Alfo Ivanausko knyga „Malda skoniui“ – tarp 10 geriausių pasaulyje

Kasmet vykstančiuose pasauliniuose apdovanojimuose „World Gourmand Cookbook Awards“ šiemet ir vėl skambės Lietuvos vardas. Alfo Ivanausko ir jo komandos sukurta unikali knyga „Malda skoniui“ pateko į konkurso organizatorių akiratį ir į 10 geriausių pasaulyje kulinarinių knygų sąrašą. Jame – kūrėjai iš Amerikos, Kinijos, Ispanijos, Švedijos ir… Lietuvos!

„Malda skoniui“ nominuota už inovatyvumą ir kūrybiškumą.



„Malda skoniui“ – tai ekskliuzyvinė, tradicinių kulinarinių knygų rėmus peržengusi kulinarinė knyga. Išskirtinės maisto fotografijos, taisyklių nepaisančios fotosesijos, neįprasta struktūra – knygą galima vartyti ir skaityti atsitiktine tvarka – tai tik keli knygos unikalumą įrodantys akcentai.

Įkvepiantys pokalbiai apie maistą ir skonį su medikais, mokslininkais, edukologais, psichologais ir net garsiu kunigu į kasdienę mitybą padeda pažvelgti „kitu kampu“.



Knygoje mintimis dalijasi gerai žinomi žmonės: gastronomijos istorijos tyrinėtojas Rimvydas Laužikas, kunigas Ričardas Doveika, socialinių mokslų daktarė, edukologė Austėja Landsbergienė, gydytoja-dietologė Edita Gavelienė, docentė alergologė ir imunologė Violeta Kvedarienė.



Alfas Ivanauskas į knygą surinko naujausius, kulinarine drąsa „pagardintus“ receptus, aprašo asmeninius maisto ir skonio tyrinėjimus bei eksperimentus, kurių rezultatai stebina.

„Malda skoniui“ – 500 knygų kolekcija, kurios kiekviena knyga yra unikali ir vienetinė, nes ji tik viena dėlionės, tamsoje šviečiančio meno objekto, dalelė.

Kad tai nėra įprasto formato kulinarinė knyga, pastebėjo ir konkurso organizatoriai, įvertinę ją dviem nominacijomis: „Metų inovacija ir kūrybiškumas“ ir „Geriausia iš geriausių“.


„Sveikinu ne tik save ir savo komandą, bet ir visus knygos savininkus, kurie dar vasario mėnesį įsigijo ją pristatymo metu Vilniaus rotušėje – tai mūsų visų laimėjimas. Man labai smagu, kad mūsų drąsa laužyti stereotipus įvertina pasauliniu mastu. Norėjau įrodyti, kad kulinarinė knyga gali būti kitokia – gundanti, „užkurianti“ aistrą gaminti, valgyti, mėgautis ir gal net kiek šokiruojanti. Dar kartą įsitikinau, kad norint būti priekyje, reikia išklysti iš „praminto tako“ ir rasti savąjį, ne laikytis stereotipų, o juos laužyti ir kurti savus, kiekvienoje situacijoje elgtis kūrybiškai. Aš norėjau atrasti ir suprasti, kodėl mes meldžiamės skoniui – ir mano ieškojimai buvo įvertinti. Didžiuojuosi, kad esu lietuvis ir savo idėjomis prisidedu garsindamas Lietuvos vardą. Raginu tai daryti visus: drąsiai kurkite, dalinkitės tuo, ką sukuriate su pasauliu, kiekvienas turime labai daug potencialo“, – drąsina šefas, knygos autorius Alfas Ivanauskas.