top of page

„Pinsa“ ar „pizza“? Ką pasirinks lietuviai?

Nors Jums šis patiekalas gali būti ir naujiena, tačiau Italijoje jis žinomas jau daugiau nei

šimtmetį.

Pinsa sparčiai populiarėja pasaulyje kaip sveikesnė picos alternatyva, tad nuo

gruodžio net 7 skirtingos Pinsa rūšys bus įrašytos į gausiai naujienomis praturtintą

„Charlie Pizza“ meniu.


pinsa_kitokia pica
„Charlie Pizza“ nuotraukos

Čikagos „picos tortas“ ir traškančios Neapolio picos. Perlenktos Calzone ir „picos vyniotinis“

Stromboli. Kvadratinė Romos pica ir įmantri Graikiška pica. Su mėsa, vegetariškos ar net

saldžios. Atrodo, jog mes, picos mėgėjai, ragavome jau viską. Tačiau pasaulyje sparčiai

populiarėja nepelnytai užmiršta picos „pusseserė“ – Pinsa.


Pinsa galima vadinti Romos imperijos patiekalu, permąstytu šiuolaikinių šefų. Pats recepto

pagrindas paimtas iš senovės Romos apylinkėse gyvenusių žmonių, kurie kepė į “focacce”

ar “schiacciatine” panašią duoną iš kelių miltų mišinio, žolelių, druskos ir sausų mielių.

Šiuolaikinė Pinsa išlaikė istorinį recepto pagrindą, bet papildė jį moderniais sprendimais ir

skonį gerinančiais ingredientais.



Pinsą nuo picos atskirti galima iš pirmo žvilgsnio. Pinsa tradiciškai ovali ar net stačiakampė,

o ne apvali, kaip mums įprastos picos. Tačiau tai tik išorinis skirtumas. Pinsa tešla yra

lengvesnė dėl to, kad daroma ne iš picai skirtų „doppio zero“ miltų, o iš sojų, ryžių ir kviečių

miltų mišinio. Tešlos kildinimas taip pat vyksta kitaip, pinsa yra fermentuojama net iki 72

valandų, kai tradicinės picos tešlai užtenka 24. Ir kepama pinsa žemesnėje temperatūroje

nei pica. Dėl visų šių priežasčių pinsa gaunasi gerokai drėgnesnė ir sultingesnė.


Pinsos tešlos nereikia nei kočioti, nei sukti ore. Ji yra išspaudoma šefų pirštais ir būtent taip

jai suteikiama garsioji ovali forma. Lotyniškai „pinsere“ reiškia tempti spaudžiant ir nuo šio

žodžio ir yra kilęs pinsos pavadinimas.



Valgę šį patiekalą apibūdina pins1 kaip „debesišką“. Traški išorėje ir ypatingai švelni viduje. Ji

labai lengvo skonio su traškių burbuliukų debesimi ir, be viso kito, dar ir pripažįstama

Kalifornijos sveikuolių. Juk dėl 80 proc. drėgnumo tešlos, pinsa tampa neabejotinu žmonių,

siekiančių maitintis kuo sveikiau, pasirinkimu.


Dėl pinsos drėgnumo ją daug lengviau virškiname, o žemesnė kepimo temperatūra ir

sveikesni tešlos ingredientai lemia, kad pinsoje mažiau kalorijų ir riebalų nei tradicinėje

picoje. Pinsa turi mažiau krakmolo, gliuteno, cukraus, cholesterolio ir riebalų, todėl nieko

keista, kad ją griebia sveiką gyvenimo būdą visame pasaulyje gyvenantys, bet kartu ir

skaniai maitintis norintys žmonės.


Ruošiant pinsos tešlą naudojamas natūralus alyvuogių aliejus ir jokių konservantų,

kenksmingų priedų ar kitokių riebalų. O „Charlie Pizza“ siūlomos 7 pinsos variacijos

ruošiamos naudojant itališkus ingredientus: Mortadela ar Prosciuto kumpį, aštrią Nduja

dešrą, artišokus, alyvuoges, pesto, kaparėlius ir kitus skanumynus. Ir visas šitas itališkas

„sveikatingumas“ ne mažiau skanus, nei tradicinė pica.


„Buon appetito!“, - sako Jums „Charlie Pizza“, primindama, jog pinsa - ne vienintelė meniu

naujiena. Bus daug naujų makaronų (pasta) patiekalų, peržiūrėtas ir gausiai papildytas sveikų ir

skanių salotų asortimentas, šefai jau paruošė naujienas ir tiems, kuriems picos ir pinsos negana.


Artėjant Kalėdoms juk norisi išbandyti naujus skonius ir palepinti save ruošiantis močiučių Kūčių vakarienės silkių atakai.

Iki gardžių susitikimų!




Comments


Naujausi įrašai

bottom of page