Aš Ikona Pokalbių Šou Delfi TV

Mokomės daiginti sėklas bei grūdus: greitai ir lengvai!


Žmonija daigus valgo daugybę metų – tai įrodo tūkstantmetes tradicijas turinti rytiečių virtuvė su sojų daigais. Ir ne veltui, nes juoseenergijos ir naudingųjų medžiagų užtaisas, be to, dar vienas būdas pavairinti savo mitybą naujais skoniais ir patiekalais.



Namų režimas yra labai geras metas pamėginti daigų prisidaiginti patiems. Jums padės augalinio maisto technologės, daiginimo entuziastės Onos Jurkšienės pamokos pradedantiesiems.


Pamoka nr 1: ką daiginti

Daugelio mėgstamiausios ir dažniausiai daiginamos sėklos yra saulėgrąžos, grikiai, kanapės, avinžirniai, lęšiai, pupuolės (mung, adzuki). Pupelių daiginti negalima, nes jų negalima vartoti neapdorotų termiškai. Taip populiarios moliūgų sėklos yra labai sunkiai daiginamos dėl to, kad dažniausiai yra pažeistos lukštenant. Galima bandyti daiginti belukštes moliūgų sėklas.


Pamoka nr 2: kur įsigyti

Geriausia pirkti sėklas ekologiško maisto parduotuvėse, bet taip pat galima pirkti ir įprastose maisto parduotuvėse. Tik reikia žinoti, kad kruopos turi būti neskaldytos ir neapdorotos termiškai. Negalima vartoti maistui sėklų, skirtų sėti, nes jos gali būti apdorotos įvairiausiomis cheminėmis medžiagomis, todėl nebūtinai yra saugios vartoti maistui.


Pamoka nr. 3 : kaip sudaiginti

Visų sėklų ar grūdų daiginimo principai yra tokie patys – sėklas reikia perplauti, užmerkti, po to sudėti į daigyklę arba paprasčiausią į stiklainį, uždengtą retu audiniu, ir laukti. Kartkartėmis sėklas reikia perskalauti vandeniu. Skiriasi skirtingų sėklų ir grūdų daiginimo tam tikri niuansai užmirkymo laikas, skalavimo dažnumas, daiginimo greitis. Pavyzdžiui, nekepintus grikius reikia ir perplauti, ir užmerkti, ir vėliau po užmerkimo dar kruopščiai perplauti, nes išsiskiria nemažai krakmolo, kurį reikia pašalinti.

Pamoka nr 4: daigelis prasikalė, o kas toliau?

Prasikalus daigeliams sėklas galima vartoti pagal poreikius. Po daiginimo galima pabandyti išauginti želmenis. Ypač tai tinka saulėgrąžoms – jų želmenys auginami tol, kol pasirodys du lapeliai. Tuomet želmenys nupjaunami ir laikomi šaldytuve, naudojami pagal poreikį. Grikių želmenų naudoti nerekomenduojama, nes jie yra fotoaktyvūs, tad gali sukelti reakciją būnant saulėje.


Pamoka nr 5: ką gaminti

Sudaigintas sėklas galima ne tik sunaudoti gaminant pagardus, pieną, varškę ar kitokius patiekalus, bet taip pat galima sudžiovinti džiovyklėje (ne aukštesnėje nei 40 °C, nes aukštesnėje temperatūroje žūva pačios naudingiausios medžiagos) ir naudoti kaip pabarstukus salotoms, jogurtams, kitiems patiekalams. Ypač skanūs yra taip sudžiovinti grikiai.

Saulėgrąžos yra ypač dėkingos kulinarijoje. Iš jų galima pagaminti daugybę įvairiausių padažų, pagardų, pavyzdžiui, pridedant vis kitokią daržovę, keičiant prieskonius net ta pati užtepėlė, pagardas įgaus naujų skonių ir galima bus skirtingai naudoti. Labai skanūs deriniai su džiovintais pomidorais, gražgarstėmis.



Kai jau turėsite derliaus, Ona Jurkšienė rekomenduoja pamėginkite pasigaminti:


Daigintų saulėgrąžų „sūris“


1 „sūriui“ (apie 400 g) reikia:


  • 200 g saulėgrąžų branduolių

  • 130 g raugintų kopūstų

  • 60 g išmirkytų džiovintų pomidorų

  • Šlakelio citrinos sulčių (pagal skonį)

  • Žiupsnelio druskos (pagal skonį)

  • 60 ml vandens

  • Kelių šakelių baziliko

  • Mėgstamų prieskonių


  1. Saulėgrąžų branduolius nuplaukite per sietelį, užpilkite vėsiu vandeniu ir mirkykite bent 6 val. Vėliau daiginkite sudėję į stiklinį indą, kurį užriškite retu audiniu ir įstatykite į kitą indą, kad nutekėtų vanduo, bet sėklos galėtų „kvėpuoti“.

  2. Daiginkite bent 6 val. Sudaigintus saulėgrąžų branduolius perplaukite ir sumalkite maisto smulkintuvu kartu su raugintais kopūstais ir dalimi baziliko.

  3. Sumaltą masę sumaišykite su susmulkintais džiovintais pomidorais ir likusiu baziliku. Palikite fermentuotis kambario temperatūroje 4–6 val.

  4. Paragaukite, jei reikia, galima pasūdyti arba parūgštinti citrinos sultimis, pagardinti kariu ar kitais mėgstamais prieskoniais.

  5. Masę sudėkite į sūrmaišį, nuspauskite skystį ir paslėkite per naktį.


Sėkmės ir skanaus!


Daugiau gardžių patiekalų receptų, patarimų ir gero skonio rasite naujame žurnalo VERDU IR KEPU numeryje. Pavartyti galite ČIA.

ATGAL

PASIDALINTI

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg