top of page

Betampant virtuvės maestro: prieskoninių žolelių enciklopedija

Tam, kad taptum virtuvės maestro, juk turi mokėti suvaldyti visas po ranka pasitaikiusias prieskonines žoleles.

Bazilikas

Aromatingais baziliko lapais ir ūgliais dažniausiai skaninamos salotos, sriubos, užkandžiai, mėsos patiekalai. Plačiai vartojamas europinėje bei nacionalinėse virtuvėse. Italų, Kaukazo virtuvės neįsivaizduojamos be baziliko. Bazilikas – klasikinio pesto sudedamoji dalis. Geriausi deriniai su petražolėmis, rozmarinais, čiobreliais. Labai daug rūšių. Gamindami karštus patiekalus baziliką dėkite jau nukaitę nuo ugnies.

Laiškiniai česnakai

Švelnaus skonio laiškiniai česnakai ypač populiarūs europinėje virtuvėje. Tai – viena būtinų prancūziškų prieskonių mišinių sudedamoji dalis: „remulado“ padažui, „višisuas“, „fines herbes“. Netinka apdoroti termiškai. Tinka su žuvimi, bulvėmis, avokadais, kiaušiniais, grietine, varške, cukinijomis ir kitomis daržovėmis.

Kalendros

Geografija plati – nuo Pietų Amerikos iki Tailando. Tinka salotoms, padažams, mėsos ir daržovių patiekalams. Verdant geriausiai kalendras dėti pabaigoje. Partnerystė: avokadai, žaliosios citrinos, mangai, žuvis, kokosų pienas, jūros gėrybės, šviežios daržovės.


kalendra

Mairūnai

Malonaus, saldaus aromato. Puikiai tinka mėsos, ypač maltos, patiekalams. Tinka daržovių, ypač ankštinių, patiekalams, padažams, sriuboms. Pamėginkite įberti mairūnų lapelių į šviežių daržovių salotas arba pagaminkite žolelių padažą. Vartojami švieži, džiovinti. Naminė dešra neįsivaizduojama be mairūnų.

Šalavijai

Šalavijai labai tinka ankštinių daržovių ir riebios mėsos (ypač avienos, žąsienos), žuvies patiekalams paskaninti. Labai tinka orkaitėje keptoms bulvėms. Šalavijų lapai vartojami gaminant aštrius marinatus, konservus, sūrius, vyną. Šalavijai tinka kepiniams arba desertams su obuoliais, kriaušėmis, slyvomis. Nebijo terminio apdorojimo. Dideli gruzdinti šalavijų lapai – puikus garnyras.

Peletrūnai

Viena populiariausių prancūzų virtuvėje vartojamų prieskoninių žolelių. Intensyvaus kvapo, dažniausiai vartojami švieži, apdoroti termiškai praranda išvaizdą. Peletrūnų šakelėmis aromatizuojamas actas. Lapais gardinama vištiena, žuvis, ryžių, mėsos, kiaušinių patiekalai, padažai, garstyčios.


petrazole 484 krapas prieskoniai

Krapai

Plačiai vartojamas prieskonis augalas. Ypač populiarus skandinaviškoje virtuvėje. Lietuviški šaltibarščiai arba šviežios bulvės neįsivaizduojami be krapų. Tinka ir aukštajai, ir namų virtuvei. Nepamainomas marinatų ir rauginimų prieskonis. Partnerystė: žuvis, ypač lašiša, bulvės, burokėliai, agurkai, cukinijos, dauguma daržovių, kiaušiniai, ryžiai.

Petražolės

Klasikinė prieskoninė žolelė, idealus prieskonis daugeliui patiekalų. Dedama į salotas, mėsos, žuvies, daržovių patiekalus, sriubas, jomis galima aromatizuoti sviestą, iš jų gaminami pagardai. Gali būti lygialapės ir garbanotosios. Persiladas – prieskonių mišinys su petražolėmis.

Mėtos

Gaivaus ir tyraus kvapo, aštraus skonio. Labai daug rūšių. Puikiai dera su daržovėmis, mėsos patiekalais, ėriena su mėtų padažu – klasikinis patiekalas. Mėtomis gardinamos salotos. Dažnai vartojamos konditerijoje, šokolado gamyboje. Į karštus patiekalus dedama prieš pat patiekiant. Puikiai tinka su jaunomis daržovėmis, pvz., žaliaisiais žirneliais.


mėtos

Rozmarinai

Aitraus ir labai stipraus kvapo. Geriausiai tinka avienai, žvėrienai, sriuboms, troškiniams, keptai vištienai, keptoms aliejuje arba su aliejumi daržovėms. Pastaruoju metu ypač išpopuliarėjo saldūs kepiniai su rozmarinais. Gamindami barbekiu ant žarijų dėkite rozmarinų šakelių dėl papildomo aromato. Taip pat rozmarinų šakeles galima naudoti vietoje iešmelių.

Čiobreliai

Jais gardinamos sriubos, salotos, padažai. Čiobreliais gardinami sūriai, kiaušinių patiekalai, šviesūs padažai. Čiobreliai – puikus marinatų, ypač vištienai, ėrienai, ingredientas. Gardūs grybų marinatai su čiobreliais. Čiobreliai yra aštraus skonio, dėl to jų patartina vartoti labai mažai.

Daugiau skaitykite žurnale „Verdu ir kepu“!

verdu ir kepu logo

Naujausi įrašai

bottom of page