top of page

A. Malassagne: „Perdėtas dėmesys mielių pašalinimo datai naikina vyndarystę“

Šampanas – šventės, pergalės, sėkmės simbolis. Tikriausiai dauguma atsimename, jog šampanu gali būti vadinamas tik Prancūzijoje iš Šampanės regione užaugintų vynuogių subrandintas gėrimas. Šiame 35 kv. km regione – šimtai skirtingų šampano namų! Kuo jie ypatingi, kuo skiriasi kiekvienų šampano namų gėrimai?

Rubriką pradedame nuo nedidelių, tačiau beveik 100 metų gyvuojančių ir nemažai apdovanojimų pelniusių  šampano namų AR Lenoble.

AR Lenoble – nepriklausomi, beveik šimtmetį tos pačios šeimos valdomi šampano namai. Dabartiniai jų savininkai Anna ir Antoine Malassagne yra ketvirtoji kompaniją valdanti karta. Jie ypatingą dėmesį skiria kiekvienos vynuogės ir terroir (augimo aplinkos) unikalumo atskleidimui, o siekdami gerinti šampano kokybę net… tikslingai mažina vynuogynų plotą! Beje, šių metų pradžioje „AR Lenoble“ visų šampano gerbėjų buvo ypač linksniuojami dėl neįprasto sprendimo: iki šiol etiketėse pateikę visą informaciją, nusprendė neberašyti disgorgement (mielių pašalinimo) datos. Apie viską papasakoja šampano namų vadovai Anne ir Antoine Malassagne.

DAMERY (2)

Šampanės regiono vynuogynai.


Iš tiesų nedaug šampano namų sugebėjo likti nepriklausomi. Kaip Jums pavyko? Ir kokią įtaką šis faktas turi pačiam šampanui?

Pripažinsiu, tai nebuvo lengva, tačiau didelis dėmesys įmonės strategijai padėjo. Kruopščiai planavome, kiekvieną uždirbtą centą investavome atgal į įmonę. Pagrindinė siekio likti nepriklausomais priežastis – galimybė patiems priimti visus sprendimus. Niekas neskubina dirbti pagal kažkieno numatytą grafiką ir, pavyzdžiui, šampaną išleisti anksčiau, nei manome, jog gėrimas paruoštas. Patys kuriame ir atsakome už savo vardą, tad kiekvienam vynui galime leisti bręsti tol, kol atsiskleidžia geriausios jo savybės.

Papasakokite apie savo vynuogynus?

Turime 10 ha vynuogynų Grand Cru vietovėje Chouilly (Chardonnay vynuogės), 6 ha vynuogynų Premier Cru vietovėje Bisseuil (Pinot Noir vynuogės) ir 2 ha vietovėje Damery (Pinot Moinier vynuogės). Iš tiesų, Chouilly vietovės vynuogynai labiausiai atspindi tai, kas mes esame: tai yra vienas iš 17 visame Šampanės regione esančių Grand Cru kaimelių ir vos vienas iš 6 – Chardonnay vynuogės. Kiekviename šampane naudojame 100 % Grand Cru Chardonnay vynuoges iš minėto kaimelio! Žinoma, visada naudojame tik pirmo spaudimo (cuvee) vynuogių sultis.

Teigiate, jog tikslingai mažinate vynuogynų plotus. Juk mažiau vynuogių – mažiau šampano! Kodėl taip darote? Ar tai reiškia, kad Jūsų produkcijos kiekis mažėja?

Vynuogynus atidžiai prižiūrime ir žolei leidžiame laisvai augti sąmoningai. Galimas vynuogių kiekis plote Šampanės regione ir taip limituojamas, o pas mus jis – dar mažesnis nei regiono vidurkis. Kodėl? Dėl šio fakto mūsų vynuogės yra sodresnės, sultingesnės, išraiškingesnio skonio. Juk šampanas visų pirma ir yra vynuogės! Pagrindinį dėmesį skiriame ne kiekybei, o kokybei – pasirinkimas natūraliai mažinti vynuogynų plotus tam svarbus.

cuverie-min

AR Lenoble šampano gamykla


Jums labai svarbi biologinė įvairovė. Kaip prižiūrite vynuogynus?

2012 m. AR Lenoble tapo antrais šampano namais regione, gavusiais „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą, įrodantį, jog prisidedame prie darnaus gamtos vystymosi. Savo ūkyje nenaudojame jokių cheminių pesticidų, nenaikiname natūraliai augančios žolės, net piktžolių. Drastiškai ribojame miltligę vynuogynuose kontroliuoti padedančias chemines medžiagas, atsižvelgiame į visus biologinės įvairovės užtikrinimo principus. Mūsų laukai – ne vienos bičių šeimynos namai, jos kasmet suneša mums medaus, be to, įrodyta, jog bitės padeda išsaugoti natūralią gamtos pusiausvyrą. Mums pasisekė, jog turime nemažą plotą vynuogynų, žvelgiame į tai atsakingai ir rūpinamės gamta.

Neseniai priėmėte regione nelabai populiarų sprendimą – ant etikečių neberašote mielių pašalinimo (disgorgement) datos. Juk daugeliui žinovų tai yra labai svarbi informacija! Kodėl taip nusprendėte?

Mūsų manymu, perdėtas dėmesys disgorgement datai mažina vyndarystę visame Šampanės regione. Nėra idealios disgorgement datos, ji visuomet priklauso nuo konkretaus vyno. Kalbant apie ne vintažinius šampanus, tai labiausiai priklauso nuo vyno pagrindo, maišomų vynų kiekio, jų brandinimo amžiaus. Vintažiniams taisyklės apskritai neegzistuoja, juk kiekvienas yra unikalus, skirtingai brandinamas… Kaip ten būtų, ant etikečių nurodome visą likusią svarbią informaciją (vynuoges, jų kilmę, derliaus metus, cukraus kiekį, vynifikacijos techniką, išpilstymo datą), tiesiog nusprendėme neberašyti to, kas šiaip ar taip vartotojui nėra kokybės ar skonio rodiklis.

Galerie caves

AR Lenoble namų rūsiai.


Apie šių namų šampanus „Cognac Boutique“ vadovas, gėrimų ekspertas Juozas Kabašinskas sako, kad tai yra gurmaniškas, bet tuo pačiu mažiau kainuojantis šampanas:

AR Lenoble Lietuvos šampano mėgėjams žinomi jau nuo 2006 m. Per 10 metų šie šampano namai tikrai spėjo suburti savo gerbėjų būrį – yra žmonių, nuolatos perkančių tik šį šampaną, laukiančių kiekvienos šių namų gėrimų naujovės… Tai yra maži šampano namai (per metus pasaulyje parduoda apie 320 000 butelių), jų gėrimų kaina, lyginant su garsiausiais prekės ženklais, taip pat yra mažesnė. Tai – gastronominis, vyniškas, puikios kreminės tekstūros šampanas: būtent dėl preciziškumo bei išraiškingo skonio taip vertinamas mėgėjų ir profesionalų.“

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.

Naujausi įrašai

bottom of page