Kūčių vakarienė ir Kalėdų vaišių stalas turi gilias tradicijas, savus simbolius – jų prasmę ir reikšmę dažnas mūsų yra pamiršęs, o gal niekada net ir nežinojęs, tačiau tradicijas tęsiame, simbolius branginame ir atkartojame. Kūčių silkės ar baltos mišrainės receptai lūpomis keliauja iš kartos į kartą – šio ritualo dėka prie stalo susėda visi – gyvieij ir išėjusieji, proanūkiai, anūkai, vaikai, tėvai, seneliai, močiutės ir promočiutė Pelegrina, kuri galbūt ir buvo pirmoji giminėje, įbėrusi saulėgrąžų į silkę.
Puoselėkime tradicijas nebijodami papildyti savais ritualais, skoniais, aromatais, spalvomis – juk kaip tik taip rutuliuojasi šeimos ir šeimos vaišių stalo istorijų tęsiniai, taip paliekame savo pėdsaką skoniuose, kvapuose, ateinančių kartų lūpose.
Trys garsūs lietuvos virtuvės šefai - Lietuvos restoranų virtuvės šefė, kulinarinių knygų bendraautorė Honorata Lyndo, geriausių restoranų Lietuvoje, „Monai” ir „MOMO grill“, įkūrėjęs ir vyriausiasis šefas Vytautas Samavičius ir 13 kulinarinių knygų autorius, kulinarinių televizijos laidų vedėjas, virtuvės šefas Alfas Ivanauskas dalinasi savo šventinių patiekalų idėjomis.
Galbūt pasiskolinsite idėją, o gal – tik vieną kitą ingredientą ir jūsų šventė bus tokia, kaip visada, bet ir šiek tiek kitokia.
Silkė su saulėgrąžomis ir morkomis pagal Vytautą Samavičių
4 asm.
Silkei su saulėgrąžomis pagaminti reikia:
200 g lukštentų saulėgrąžų
2 vidutinių morkų (plautų)
50 g rapsų aliejaus
80 g majonezo
500 g silkės „Matjes“ filė
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio juodųjų pipirų
Krapų, svogūnų laiškų ir petražolių (papuošimui)
1. Saulėgrąžas pakepinkite orkaitėje 200 °C temp. apie 7–10 min. Tada ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti.
2. Morkas supjaustykite smulkiais kubeliais ir pakepinkite įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus, kol suminkštės, bet bus dar traškios. Pabarstykite druska ir pipirais.
3. Į atskirą indą sudėkite morkas, suberkite atvėsintas saulėgrąžas, dėkite majonezą ir viską kartu išmaišykite, įberkite pipirų ir druskos pagal skonį.
4. Silkės filė susmulkinkite ir dėkite į indą, kuriame patieksite patiekalą. Ant viršaus sudėkite morkų ir saulėgrąžų salotas. Viską papuoškite žalumynais.
* Jei nenorite naudoti majonezo, galite morkas su saulėgrąžomis maišyti naudojant alyvuogių aliejų.
Šventinis Kūčių suvožtinis su sūdytu džiovintu tryniu pagal Honoratą Lyndo
4 asm.
Kūčių suvožtiniui pagaminti reikia:
1 avokado
Šlakelio žaliųjų citrinų sulčių
3–4 ruginės duonos riekelių
200 g rūkyto paltuso arba ungurio
4 putpelių kiaušinių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio juodųjų pipirų
Laiškinių česnakų (papuošimui)
Žirnelių (papuošimui)
Daigų (papuošimui)
Sūdyto ir džiovinto trynio (papuošimui)
1. Sutrinkite avokadą, pagardinkite druska pipirais ir žaliųjų citrinų sultimis.
2. Paruoštą pagardą tepkite ant duonos. Dėkite paltuso arbo ungugio filė gabaliukus, putpelių kiaušinių puseles.
3. Papuoškite daigais, žirneliais, laiškiniais česnakais ir džiovintu sūdytu tryniu.
Sūdytas ir džiovintas trynys
1. Trynius sudėkite ant druskos, užbarstykite ja ir sūdykite apie 8 val.
3. Laikykite sandariame indelyje iki 3 savaičių.
Kūčių silkė su marinuotais burokėliais ir slyvomis pagal Alfą Ivanauską
2 asm.
Kūčių silkei su marinuotais burokėliais ir slyvomis pagaminti reikia:
½ mėlynojo svogūno
1 riekelės juodos duonos su sėklomis
1 vidutinio virto burokėlio
Kelių šaukštų alyvuogių aliejaus
2 šaukštų vyno acto
Žiupsnelio cukraus
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio juodųjų pipirų
2 šviežių slyvų
2 silkių filė
2 šaukštų majonezo
Prieskoninių žolelių (papuošimui)
Svogūnų marinatui:
6 šaukštų acto
2 šaukštų cukraus
½ stiklinės vandens
Mėgstamų prieskonių (aš naudoju: laurų lapus, gvazdikėlius, kvapiuosius ir juoduosius pipirus, garstyčių grūdelius)
1. Svogūną supjaustykite laiveliais (į 6 dalis). Actą sumaišykite su cukrumi, laurų lapais, gvazdikėliais, pipirais ir garstyčių grūdeliais. Viską pakaitinkite apie 5 min., sudėkite pjaustytus svogūnus, nuimkite nuo ugnies ir palaikykite kelias valandas.
2. Juodą duoną su sėklomis supjaustykite mažais kvadratėliais ir kepkite orkaitėje 180 °C temp. apie 5–7 minutes, kol apskrus.
3. Burokėlį nulupkite, supjaustykite ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi, vyno actu, berkite cukrų, pabarstykite druska ir pipirais. Palaikykite keletą minučių.
4. Iš slyvų išimkite kauliukus, supjaustykite skiltelėmis, supjaustykite silkių filė.
5. Į lėkštę dėkite marinuotus burokėlius, silkių filė, majonezą, slyvų skilteles, pamarinuotus svogūnus.
6. Galite papuošti įvairiomis žolelėmis. Suberkite iškepusius duonos trupinius.
Skanių Kalėdų!