Konditerio Evaldo Juškos patarimai, kaip išsirinkti skaniausią kruasaną (+naminio kruasano receptas)

Puodelis latės ar kapučino ir tobulai traškus kruasanas – taip neretai prasideda svajonių atostogų rytas. Šių legendinių sviestinių ragelių pasiūla didžiulė, tad kaip išsirinkti patį pačiausią, kad rytas išties būtų tobulas?


Garsus konditeris Evaldas Juška dalinasi patarimais, kaip išsirinkti kokybišką ir patį skaniausią ragelį, ir receptu, pagal kurį šviežutėlių kruasanų namuose galėsite išsikepti patys.


kaip išsirinkti kruasaną? Evaldo Juškos patarimai
Unsplash.com nuotr.

  • Sviestas, ne margarinas! Gal ne visi pastebi, bet man nemažai teko ragauti kruasanų, kurie atrodo labai gražūs ir traškūs, tačiau jų paragavus ant gomurio lieka riebalo jausmas, kurį norisi nuplauti. Šis riebalo jausmas yra ženklas, kad tešlai gaminti buvo naudojamas sviesto ir margarino mišinys. Kai tešlai naudojamas kokybiškas sviestas, kepinys nepalieka riebalo jausmo. nes margarino tirpimo temperatūra yra aukštesnė nei sviesto. Pabandykite rankose palaikyti margarino ir sviesto gabalėlius ir pastebėsite, kad margarinas netirpsta kambario temperatūroje. Be to, tikro su kokybišku sviestu pagaminti kruasano ir kvapas yra kitoks.


  • Didelis, bet lengvas. Kokybiškas kruasanas yra didelis, bet ir labai lengvas. Jeigu valgote kruasaną, kuris yra didelis, traškus, bet sunkus, reiškia, kepėjams jis nepasisekė – gal pasirinko pernelyg „stiprius" ir kruasanas neiškilo arba kažkas kita blogai su receptūra. Geras kruasanas turi būti didelis, bet labai lengvas


  • Korio efektas. Atsikandus kruasano turi matytis korio efektas, t.y. jo vidus turi būti korėtas – daug korio formos skylučių.


Kaip išsirinkti kruasaną? Evaldo Juškos patarimas
Unsplash.com nuotr.

Evaldo patarimas

Jeigu rdote kokybiškų kruasanų, nusipirkite jų daugiau ir laikykite šaldiklyje. Kai norėsis traškaus malonumo, tiesiog įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180-200 laipsnių ir pašildykite: bus kaip šviežias!

Ką daryti daryti su vakar dienos kruasanu? Galima iškepti duonos pudingą. Suplakite saldžios kiaušinienės su pienu, suplėšytus kruasanus sudėkite į kepimo indą ir užpilkite plakiniu. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Skanaus!


IŠSIKEPKITE PATYS!

Pasak Evaldo, pirmą kartą kepant kruasanus, jie vargu ar pavyks tobuli, nes tai kepinys, kuriam reikia praktikos ir patirties, t. y. laiko pažinti tešlą, perprasti procesus. Tačiau net ir netobulas, bet pačių išsikeptas ragelis bus dešimt kartų skanesnis, kvapnesnis nei pirktas prekybos centre


naminio kruasano receptas, Evaldo Jušos patarimai

Kruasuanų receptas

Tešlai pagaminti reikia:

  • 130 g vandens

  • 130 g pieno

  • 500 g miltų ( 12% baltymų)

  • 60 g cukraus

  • 20 g šviežių mielių

  • 12 g druskos

  • 280 g sviesto laminavimui (geriausiai tinka President)

Kiaušinių plakiniui:

  • 2 kiaušiniai

  • 50ml pieno

  • žiupsnis cukraus ir druskos

  1. Mikseryje su kablio priedu 8 minutes maišykite visus ingredientus vidutiniu greičiu. Arba kočiokite rankomis ant šalto paviršiaus. Uždenkite maistine plėvele ir palikite 15 minučių kambario temperatūroje. Idealiausia temperatūra – 24° C

  2. Po 15 minučių tešlą įdėkite į šaldiklį 30 minučių. Tada tešlą išimkite iš šaldiklio ir palikite per naktį šaldytuve.

  3. Tarp kepimo popieriaus lakštų išsikočiokite stačiakampio formos sviestą apie 18x27cm diametro.

  4. Kitą dieną iškočiokite tešlą iki 5 mm į 40x30 cm stačiakampį. Per vidurį idėkite iškočiotą sviestą ir išilgai užlenkite, kad susijungtu abu kraštai ir sviestas „užsidarytu“ tešlos viduje.

  5. Padaryti vieną viengubą tarsi knygos perlenkimą ir vieną dvigubą perlenkimą su valandos pertraukos intarpais. Laminuojant tešla turi išlikti labai šalta, kitu atveju mielės suaktyvės ir tešla pradės kilti. Įdėjus į šaldytuvą tešlą suvynioti į maistinę plėvelę, kad nedžiūtų kraštai, kitu atveju kočiojant tešla ims trūkinėti.

  6. Užšaldykite tešlą šaldiklyje maždaug 40 minučių. Tuomet išimkite tešlą iš šaldiklio ir palikite šaldytuve apie dar 30 min. Tešlą iškočiokite stačiakampio formos iki 3,5 mm. Aštriu peiliu supjaustykite trikampius 9 cm pločio ir 28 cm ilgio, suformuokite ragelius. Vienas ragelis turi sverti iki 90 g.

  7. Ragelius aptepkite kiaušinių plakiniu ir palikite 2-3 valandoms 26-27 ° C temperatūroje. Svarbu, kad temperatūra neviršytų 27 laipsnių, antraip sviestas pradės tirpti. Vėl aptepkite kiaušinių plakiniu.

  8. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių, įdėkite kruasanus į orkaitę ir sumažinkite temperatūrą iki 165 laipsnių. Kepkite apie 18 minučių.


konditeris Evaldas Juška, naminio kruasano receptas
Asmeninio archyvo nuotr.

Sėkmės ir skanaus!