Kokiomis progomis dažniausiai kepate spurgas? Jos gali būti jauki savaitgalio pramoga, gimtadienio atrakcija, bet ne mažiau tinkamos Kalėdoms, Naujiesiems ir... praktiškai visada: ir kai proga yra, ir kai jos nėra.
Išbandykite spurgas-pyragėlius su vyne troškintais kopūstais.

6-8 asm.
Spurgoms su vyne troškintais kopūstais pagaminti reikia:
500 g miltų
7 g sausų mielių
20 g cukraus
200 ml šilto pieno
100 ml šilto vandens
80 ml aliejaus 30 ml degtinės Žiupsnelio druskos Aliejaus arba taukų (gruzdinimui)
Suberkite į dubenį miltus, supilkite visus likusius produktus. Užminkykite tešlą. Minkykite tol, kol taps glotni. Uždenkite maistine plėvele ir palikite kilti apie 1 valandą.
Pakilusią tešlą iškočiokite maždaug 1 cm storiu, išspauskite maždaug 10–12 cm skersmens apskritimus. Į vidurį dėkite troškintų kopūstų, užspauskite tešlos kraštus, suformuokite apvalią bandelę ir palikite kildintis dar apie 40 min.
Aliejų įkaitinkite iki 165 °C temp. Kepkite spurgas iš abiejų pusių, kol taps gražios gintarinės spalvos (~po 5–6 min. iš kiekvienos pusės).
Iškepusias spurgas sudėkite ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų aliejus.
VYNE TROŠKINTI KOPŪSTAI :
1 mažo kopūsto (~1 kg)
2–3 šaukštų aliejaus
1 morkos
1 svogūno
1 šaukšto medaus
400 ml sauso baltojo vyno
1 saujos razinų
1 šaukštelio maltų kalendrų
1 šaukšto grūstų kmynų
Žiupsnelio druskos
Kopūstą supjaustykite šiaudeliais, pasūdykite ir patrinkite.
Dideliame troškintuve įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkiai supjaustytus svogūną ir morką, tada sudėkite kopūstus, gerai išmaišykite su aliejumi ir svogūnais. Įdėkite medaus ir kepinkite kelias minutes, kad truputį suminkštėtų.
Supilkite vyną, suberkite razinas, kalendras, kmynus, uždenkite troškintuvą ir troškinkite, nustatę mažą kaitrą, apie 1 valandą. Pabaigoje įberkite druskos.
Gardžių atradimų.