Kokosų kultas: keičia 5 įprastus produktus
- 2016-05-09
- 1 min. skaitymo
Atnaujinta: 2021-10-28
Kokosų aliejaus naudojimas ir įsiviešpatavimas virtuvėje – tai dar gaji praėjusių metų mada, pavertusi kokosą ant aukščiausios indaujos lentynos saugomu produktu. Kepate sausainius su kokosų aliejumi? Tai – nebe naujiena, nes šiandien kokosas – tai ne tik aliejus ir drožlės. Jis turi savo kultą.
Kokosų kultas gali būti apibūdinamas kaip iniciatyva, skatinanti iš kokoso išspausti viską, ką galima: cukrų, miltus, sviestą, nektarą ir actą. Kulinarinis amerikiečių žurnalas „Bon Appétit“ šių produktų atsiradimą pateisina tuo, kad nesvarbu, iš kurios riešuto dalies būtų gaminami galutiniai produktai, visi jie išlaiko švelnų skonį ir nepraranda sveikatai naudingų savybių.
Kokosų cukrus. Šis iš kokosų sulčių gaminamas cukrus pasižymi žemu glikemijos indeksu, yra karamelinės spalvos, turi į rudąjį cukrų panašią tekstūrą ir švelniai žemiškus skonio atspalvius. Kokosų cukrų galima naudoti pakeičiant juo granuliuotą cukrų.
Kokosų miltai. Sudžiovintas kokosų minkštimas yra sumalamas į miltelius, kuriuose gausu baltymų ir skaidulų. Šie miltai negali visiškai pakeisti kvietinių miltų, tad turėtų būti su jais maišomi. Kuo stebuklingi yra kokosų miltai, sužinosite, kai juos naudosite kepdami bananų duoną.
Kokosų sviestas. Džiugiausia tai, kad šį sviestą gali pasigaminti kiekvienas – stambiai sutarkuotą kokoso minkštimą įdėkite į plaktuvą ir plakite tol, kol masė įgaus kreminę struktūrą. Kaip ir bet kuris kitas riešutų sviestas, kokosų sviestas pats prašosi būti tepamas ant ką tik skrudintuvėje šoktelėjusios duonos riekės ar būti trintų vaisių kokteilių dalimi.
Kokosų nektaras. Šis skystas saldiklis yra gaminamas iš palmių sulčių ir yra sveikesnė alternatyva skaninant kokteilius. Kokosų nektaras gali pakeisti agavų ar kitą sirupą.
Kokosų actas. Gaminamas iš fermentuotų kokoso sulčių, kokosų actas turi švelnesnį nei obuolių actas skonį ir išlaiko tokią pačią kaip pastarasis actas maistinę vertę. Naudojamas salotose ar padažuose kokosų actas gerina virškinimą.