5 baristos patarimai, kaip pačiam namuose pasiruošti kavą

Namuose taip pat galime mėgautis skania kava! Štai Italala Caffè baristos Godos Pangonytės patarimai, kurie padės jums pasigaminti puikios kavos puodelį.

VMGonline

Rinkitės kokybiškus ingredientus


Gerai kavai paruošti jums tereikia dviejų ingredientų kavos pupelių ir vandens. Skirkite dėmesio jiems pasirinkti, kad galėtumėte mėgautis kava.


Vienas svarbiausių dalykų kavos pupelių kokybė ir šviežumas. Kavą rekomenduojama rinktis ne masinės prekybos vietose, bet kavos namuose, kur prekiaujama aukštos kokybės rūšine kava iš kruopščiai atrinktų kavos ūkių.

VMGonline

Kava turi būti šviežiai paskrudinta, tačiau ne per šviežia nuo skrudinimo turėtų būti praėjusios 57 dienos, per kurias iš kavos pasišalina CO2, susikaupęs joje skrudinant. Per šviežia kava neatskleidžia visų skonių potencialo, ji nestabili bei sunkiau paruošiama. Ir priešingai, kavai senstant, prarandamos jos skoninės savybės ir kvapas. Rekomenduojama naudoti kavos pupeles, nuo kurių skrudinimo datos nepraėjo daugiau nei mėnuo.


Kitas labai svarbus ingredientas yra vanduo. Jo kokybė namuose ne visur yra ideali kavai ruošti. Jei naudojate geras pupeles, bet rezultatas vis tiek netenkina, pabandykite paekspermentuoti su vandeniu. Naudokite filtruotą vandenį ar silpnos mineralizacijos vandenį buteliuose. Italala Caffè gerų rezultatų pasiekia su Neptūnu, Akvile, Acqua Panna.


Kavą malkite tinkamu rupumu


Ruošiant kavą skirtingais būdais, kava su vandeniu reaguoja skirtingą laiką. Espresso atveju, tai vos 30 sek., o filtrinės kavos 23 min. Per šį laiką vandenyje turi spėti ištirpti reikiamas kiekis skoninių ir kvapiųjų dalelių. Todėl kavos pupeles svarbu sumalti tinkamu rupumu, skirtu būtent jūsų kavos ruošimo būdui.


Jei neturite malūnėlio namuose, paprašykite kavą sumalti kavos namuose, paminėkite kavos ruošimo būdą, kurį naudojate.


Visada gera idėja kavą šviežiai susimalti pačiam. Tam naudokite malūnėlį su girnomis malūnėlis su peiliukais kavą sukapos netolygiai ir jūsų puodelis nebus skanus. Ruošimui puodelyje French Press kavinukui pupeles malkite gana stambiai, vidutiniškai ar vidutiniškai stambiai V60, Aeropress, Kalita, Chemex kavinukams, o smulkiai ar labai smulkiai moka, espresso ar turkiškai kavai.


Auksiniai kavos ruošimo principai

Gaminant maistą visada svarbu vadovautis receptu. Kavos paruošimas ne išimtis. Daugeliui kavos paruošimo būdų galioja šis auksinis ingridientų santykis  60 g kavos vienam litrui vandens. Žinoma, tai nereiškia, jog turite gaminti litrą kavos kiekvieną kartą. Tiesiog persikaičiuokite kavos kiekį pagal savo puodelio ar ąsotėlio dydį. Jei norite gaminti 250 ml, atsisverkite kavos proporcingai. Šiuo atveju, tai būtų 15 g kavos.

Dar vienas labai svarbus dalykas vandens temperatūra. Kavos paruošimui visada geriausia naudoti 9096 laipsnių vandenį. Aukštesnėje temperatūroje dalis skonio ir kvapo sudega, o mažesnės temperatūros nepakanka visiems reikiamiems skoniams iš kavos ištraukti.

Vandenį į kavą pilkite sukamaisias judesiais. Vos sudrėkinę maltą kavą šiek tiek stabtelkite leiskite kavai išleisti likusį anglies dioksidą.

Dar vienas dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį laikas, kai kava reaguoja su vandeniu. Skirtingiems ruošimo būdams rekomenduojamas laikas skirtingas. Ruošdami stebėkite, ar telpate į šias rekomendacijas.

VMGonline

Būkite tikslūs, bet naudokitės tuo, ką jau turite

Kad ruošdami kavą būtumėte tikslūs, jums gali pakakti ir paprastų virtuvinių įrankių:

Kavą sverkite virtuvinėmis svarstyklėmis arba naudokite šaukštą. Valgamajame šaukšte be kaupo 5 g kavos.

Reikiamą kiekį vandens atsimatuokite matavimo stiklinėje ir užvirkite tik reikiamą kiekį.

Kadangi daugelis neturime namuose virdulio su integruotu termometru, kitas labai lengvas būdas, kaip šią temperatūrą pasiekti, yra leisti užvirusiam vandeniui atvėsti 2 min.

Kiek laiko kava reaguoja vandenyje, skaičiuokite paprastu kulinariniu laikmačiu arba mobiliuoju telefonu.

Eksperimentuokite

Geriausias patarimas, į kurį būtina įsiklausyti eksperimentuoti su kavos paruošimu. Nebūtina turėti daug skirtingų kavinukų  tiesiog juos išbandyti įvairiais būdais. Pavyzdžiui, savo mėgstamą flat white galite pasiruošti ir namuose, be espresso aparato. Jam stiprią į espresso panašią kavą galite pasiruošti aeropress ar moka kavinuku, o pašildytą pieną išplakti sandariai uždarytame indelyje energingai purtydami.

VMGonline
Barista Goda Pangonytė

Ir taip pat Italala Caffè barista Goda Pangonytė atsakė į dažniausius VMGonline.lt skaitytojų užduodamus klausimus apie kavą:


*Ką geriau rinktis kapučiną ar espresso?

Kapučinas su saldžia pieno puta puikiai praskaidrins rytą. Bet šiuo kavos gėrimu rekomenduojama mėgautis iki pietų – vėliau pienas gali apsunkinti virškinimo sistemos veiklą.

Espresso renkamės, jei norime stipraus, koncentruoto kavos puodelio. Taip pat – jei norime pajusti visus unikalius kavos puodelyje slypinčius skonius.