Skanu kaip visada, bet šiek tiek kitaip! Šventiniais receptais dalinasi garsūs šefai

Kūčių vakarienė ir Kalėdų vaišių stalas turi gilias tradicijas, savus simbolius – jų prasmę ir reikšmę dažnas mūsų yra pamiršęs, o gal niekada net ir nežinojęs, tačiau tradicijas tęsiame, simbolius branginame ir atkartojame. Kūčių silkės ar baltos mišrainės receptai lūpomis keliauja iš kartos į kartą – šio ritualo dėka prie stalo susėda visi – gyvieij ir išėjusieji, proanūkiai, anūkai, vaikai, tėvai, seneliai, močiutės ir promočiutė Pelegrina, kuri galbūt ir buvo pirmoji giminėje, įbėrusi saulėgrąžų į silkę.

Puoselėkime tradicijas nebijodami papildyti savais ritualais, skoniais, aromatais, spalvomis – juk kaip tik taip rutuliuojasi šeimos ir šeimos vaišių stalo istorijų tęsiniai, taip paliekame savo pėdsaką skoniuose, kvapuose, ateinančių kartų lūpose.


Trys garsūs lietuvos virtuvės šefai - Lietuvos restoranų virtuvės šefė, kulinarinių knygų bendraautorė Honorata Lyndo, geriausių restoranų Lietuvoje, „Monai” ir „MOMO grill“, įkūrėjęs ir vyriausiasis šefas Vytautas Samavičius ir 13 kulinarinių knygų autorius, kulinarinių televizijos laidų vedėjas, virtuvės šefas Alfas Ivanauskas dalinasi savo šventinių patiekalų idėjomis.

Galbūt pasiskolinsite idėją, o gal – tik vieną kitą ingredientą ir jūsų šventė bus tokia, kaip visada, bet ir šiek tiek kitokia.


Silkė su saulėgrąžomis ir morkomis pagal Vytautą Samavičių


Silkė su saulėgrąžomis ir morkomis, receptas, Kūčių patiekalai
VMG nuotr.

virtuvės šefas Vytautas Samavičius

4 asm.


Silkei su saulėgrąžomis pagaminti reikia:

  • 200 g lukštentų saulėgrąžų

  • 2 vidutinių morkų (plautų)

  • 50 g rapsų aliejaus

  • 80 g majonezo

  • 500 g silkės „Matjes“ filė

  • Žiupsnelio druskos

  • Žiupsnelio juodųjų pipirų

  • Krapų, svogūnų laiškų ir petražolių (papuošimui)

1. Saulėgrąžas pakepinkite orkaitėje 200 °C temp. apie 7–10 min. Tada ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti.

2. Morkas supjaustykite smulkiais kubeliais ir pakepinkite įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus, kol suminkštės, bet bus dar traškios. Pabarstykite druska ir pipirais.

3. Į atskirą indą sudėkite morkas, suberkite atvėsintas saulėgrąžas, dėkite majonezą ir viską kartu išmaišykite, įberkite pipirų ir druskos pagal skonį.

4. Silkės filė susmulkinkite ir dėkite į indą, kuriame patieksite patiekalą. Ant viršaus sudėkite morkų ir saulėgrąžų salotas. Viską papuoškite žalumynais.


* Jei nenorite naudoti majonezo, galite morkas su saulėgrąžomis maišyti naudojant alyvuogių aliejų.


 

Šventinis Kūčių suvožtinis su sūdytu džiovintu tryniu pagal Honoratą Lyndo


suvožtinis su silke, receptas, Kūčių patiekalai
VMG nuotr.

virtuvės šefė Honorata Lyndo