top of page

Brandintų sūrių atmintinė: kokius priedus rinktis prie kietųjų sūrių, kad jų skonis atsiskleistų

Skirtingų rūšių, skonių, išvaizdos sūriai – tarsi atskiras pasaulis. Ko gero, kiekvienas turite savo mėgstamiausią ir tokį, kurį valgyti vengiate. Tačiau tinkamai priderintas su kitais ingredientais, net ne itin mėgstamas sūris gali sužibėti naujoje šviesoje. Šįkart aiškinsimės brandintų sūrių subtilybes. Ar žinote, kada pasirinkti ir su kuo derinti skirtingą laiką brandintus kietuosius „Džiugo“ sūrius? VMGonline.lt padėti susigaudyti sutiko sūrių žinovė, „Namų restorano“ šefė Rūta Augustinavičiūtė.

Šio sūrio brandinimas yra itin sudėtingas ir technologiškai prižiūrimas procesas. Jis gali trukti mažiausiai 12 mėnesių, tačiau yra ir trejus, ketverius ar penkerius metus brandintų sūrių. Pradedantiems pažintį su šiais iš karvių pieno gaminamais produktais pirmiausiai vertėtų paragauti būtent trumpiau brandintų, kurie pasižymi švelnesnėmis skonių natomis, o vėliau pereiti prie ilgesnį laiką brandintų ir sodresnių.

„Pabandykite sūrį ragauti su vaisiais ir duonele, o tik po to jį naudokite kaip ingredientą. Pirmiausia reikia suprasti sūrio skonį ir tada derinti su kitais produktais“, – pataria R. Augustinavičiūtė. Ji atskleidžia ir dar vieną svarbią subtilybę: „Svarbu sūrį valgyti kambario temperatūros, tik tada pajusite tikrą skonį ir tekstūrą“, – aiškina R. Augustinavičiūtė.


Kad žinotumėte, kaip suderinti skirtingo brandinimo „Džiugo“ sūrius, kad jų skonis atsiskleistų geriausiai, siūlome įsidėmėti šiuos patarimus:

12 mėnesių brandintas sūris. Dažniausiai naudojami kaip užkandžiai prie vyno, ypač baltojo, taip pat – alaus ar kito gėrimo. Šalia galite patiekti ir marinuotų daržovių ar švelnaus skonio vaisių.

18 mėnesių brandintas sūris. Toks sūris idealiai tinka su baltuoju vynu, taip pat jo skonis gardžiai atsiskleis su duonos lazdelėmis.

24 mėnesius brandintas sūris. Jei mėgstate tiek laiko brandintą sūrį, galite jį naudoti salotoms, picai ar makaronams pagardinti, mėgautis su figų, apelsinų džemu. Skonio natos idealiai atsiskleis valgant su medumi, o visišką harmoniją atrasite derindami su sodraus skonio raudonuoju vynu.

36 mėnesius brandintas sūris. Tiek laiko brandintas sūris ypač tinka su anakardžių riešutais. Toks derinys – klasikų klasika. Prie jo rekomenduojama rinktis ir raudonąjį vyną. Kadangi 36 mėnesius brandintas „Džiugas“ trapus ir sodrus, tiks ir norint pagardinti patiekalus: lazaniją, troškinius, sriubas.

48 mėnesius brandintas sūris. Sodraus skonio, geriausiai dera su kriaušėmis arba 10 metų brandintu Modenos balzaminiu actu. Tinka ir mėgaujantis raudonuoju vynu.

Naujausi įrašai

bottom of page