top of page

Kulinarinio paveldo perlai: lazdyno žirginų arbata ir šokoladinis pyragas su žirginėlių miltais

Praeitą savaitę rubriką #kulinariniopaveldoperlai pradėjome pasakojimu apie lazdyno riešutus ir ką iš jų gamino mūsų protėviai. Tačiau maistui naudojami ne tik riešutai ir jų kevalai, bet ir lazdyno žirginėliai! Nepražiopsokite jų neparagavę!



Pats metas rinkti ir plikyti arbatą!

Maistui žirginėliai renkami vasario pabaigoje – kovo mėnesį, kai tik pradeda skleistis. Šie žirginėliai labai tinka vitaminingai pavasario arbatai virti. Ir ne tik arbatai – senovėje juos rinkdavo, džiovindavo, maldavo ir dėdavo į duonos tešlas kaip miltų pakaitalą.

Ir ne tik – susirinkus žirginėlius ir per naktį juos padžiovinus, galima aplieti tirpintu šokoladu ir turėsite gamtinių saldainių.


Žirginų žiedadulkės – sausainiams, blyneliams ir kitiems kepiniams

Miltams žirginėliai renkami sausą saulėtą dieną, kai dar nebūna visiškai išsiskleidę. Namuose juos paskleiskite ant popieriaus sausoje vietoje ir palikite kelioms dienoms, kad išdžiūtų. Išdžiūvusius atsargiai supilkite į popierinį maišelį ar stiklainį, pakratę pamatysite, kad apačioje susidarė geltonas žiedadulkių sluoksnis. Jį galite išsisijoti ir supilti atskirai. Žiedadulkes galima vartoti kaip miltus – dėti į sausainių, blynų tešlas, apibarstyti kepinius. Arba sumaišyti su medumi – gausite dar naudingesnį sveikatai produktą. Galima žiedadulkes palikti kartu su žirginėliais ir dėti į tešlą viską kartu. Miltams žirginėliai prieš kepimą tiesiog sutrinami tarp delnų arba sumalami kavamale ar prieskonių malūnėliu.

Tik nepamirškite, kad tokių produktų turi vengti alergiški žiedadulkėms žmonės.


 

Unsplash.com nuotr.

Žirginėlių arbata Vienam puodeliui užtenka 5 lazdyno žirginėlių.

Šviežius, atsargiai su žiedadulkėmis surinktus vos prasiskleidusius žirginėlius sudėkite į puodelius ar arbatinuką ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palaikykite sandariai uždengtus 10-15 minučių, pasaldykite medumi arba medumi su žiedadulkėmis (4/5 dalys skysto medaus sumaišytos su 1/5 dalimi žiedadulkių).

Šokoladinis pyragas su lazdyno žirginėliais, riešutais ir žiedadulkėmis

Pyragui iškepti reikės 1 stiklinės tiršto jogurto, 1 stiklinės aliejaus, 4 kiaušinių, 1 stiklinės cukraus, 200 g kvietinių pilno grūdo miltų, 50 g kakavos, 50 g žirginėlių miltų, 50 g kepintų ir sutrupintų ar sumaltų lazdyno riešutų, 1 a. š. kepimo miltelių arba geriamosios sodos, žiupsnelio druskos, 100 g šokolado, lazdyno žiedadulkių.

Jogurtą sumaišykite su soda, supilkite aliejų, cukrų, druską, įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite, kol ištirps cukrus. Miltus išmaišykite su kakava, lazdyno riešutais ir sumaltais žirginėliais, supilkite į plakinį. Gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų, supilkite į riebalais išteptą kepimo formą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, arba kol įbestas pagaliukas bus ištrauktas sausas. Iškeptą pyragą atvėsinkite ir apliekite karšto vandens vonelėje ištirpdytu šokoladu, o kai šokoladas sukietės, apibarstykite lazdyno žiedadulkėmis.

Šį pyragą tiesiog privalu patiekti su pavasarine lazdyno žirginėlių arbata!

 

ŠIO TEKSTO AUTORIAI:


Rimvydas Laužikas, archeologas, kulinarinio paveldo tyrinėtojas, tinklaraščio Kulinarinis paveldas, knygų „Istorinė Lietuvos virtuvė" autorius, „Graikija. Alyvmedis, vynmedis ir laivas" bendraautorius.











Ieva Šidlaitė, istorikė, valgomų laukinių augalų žinovė, knygų „Natūralus rauginimas", „Ką kanda šalna" autorė, interneto svetainės Samanotas įkūrėja ir autorė.



Naujausi įrašai

bottom of page