top of page

Diskusija baigta: išsiaiškinome, ar alyvuogių aliejų galima pilti į keptuvę



Nepatikėsite, bet alyvuogių aliejus daugeliui vis dar yra mistinis produktas. Tuo tiki ir graikiško alyvuogių aliejaus „Terra Creta“ gamintojo atstovas Markos Polakis: „Dauguma žmonių bijo ragauti alyvuogių aliejų, nes yra įpratę prie kitų rūšių aliejaus, kuris turi prastą ir nemalonų skonį.“ Pasinaudojome graiko viešnage Vilniuje ir uždavėme mums rūpimiausius klausimus apie alyvuogių aliejų: ko nepasako etiketė? Ar italai tikrai garantuoja kokybę? O svarbiausia – kepti ar nekepti su alyvuogių aliejumi?

Etiketės yra viena, o aliejaus butelio turinys – visai kas kita. Kaip skoniu atpažinti ypač tyrą alyvuogių aliejų?

Kartumas ir aštrumas išduoda didelį polifenolių kiekį, kuris yra randamas kokybiškame ypač tyrame alyvuogių aliejuje. Taip pat aliejui būtinas ir vaisiškumas. Jei jo nėra, alyvuogių aliejus greičiausiai nėra ypač tyras. Egzistuoja oficialūs skonio reglamentai, nustatyti „International Olive Council“, sakančios, kad jei aliejus neturi šių skonio ypatybių, jis neatitinka keliamų reikalavimų. Tai nėra tik formalus mažesnio nei 0,8 proc. rūgštingumo reikalas, tai ir subalansuoto skonio profilis. Pavyzdžiui, tikrai daugelis žmonių mano, kad jei aliejus yra chemiškai tvarkingas ir paiso rekomenduojamo rūgštingumo normos, jis bus naudingas jų sveikatai. Čia ne šis atvejis. Degustuojant alyvuogių aliejų neturėtume jausti nieko panašaus į plastiką ar metalą. Kokybiškas ypač tyras alyvuogių aliejus turi būti vaisiškas, kartokas ir aštrus.


Jūsų įmonė garsėja pažangumu ir inovatyvumu. Kas šiame versle gali būti pažangaus?

„Terra Creta“ net 97 proc. savo produkcijos eksportuoja į daugiau nei 45 pasaulio šalis. Tai – vienas dalykas. Kitas – modernumas. Mes ne tik gaminame šalto spaudimo aliejų, taip išsaugodami naudingąsias medžiagas ir aromatus, bet ir specialiai tiriame alyvuogių rūgštingumą prieš jas spausdami. Taip mes jau iš anksto galime analizuoti duomenis ir žinoti, kiek kokybiško alyvuogių aliejaus galėsime pagaminti bei optimizuoti gamybą rūšiuojant alyvuoges. To nedaro niekas kitas Viduržemio jūros regione.

Taip pat turite ir nematytą „The traceable olive oil“ ženklelį. Ką jis reiškia?

Tai – mūsų sukurtas ženklas, kuriuo žymime savo gaminius. Jei norite žinoti viską apie jūsų naudojamą alyvuogių aliejų – kur buvo auginamos alyvuogės, kur buvo spaustos – turite ieškoti būtent šio ženklo. Mes buvome pirmoji kompanija, kuri leido visiškai atsekti alyvuogių aliejaus kilmę. Tai svarbu ne tik mums, bet ir kiekvienam vartotojui, kuris gali sužinoti, iš kur atkeliavo šis produktas. Globalizacijos laikais tokia informacija yra neįkainuojama, nes daugelis alyvuogių aliejaus gamintojų nurodo tik aptakius faktus, bet nieko konkretaus. Mes norime būti patikimi ir padėti žmonėms. Kiekvienas mūsų alyvuogių aliejaus butelis turi penkių skaičių kodą, kurį įvedus į mūsų internetinę svetainę galima pamatyti, koks tai yra produktas, kokioje vietovėje su tiksliomis geografinėmis koordinatėmis buvo auginamos alyvuogės, kur jos buvo spaustos, kada aliejus buvo išpilstytas, kokie yra jo cheminiai parametrai. Jei aliejaus butelis neturi šių skaičių, tai gali būti padirbtas „Terra Creta“ produktas. Taip nutinka, ypač Azijoje, todėl ir turime suteikti visą informaciją, kad būtume skaidrūs.


Esame skiepijami faktu, kad geriausią kokybę garantuoja itališkas aliejus. Kokie itališko ir graikiško aliejaus skirtumai?

Graikiškas aliejus yra tikrai graikiškas, ypač tyras ir turintis geografines nuorodas. Italijoje įvyksta daug neskaidraus ženklinimo etiketėmis atvejų, kai aliejui yra naudojamos alyvuogės iš viso pasaulio, o produktui vis tiek yra primetama kilmės šalis Italija. Tai paskutiniu metu patraukė daug dėmesio, kaip ir oficialus alyvuogių aliejaus gamintojų asociacijos prezidento pareiškimas, kad ypač tyro alyvuogių aliejaus gamyba Italijoje dramatiškai sumažėjo ir didžioji dalis šio aliejaus buvo suvartota pačioje šalyje. Kas tuomet yra eksportuojamas produktas? Kalbant apie skonius, graikiškas aliejus yra labai specifinis, turi daug polifenolių ir yra visiems prieinamas.

Paskutinis klausimas – ar galima alyvuogių aliejų naudoti kepimui?

Taip, galime. Alyvuogių aliejus pradeda rūkti pasiekęs 210 laipsnių temperatūrą. Mes neturėtume kelti klausimo, ar galima kepti su alyvuogių aliejumi. Mes tiesiog turėtume tai daryti. Geras ypač tyras alyvuogių aliejus padeda išlaikyti naudingąsias medžiagas maiste ir papildo maisto skonį, paryškindamas išskirtinius skonius. Kai yra naudojami cheminiu būdu išgauti pramoniniai aliejai, viso to negausite. Kitas svarbus dalykas yra tas, kad alyvuogių aliejus savyje turi daug drėgmės, ir tai, ką žmonės laiko aliejaus degimu, dažniausiai iš tikrųjų yra aliejaus garavimas. Tiesa ta, kad tą patį alyvuogių aliejų kepimui galima naudoti iki penkių kartų, kol jis pablogėja, todėl kepti su juo netgi pigiau.

Naujausi įrašai

bottom of page