisiuose, organizmo yra pasisavinamas lėčiau dėl vaisiuose esančių skaidulų. Spaudžiant sultis, vaisiaus ląstelė, sauganti fruktozę, yra suardoma, o vaisių cukrus „paleidžiamas“. Jį, kaip ir paprastą cukrų, organizmas pasisavina labai greitai, smarkiai kilstelėdamas gliukozės kiekį kraujyje. Tad, jeigu reikia rinktis tarp vaisių ir jų sulčių, rekomenduojama valgyti vaisius, tačiau jeigu vaisių valgoma nepakankamai, mitybą reikėtų papildyti sultimis.
Sultys yra maistas
Sultys, kitaip nei vanduo, yra gana kaloringos. Jų sudėtyje gausu ir angliavandenių, ir riebalų, ir mineralinių medžiagų, todėl jos yra… maistas. Valgydami maistą maistu neužsigeriame, tiesa? Todėl, pasak dietologų, sultis reikėtų laikyti atskiru patiekalu, kuris nėra tinkamas gerti po sočių pietų. Jomis reikėtų pasimėgauti kaip vertingu užkandžiu tarp pagrindinių valgymų.
Eglė Zalieckaitė, „Fruits in bottle“projekto vadovė, pastebi, kad vienos sultys ir (ar) nektarai yra skystesni, kiti – „mėsingesni“, t.y., turi daugiau minkštimo – pavyzdžiui, braškių ir aviečių, Madagaskaro bananų ar Madagaskaro ličių nektarai. Galima teigti, kad toks „užkandis” yra dar naudingesnis, nes jame yra ne tik vitaminų, mineralų ir antioksidantų, bet ir skaidulų, kurios gerina žarnyno veiklą.
„Fruits in bottle“ nuotr.
Kurios geriausios
Mitybos specialistų nuomone, negalima išskirti vaisiaus, kurio sultys yra vertingesnės už kitas. Visos sultys yra, pirmiausia, vitamino C šaltinis. Tiesa, daržovių sultys, palyginus su vaisių sultimis, turi minimalų kiekį paprastųjų cukrų, tad jų energinė vertė (kaloringumas) mažesnė. Tai – didelis pliusas.
Vaisių ir daržovių maistinė vertė vienoda, tačiau sulčių spaudimo būdas jų vertę gali padidinti arba sumažinti. Parduotuvių lentynose išsirikiavusiuose tetrapakuose supakuotos sultys paprastai yra spaudžiamos centrifūginėse sulčiaspaudėse su metaliniais greitai besisukančiais peiliais, kurie dėl trinties pasiekia aukštą temperatūrą. Joje žūva didelė dalis vitaminų ir maistingųjų medžiagų. Pasak E.Zalieckaitės, Patrick Font sultys yra spaudžiamos kitaip – šaltuoju spaudimo būdu. „Lėtaeigės šalto spaudimo sulčiaspaudės nesukuria didesnės nei 4 °C temperatūros. Šis būdas yra gerokai brangesnis, bet išsaugo vaisių skonį tokį, tarsi būtumėte jį tik ką nuskynę nuo medžio. Be to, išsaugo ir daugiau vitaminų bei kitų medžiagų,“ – paaiškina moteris.
Skonių niuansai
Ar prisimenate apelsinų sulčių skonį? Pirktų pernai? O šiemet? Nepajutote skirtumo? Turbūt greičiausiai dėl to, kad gėrėte pramoniniu būdu spaustas sultis: centrifūginės sulčiaspaudės kartu su vitaminais nužudo ir skonio skirtumus. „Tiesa yra ta, kad derliaus sezonai nėra vienodi, vienais metais daugiau saulės, kitais – drėgmės ir visi tie pokyčiai turi įtakos dirvožemiui, taigi ir visai augmenijai, vaisių ir daržovių derliui, – teigia E.Zalieckaitė. – Todėl vienų metų derlius bus skanesnis, saldesnis, sultingesnis, kitų – „mėsingesnis”, švelnesnis… Tie skirtumai jaučiami ir sultyse bei nektaruose.”
Mados sulčių pasaulyje
„Pastaraisiais metais visame pasaulyje vyrauja panašios mados – atsisakyti dirbtinių ir grįžti prie tikrų produktų. Tai pastebima ir sulčių pasaulyje. Atsisakoma gazuotų gėrimų, sulčių iš koncentratų, grįžtama prie tikrųjų gėrimų iš geros kokybės žaliavų, iš ekologiško ar tvaraus gamtai ūkio. Esame labai lojalūs savo partneriams, kurie augina vaisius ir daržoves. Jeigu sezonas yra prastas, derlius mažas, mes visgi neperkame vaisių ir daržovių iš kitų augintojų, kurių nežinome.“ Patrick Font svarbu, ką žmonės pila į save, todėl mūsų produktai yra veganiški, be gliuteno, o sultys pilstomos į stiklinius, o ne plastmasinius buteliukus.”
Užsimerkti ir ragauti
Jeigu galite rinktis, dietologai pataria rinktis šviežiai spaustas sultis. Jeigu negalite, rinkitės, geriausia, tarpinį variantą tarp šviežiai spaustų ir masiškai gaminamų. Patrick Font yra bene labiausiai naminės sultys iš tų, kurias išsispaudžiate ne patys. Pasterizuotos ir supilstytos į stiklinius buteliukus nekeisdamos maistinės vertės jos gali išstovėti metus, tačiau atidarytas reikėtų išgerti nedelsiant – per keturias penkias dienas. “Lietuvoje populiariausios yra obuolių, apelsinų sultys, taip pat abrikosų, mango, raudonųjų vaisių. Nuotykių ieškotojams, egzotikos mylėtojams siūlome paragauti Madagaskaro ličių bei bananų skonio, figų sulčių. Kaip pažinti tikrai geras sultis? Tiesiog užmerkti akis ir… ragauti, – sako Eglė Zalieckaitė.
Fruits in bottle nuotr.
Iš Pietų Prancūzijos
„Fruits in bottle” – sultys ir nektarai atkeliavę tiesiai iš Patrick Font ūkio, įsikūrusio Pietų Prancūzijoje. Patrick Font sulčių ir nektarų galite įsigyti restoranuose bei kavinėse Somm, Vingio istorijos, Pinavija, Cofmos Coffee, La storia, Europa Royale Druskininkuose, CASK215 Šiauliuose, Family boulangerie and wine Klaipėdoje.
Daugiau informacijos rasite internetiniame puslapyje www.fruitsinbottle.com
Comentarios