top of page

Birželio darbai daržovių raugėjams ir patarimas, kaip „atgaivinti" pomidorus

„Bandymų stoties“ laidoje Alfas kartu su maisto tinklaraštininke Renata Šnioliene parodė, kaip greitai ir paprastai galima rauginti pomidorus, kopūstus, ridikėlius ir morkas.


Ar žinote, koks netikėtas ingredientas labai tinka raugiant kopūstus? Kodėl kopūstų nereikėtų minkyti rankomis kartu su morkomis. Kaip atgaivinti pomidorų skonį ir t. t. ?


kaip raugti daržoves, receptas
VMG nuotr.


Kokių ingredientų reikėtų norint greitai paraugti daržovių?

Birželio mėnesį reikėtų prisirinkti vyšnių ir serbentų lapų. Bandžiau kažkada juos rinkti rugsėjo mėnesį, tačiau jokio kvapo nebebuvo. Todėl svarbu iki Joninių surinkti visas reikalingas vaistažoles, lapus ir juos susandėliuoti. Jeigu jų neprisirinkote, galite rinktis alternatyvą ir nusipirkti mišinį (kalendrų grūdeliai, pipirai, krapų kotai) prekybos centre. Svarbiausia yra krapų sėklos, kurių tikrai rasite parduotuvėse. Aš pati naudoju dar ir krapų „skėčius“.


Kokia gi ta pomidorų skonio gaivinimo procedūra?

Pomidoruose pradurkite skylutes su krapštuku ar peiliu, kad išsiskirtų sultys, ir sudėkite į juos į daugkartinio naudojimo užsegamus maišelius. Žinoma, nepamirškite iš pradžių juos nuplauti. Beje, šiai procedrūai naudokite ne vasarinius pomidorus, o pirktus prekybos centruose, tuos, kuriems išties stinga skonio.


1 kg bet kokių daržovių reikia vieno kupino šaukšto rupios druskos (be jodo). Į maišelį suberkite druską. Pusei kilogramo pomidorų reikėtų įdėti ne mažiau nei 1 česnako skiltelę ir suberti prieskonius (arba krapus, arba jūsų pirktą mišinį). 10 min. pavartykite užsandarintą maišelį savo rankose. Padėkite į šiltą vietą, kelis kartus per dieną apverskite. Po 24 val. jau galėsite ragauti.


Lygiai taip pat galima paruošti ir kopūstus, morkas arba kopūstus ir morkas kartu. Jų nereikia pjaustyti kaip raugiant, pjaustykite, kaip tik norite, ir viską kartokite, kaip ir pomidorams. Vienintelis dalykas, ką reikėtų su kopūstais daryti kitaip, tai juos sudėjus į maišelį, reikėtų pamaigyti rankomis su druska. Jeigu gaminsite kartu su morkomis, morkas dėkite vėliau, jau po po maigymo, kad kopūstai nepakeistų spalvos ir būtų šviesūs. Šitaip galima gaminti visas daržoves, galbūt išskyrus bulves.


Jeigu laikysite šaltai, taip paruoštos daržovės bus geros apie 2 savaites, jeigu šiltai, reikėtų jas suvalgyti per 5–6 dienas.


Sėkmės!

Naujausi įrašai

bottom of page