top of page

Etiketo ekspertė pataria, kaip viešose vietose valgyti arbūzus, vaisius ir riešutus

Nors etiketo taisyklėmis nesivadovaujame kasdien, tačiau jas išmanyti verta kiekvienam.

Būtent apie jas laidoje Alfo Bandymų Stotis Alfas kalbėjosi su maisto etiketo eksperte Indre Briedeliene.


Indrė atskleidė, kaip reikėtų elgtis su kramtomąja guma, ar reikėtų padėti aptarnaujančiam

personalui nurenkant stalą, pasakojo, kaip elgtis prie stalo formalioje aplinkoje, o kaip draugų rate, o taip pat, kaip taisyklingai valgyti arbūzą, bananus, vynuoges ir riešutus.


vaisiai_kaip valgyti bananą
Shutterstock.com nuotr.


Kaip pagal etiketą reikėtų valgyti bananus?

Nesvarbu, ar bananas perpjautas pusiau ar patiektas visas, jį reikėtų valgyti naudojantis įrankiais. Pirmiausia nupjauti galus, tuomet įpjauti išilgai ir atvėrus žievę, pjaustant gabalėliais valgyti.

Svarbu paminėti, kad lėkštėje yra vieta, kuri skirta būtent visokioms maisto atliekoms. Jeigu žiūrėtume į lėkštę kaip į laikrodį, tai būtų tarpas ties 11 valanda. Kitu atveju atliekoms būna padedama lėkštutė šalia pagrindinės lėkštės.


Kaip valgyti vynuoges, kurios gana dažnai tiekiamos ant vaišių stalo?

Visų pirma, reikia žinoti kaip renginiuose taisyklingai patiekti vynuoges, kad jos būtų valgomos.

Jeigu jos yra patiekiamos kekėmis, negalima eiti ir jų skabyti po vieną. Taisyklingas jų

patiekimas yra sukarpant mažomis šakelėmis. Paėmus tokią šakelę reikia pasidėti ją ant servetėlės ar į lėkštę ir po vieną valgyti pirštais. Kauliukus galima tiesiog sugriebti pirštais ir padėti į lėkštės maisto atliekų zoną.


Kaip etiketas reiklauja valgyti įvairius riešutus?

Svarbiausia nekišti pirštų į bendrą dubenį ir riešutų neliesti, juos reikėtų paimti šaukšteliu ir dėti ant servetėlės ar į savo lėkštę, o jau tada galima valgyti pirštais. Etikete labai svarbus principas, kad maistas, kuris prisiliečia prie mūsų, neturėtų liestis prie maisto, kuris yra bendras.

Jeigu gaunate dubenėlį su riešutais, kuris yra skirtas Jums arba Jums ir artimam žmogui, galite riešutus valgyti ir rankomis, tokiu atveju nieko baisaus.

Jeigu valgote pistacijas, atidarinėkite jas pirštais (ne burna) ir kuo arčiau servetėlės, kad kuo mažiau trupėtų į šonus. Lukštus galite palikite ant servetėlės arba išmeskite į tam skirtą vietą.

Labai dažnai pasitaiko ne valgymo etiketo neišmanymas, bet serviruotės trūkumas. Dažnai būna, kad nėra kur dėti maisto atliekų, nėra pakankamai servetėlių ar lėkštučių. Visada galima jų paprašyti, bet kartais žmonės galvoja, kad nėra etiška tai daryti. Toks požiūris yra klaidingas.


Visą laidą galite pažiūrėti čia

Comments


Naujausi įrašai

bottom of page