top of page

Kūčiukų reidas: VMG skelbia, kurie yra skaniausi

Praėjo kelios savaitės, kol teoriniu lygmeniu skirtingais kampais vis bandėme analizuoti gausų kūčiukų derlių ir aiškinomės, kokie jie turi būti iš tikrųjų (išklausėme etnologių Gražinos ir Nijolės nuomonių). Tačiau kaip ir kiekviena kulinarinė analizė, ir ši buvo pasmerkta. Juk geriausi kūčiukai yra tie, kurie mums yra skaniausi! Aplankę kelis prekybos centrus čiupome penkis atsitiktinius kūčiukų maišelius ir VMG biure atlikome aklą degustaciją. Kramtėme, žiaumojome, čepsėjome, vėliau dar perskaitėme bei perspausdinome kūčiukų sudėtis, nes, pripažinkime, ne visi jas įskaitome. Dabar bus daug lengviau ne tik dėl to. Komentaruose po kūčiukų nuotraukomis skelbiame, kiek labai neįmanoma nustoti jų valgyti.

Iš kūčiukų suformuotas skaičius žymi, kelintu numeriu jie buvo ragaujami mūsų degustacijoje. Kainos faktorius šiame reide nėra svarbus, nes 100 g kūčiukų vidutiniškai kainuoja apie 40–70 euro centų.

„Beatos virtuvė. Kūčiukai su kanapių ir aguonų sėklomis“


kuciukai3

Sudėtis: kvietiniai miltai, cukrus, kanapių sėklos (5 proc.), vanduo, rafinuotas rapsų aliejus, aguonos (3,5 proc.), mielės, druska. Produkto sudėtyje gali būti kiaušinių, pieno, sojos, sezamų sėklų ir riešutų likučių.

Tai kūčiukai, kuriuos atpažįstame net ir aklosios degustacijos metu. Šių „Vilniaus duonos“ kūčiukų receptas buvo kuriamas su Beata Nicholson. Palyginus su eilėje laukiančiais kūčiukais, kanapiniai kūčiukai yra mažesni ir ypač maloniai traškūs. Nesame įsitikinę, ar tikrai jaučiame kanapių sėklas (nors kai kam jos stringa tarp dantų), bet galbūt valgome per didelėmis saujomis. Saldžių ir riebesnių kūčiukų mėgėjai neturi ko prikišti (100 g kūčiukų yra 8,8 g riebalų ir 19 g cukraus).

Įvertinimas: skiriame 2–3 vietą.

„Jungtinis duonos centras. Kaimiški minkšti kūčiukai“


kuciukai6

Sudėtis: kvietiniai miltai, geriamasis vanduo, cukrus, rapsų aliejus, aguonos, mielės, tešlos pagerintojas „Kveta“ (kvietiniai miltai, emulsiklis E481, stabilizatorius, E170, fermentai, antioksidatorius E300, joduota druska, konservantas kalcio propionatas, kvapioji medžiaga, ciberžolės, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga citrinų rūgštis. Galimi žemės riešutų, sezamų sėklų, pieno, kiaušinių pėdsakai.

Ar jūsų kaime kepami kūčiukai taip pat turi tiek daug ingredientų? Tradiciniams kūčiukams, kurie yra kepami tik iš miltų ir vandens, tikrai trūksta aguonų, bet čia mums visko per daug. Juokai apie „pagerintus“ patiekalus nebėra tik juokai, nes šie kūčiukai tikrąja to žodžio prasme savyje turi pagerintojo. Kūčiukai yra didesni, kiek sausoki ir savo tekstūra primena Kaziuko mugės riestainius (tik be jiems būdingo tąsumo), riebalų ir cukraus rodikliai yra panašūs (riebalų – 7,77 g, cukraus – 16,22 g). Verdiktas? Komandos nariai, kurie dievina minkštus kūčiukus ir šių norėjo ragauti pirmųjų, yra linkę ir toliau kepti savo kūčiukus. Jei minkštųjų kūčiukų patys nekepate, plataus pasirinkimo neturėsite.

Įvertinimas: skiriame 5 vietą.

„KATU KATU kepyklėlė. Kūčiukai“



Sudėtis: kvietiniai miltai, pienas, sviestas, cukrus, kiaušiniai, vanduo, mielės.

Saldžiųjų ir aguonomis prikimštų kūčiukų mėgėjai ir vėl džiūgauja. Juos džiugina net iš pačios Švėkšnos atkakę kūčiukai. Riebalų ir cukraus rodikliais šie kūčiukai neturi konkurentų, ir būtent dėl šios priežasties nustoti valgyti šiuos kūčiukus sunkiausia. Tai dar labiau pasunkina jų patogus smulkumas. Supraskite, kad šios formos kūčiukai puikiai telpa delne, taip pat puikiai gali būti iš jo išverčiami į alkaną burną. Kai bebūtų, šie kūčiukai sukelia daugiausiai diskusijų – klasikinių kūčiukų mėgėjams jie yra per saldūs. Saldžių kūčiukų mėgėjai nebenori akyse matyti jokio aguonų pieno.

Įvertinimas: 2–3 vieta.

„IKI. Kūčiukai“



Sudėtis: kvietiniai miltai, miltų apdorojimo medžiaga askorbo rūgštis, cukrus, pienas, vanduo, aguonos, mielės, margarinas (gyvūniniai riebalai, rapsų aliejus, vanduo, druska, emulsikliai: lecitinas, riebalų rūgščių mono- ir digliceridai), rūgštingumą reguliuojanti medžiaga citrinų rūgštis. Kvapiosios medžiagos, dažiklis beta karotenas, joduota druska. Gali būti žemės riešutų, migdolų, graikinių, anakardžio, lazdyno riešutų, salierų, garstyčių, sezamo sėklų ar jų produktų pėdsakų.

Su šių kūčiukų įvertinimu užtrunkame ilgiausiai. Dėl labai juokingos priežasties – vos įkandame, o kai kandame, atrodo, kad iš nostalgijos bandytume įkąsti parsivežtą Adrijos jūros akmenį. Atsikandę galime pasakyti: kūčiukai didžiausi ir viduje patys sausiausi (traškumą užgožia bandymas įkąsti). Įdomūs du dalykai: pirma, tai, kad etiketė nurodo kūčiukus suvartoti vos per 9 dienas po įpakavimo; antra, kūčiukuose galima atrasti daug pėdsakų (salierų!). Riebalų čia mažiausiai (3,9 g), cukraus panašiai, keik ir kituose kūčiukuose (19 g). Pliusas – šie kūčiukai ypač sklandžiai atlaikytų aguonų pieno vonią ir neištižtų jos dar nė nepasiekę.

Įvertinimas: 4 vieta.

„RIMI. Kūčiukai“


kuciukai5

Sudėtis: kvietiniai miltai, vanduo, cukrus, kiaušinių masė, augalinis aliejus, aguonos, mielės, valgomoji joduota druska.

Kaip ir gyvenime, niekuomet nenukabinkite nosies, jei savo gardžiausio kūčiuko dar neatsikandote. Šį kartą garsiausiai kūčiukus kramto mūsų tradicinių kūčiukų mėgėjai. Aiški sudėtis, reikiamas traškumas, vidutinis ir patogus dydis (jis leis nesuteikti per daug vilčių artimiesiems ir apskaičiuoti savo jėgas Kūčių žaidimuose renkant kūčiukų poras net užrištomis akimis). Kiek mažiau riebalų (5,3 g) ir vidutiniškai cukraus (16 g). Ypač tinkami mėgautis kartu su aguonų pienu. Vadiname juos tikraisiais kūčiukais, kuriuos pirkdami tikrai nesugadinsite šventės. Klasika išlieka klasika.

Įvertinimas: 1 vieta.

Žadate kepti savo kūčiukus? Išbandykite mūsų receptus.

Naujausi įrašai

bottom of page