top of page

Penktadienio šūvis: baras „Špunka“

Visi gerai pažįsta miesto centre esančias vietas, kurios jau spėjo ištiesti kilimėlius lauko terasose. Tačiau ar kada buvote užsukę pasidairyti į vieną seniausių Vilniaus rajonų – Žvėryną?

Čia pilna savotiškų, rodos, nei laikui, nei besikeičiančioms madoms nepaklūstančių vietų, tokių kaip baras „Špunka“. Atvykę šiek tiek pasiklydome, o paskambinus baro savininkui Tomui Bitei, kad jau laukiame, bet nežinome, ar tiksliai čia, jis atėjo per 5 minutes ir nusivedė į pusrūsyje esantį barą.

Dabar, kai dienos tik šiltėja, bare „Špunka“ atsigauni – drėgmės prisigėrusioms seno pastato sienoms blogai žiemą, o vasarą dvelkia vėsa ir gaiva. Net ne dėl alaus ateičiau į šį barą.

spunka16-min

Meniu – įvairūs užkandžiai, verta paraguti marinuoto kiaušinio ir utopenco (Veronikos Stonytės nuotr.)


Tomai, kokios alaus rūšys jūsų bare? Tik „kraft“ alus. Turime devynis kranus, devynių rūšių alų, daugiausiai pilame „Dundulio“, „Sakiškių alų“, turime lietuviško „kraftinio“ sidro. Ten tokia jauna faina „chebrytė“ praeitais metais padarė sidrą, mums patiko, tai šiemet turime ir pilstomo. Taip pat turime tokią kategoriją „Svečio alus“. Štai Martynas Savickas, kuris irgi Žvėryne gyvena ir verda apynių alų, tai kaip iš vietinio pasiimame bačkutę vieną kitą. Žmonės čia atėję mėgsta paragauti, praplėsti savo akiratį, bet daugiausiai geria IPA alų. (Galbūt pats alų verdate?) Ne, alaus neverdu, aš tik prekiauju. Bet domiuosi, žinių turiu ir jeigu žmogus atėjęs klausia, visada papasakoju kokią nors istoriją ar legendą.


spunka20-min

Matau stiklainius su marinatais. Ko turite užkąsti? Turime marinuotų kiaušinių. Anglišką „pub‘ų“ kultūrą perkėlėme čia. Seniau buvo įprasta, kad po darbo vyriškis užsukdavo į barą išgerti alaus, pabendrauti su kolegomis, o dar ir valgyti norisi. Tačiau namuose laukia žmona, nes moterys paprastai nedirbdavo, su vakariene, todėl negalėdavo daug prisivalgyti bare, kad žmonos maistas būtų suvalgytas. Todėl marinuoti kiaušiniai būdavo optimalus dalykas – nei per daug, nei per mažai.

spunka24-min

Bare detalės iš gyvenimo – kai ką atneša ir padovanoja lankytojai, kai ką draugai (Vertonikos Stonytės nuotr.)


Taip pat turime „utopencų“ – marinuotų žalių dešrelių su kopūstais. Tai čekiškas patiekalas su legenda. Neva Čekijoje buvo malūnininkas, kuris turėjo smuklę, o pas jį buvo firminis patiekalas – marinuota dešrelė. Vėliau sugedo malūno ratas, tas savininkas ėjo taisyti ir nuskendo. Kadangi čekai turi gerą humoro jausmą, tai paplito pasakymas „duok man skenduolio Utopenco dešrelių“. O viską marinuoju aš pats, susiradau receptūrą, išbandžiau ir prilipo.

Baro savininkas Tomas Bitė (Veronikos Stonytės nuotr.)

Baro savininkas Tomas Bitė (Veronikos Stonytės nuotr.)


Kokie žmonės čia lankosi? Mes esame toliau nuo turistų srautų, todėl daugiausiai lankosi vietiniai žvėryniečiai. Tačiau būna ir taip, kad užsuka grupės užsieniečių, pavyzdžiui, šalia dirbančios IT įmonės partneriai ar vadovai, kai atvažiuoja iš Švedijos, tai žino, kur eiti (juokiasi). Iš tikrųjų mane labai nustebino, kad jiems ši vieta patinka. Aišku, yra ir žmonių, kurie specialiai atvažiuoja, nes kažkur apie mus išgirdo.

Kaip ir dauguma Žvėryno pastatų, šis yra senas ir ko gero ne vieną istoriją menantis. Galbūt žinote kokių įdomių istorijų apie vietą, kurioje dabar yra jūsų baras? Ši vieta atrodė visai kitaip. Prieš mūsų barą buvo visai kitoks išplanavimas, kiek žinau, čia buvo parduotuvė su vitrinomis. Vietinė ilgai Žvėryne gyvenanti moteris pasakojo, kad dar anksčiau čia buvo arklidės. Vieta tikrai įdomi, stengėmės išlaikyti autentiškumą, kuo daugiau natūralaus pastato detalių atidengti.

Baras „Špunka“, Kęstučio 55 Vilnius

Darbo laikas:

Pirm.–Treč.: 17:00–23:00 Ketv.: 17:00–01:00 Penkt: 16:00–01:00 Šešt.: 17:00–01:00

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.

Naujausi įrašai

bottom of page