Ar kada susimąstėte, kad dėl įvairiausių priežasčių nykstančiomis pripažįstamos ir tam tikros kavos rūšys?
Dėl klimato kaitos, ekonominių krizių, politinių neramumų tam tikrų regionų kavos plantacijos tampa apleistomis dykvietėmis, kavamedžiai, o su jais ir unikalaus skonio kavos sėklos sunyksta amžiams?

Kaip tik tokius – apleistus, kavos Rojumi vadinamus kampelius – prieš penkerius metus „Nespresso" apgaubė savo rūpesčiu. Ilgalaikė iniciatyva „REVIVING ORIGINS“ (liet. „atgaivinanti kilmę") siekia atgaivinti kokybiškos kavos gamybą sunkumus patiriančiuose regionuose, kaip antai, Zimbabvėje, Ugandoje, Kongo Demokratinėje Respublikoje ir Kolumbijoje.
„Nespresso“ ėmėsi glaudžiai bendradarbiauti su šių regionų vietos ūkininkais, telkti juos, edukuoti, įkvėpti, drąsinti, remti žiniomis ir finansiškai, suteikdami galimybę saugiomis sąlygomis ir toliau auginti kokybiškas unikalaus skonio kavos pupeles. Sulaukę pagalbos sunkiai besiverčiantys augintojai uždirba daugiau („Nespresso“ specialistai padeda padidinti derlių, be to, moka priemokas už kokybiškai išaugintą produktą), o į kavos gurmanų puodelius atkeliauja unikali kava.

Iniciatyva „REVIVING ORIGINS" neapsiriboja tik kava, bet ir padeda spręsti vietos gyventojų sveikatos priežiūros problemas, investuoja į naujus vandens prieigos taškus. Tai įkvepianti ir gerumą skleidžianti iniciatyva, prie kurios prisideda kiekvienas savitą atgimimo istoriją pasakojantis „Nespresso“ kavos puodelis.
Ragaukite net 4 „REVIVING ORIGINS" išsaugotas ir atgaivintas kavos istorijas:
TAMUKA MU ZIMBABWE. Zimbabvė – politinių neramumų ir klimato kaitos alintas regionas, kuriame atkurta vietos kavos augintojų dvasia ir unikalus gėlėmis kvepiantis espresso.
Rytiniame Zimbabvės regione išaugintos rūšinės arabikos pupelės pasižymi gėlių aromatu, raudonųjų uogų (serbentų, spanguolių) natomis ir švelnia citrusinių vaisių rūgštele. Saldaus, švelnaus skonio kava itin tinka gaminti kapučiną – pienas suteikia kreminės glotnios struktūros ir atskleidžia karamelinį saldumą.

KAHAWA YA CONGO. Derlingas lietaus drėkinamas vulkaninis dirvožemis, kuris ribojasi su rytinėje Kongo dalyje esančiu Kivu ežeru, yra rojus arabikos pupelėms. Tačiau politiniai neramumai lėmė, kad ilgą laiką kavos plantacijos čia buvo apleistos. Iniciatyvos dėka atsigaunantis regionas ir vėl augina ekologišką, švelniomis vaisių, saldžiomis grūdų ir riešutų natomis pasižyminčią kavą.

AMAHA AWE UGANDA. 1200 m. aukštis virš jūros lygio ir Ugandos Ruvenzorio kalnų (dar vadinami „Mėnulio kalnais") derlingas dirvožemis visais laikais teikė vietiniams unikalias galimybes auginti išskirtinio skonio kavos pupeles, tačiau kavos auginimas čia jau buvo beveik išnykęs. 2018 m pradėta „REVIVING ORIGINS" iniciatyva suvienijo daugiau nei 2000 smulkių kavos augintojų, padidino derlių ir, žinoma, vietinių žmonių gyvenimo kokybę. Medienos ir gėlių aromatu dvelkiančios kavos pupelės suteikia galimybę mėgautis ypač sodriu ir grynu („švariu“) espresso. Juntamas laukinių vaisių poskonis, retos santalmedžio ir gėlių natos.

ESPERANZA DE COLOMBIA. Ši kava El Rosarijuje, Kaketos regione (Kolumbijoje) buvo beveik išnykusi. 50 konflikto metų privertė kavos augintojus palikti savo žemes. Tačiau „Nespresso“ programos dėka susibūrė daugiau kaip 1 000 kavos augintojų, buvo įdiegta nauja kavos pupelių džiovinimo įranga, patobulinti kavos malūnai, taigi, lėtai, bet užtikrintai ESPERANZA DE COLOMBIA kava vėl ima klestėti. Arabikos pupelės pasižymi geltonų vaisių natomis, švelnia rūgštele ir grūdų poskoniu.

Skanios kavos!
NESPRESSO kavas, aksesuarus bei kavos aparatus rasite čia: www.nespresso.lt arba NESPRESSO butikuose PC „G9“ bei PLC „Panorama“ Vilniuje.