top of page

Tahini: viskas, ką norėjote žinoti apie sezamų pastą (+ receptas)

Iš pirmo žvilgsnio visiems gerai žinomas slaptažodis „Sezamai, atsiverk!“ pasakoje „Ali Baba ir keturiasdešimt plėšikų“ atrodo visai nereikšmingas. Tačiau sezamo sėklos šioje pasakoje minimos ne atsitiktinai, o iš jų gaminamas „tahini“ – gardus ir maistingas kreminis užtepas – žinomas visame pasaulyje.

„Tahini“ – arabiškos kilmės žodis, kuris reiškia „malti“ arba „grūsti“. Pati sezamų pasta kilo iš Vidurio Rytų, o senovės Persijoje, buvo vadinama „ardeh“ (liet. šventasis maistas).

Pasak Jameso Mosely, „The Mystery of Herbs and Spices“ knygos autoriaus, „kuomet sezamo sėklos prinoksta, jos išsiskleidžia spragtelėdamos, tartum iššokanti spyna“. Visai taip pat, kaip ir minėtoje pasakoje atidaromi turtus slepiantys vartai, šios sėklos yra be galo vertingos.


Be puikaus skonio ji dar gali pasigirti unikalia chemine sudėtimi ir atitinkamomis naudingomis savybėmis. Kartoko skonio pasta turi daug baltymų, geležies, vitaminų, ląstelienos, maistinių rūgščių, taip pat mineralinių elementų.

„Tahini“ pasta labai plačiai naudojama Vidurio ir Rytų Azijos šalių virtuvėse, o kartais ir kinų, japonų ar korėjiečių patiekaluose. Irake „tahini“ maišo su saldžiu datulių sirupu ir valgo su duona kaip desertą. Turkijoje ją maišo su vynuogių, figų ir šilkmedžio uogų sirupu ir valgo pusryčiams kaip pagrindinį patiekalą. Ji puikiai tinka tiek sūriuose, tiek saldžiuose deriniuose, suteikdama jiems šiek tiek riebumo, riešutinio aromato ir malonaus kartumo.


ridikai0

Ši pasta yra pagrindinis populiariojo humuso ingredientas, įvairioms užtepėlėms ji suteikia kremiškesnę konsistenciją ir turtingesnį skonį. Taip pat ji naudojama įvairių padažų ir salotų užpilų ruošimui. Iš jos  kepami sausainiai, falafeliai, gaminamos chalvos. Ja gardinamos troškintos ar šviežios daržovės, verdamos sriubos. Tiesa, pasta – riebi, dėl to gali būti tepama ant duonos vietoje sviesto. Tiek ir dar daugiau būdų galima sugalvoti, kaip pasiimti iš „tahini“ visą slypintį maistingą gėrį.

Kaip šią sezamų pastą ruošti namuose?

Sezamo sėklas lengvai paskrudinkite sausoje keptuvėje, kol šios įgaus švelniai rusvą spalvą, tuomet jas suberkite į virtuvinį kombainą, įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus, šiek tiek druskos ir kuo smulkiau sumalkite. „Tahini“ pasta, laikoma šaldytuve, išsilaiko šviežia iki mėnesio. Na, o jei ilgiau stovint pasta susisluoksniuotų (sezamų aliejus atsiskirtų nuo masės), prieš vartojimą gerai išmaišykite.

VMGonline.lt receptai su „tahini“ pasta:






salotos su padazu1

Valerijos Stonytės nuotr.


Valerijos Stonytės nuotr.


Naujausi įrašai

bottom of page